نشانه های لکنت زبان و راه های درمان
سه شنبه 8 بهمن 1398 5:32 PM
اولین نشانه های لکنت زبان در کودکان زمانی ظاهر می شوند که کودک ۱۸ تا ۲۴ ماه دارد و موجی از واژگان به سمت او روانه می شود و او با استفاده از این کلمات شروع به جمله سازی می کند. شاید والدین از لکنت زبان فرزند شان ناراحت و ناامید شوند، ولی این مرحله کاملاً طبیعی است و باید صبر پیشه کرد تا این دوره بگذرد. کودک به مدت چند هفته یا چند ماه زبانش می گیرد، ولی در واقع این گرفتگی زبان ناپیوسته است.
بیشتر کودکانی که قبل از ۵ سالگی زبانشان می گیرد، بدون نیاز به مداخله هایی مانند گفتار درمانی، خوب می شوند. ولی اگر لکنت زبان کودک تبدیل به مسئله ای دائمی شود و حتی بدتر شود یا با حرکت بدن یا صورت همراه باشد، باید حتماً او را نزد گفتار درمان ببرید تا معاینه شود و بهتر است این معاینه تا قبل از ۳ سالگی انجام شود.
اگر فرزندتان ۵ ساله شده و هنوز مشکل گرفتگی زبان دارد، باید نزد پزشک بروید و احتمالاً او گفتاردرمانی را برای فرزندتان توصیه می کند. در موارد زیر بهتر است با گفتار درمان مشورت کنید: اولین نشانه های لکنت زبان را بشناسید.
نشانه های لکنت زبان و راه های درمان – لکنت زبان ناگهانی
لکنت زبان ناگهانی معمولا بعد از یک حادثه ترسناک به وجود میآید و اغلب یک پدیده مربوط به دوران خردسالی است اگرچه ممکن است در بزرگسالان نیز اتفاق بیافتد. اختلال لکنت زبان شاید برای هفتهها و یا سالها در فرد باقی بماند.
لکنت زبان ناگهانی اگر چه یک موضوع نگران کننده برای والدین میباشد اما در اکثر کودکان بدون نیاز به مراجعه به متخصص و به مرور زمان بهبود پیدا میکند. با این حال برای برخیها این اختلال لکنت زبان ناگهانی میتواند مادام العمر بوده و باعث ایجاد مشکلاتی در عملکرد فرد در مدرسه و یا محیط کار شود. داشتن اطلاعات کافی و روش برخورد با این اختلال لکنت زبان ناگهانی میتواند کمک بزرگی به رفع آن کند.
معمولاً وقتی کودکان وارد مدرسه می شوند و مهارت های ارتباطی آنها تقویت میشود، لکنت زبان آنها متوقف می شود. کودک مدرسه ای که هنوز لکنت زبان دارد احتمالاً کاملاً به مشکل خود واقف است و از آن خجالت می کشد. دوستان و همکلاسی ها متوجه این مشکل کودک می شوند و ممکن است او را اذیت کنند.
اگر این اتفاق برای کودک افتاد، باید با معلم او مشورت کنید و حتی با دوستان فرزندتان صحبت کنید. شاید بهتر باشد معلم فرزندتان از موقعیت های استرس زای برای او اجتناب کند تا گفتاردرمانی فرزندتان به تدریج نتیجه هایش را نشان بدهد.
والدین چه کار می توانند بکنند؟
این گام ها را برای کمک به فرزندتان امتحان کنید:
روانی گفتار به معنی الگوی زمان بندی کردن عناصر آوایی است. این عناصر آوایی در واقع حروفی هستند که با کنار هم قرار گرفتن آنها کلمات و در نهایت گفتار تولید می شود.
در صورتی که به علل مختلف این زمان بندی از محدوده عادی خارج شود، فرد دچار لکنت یا ناروانی طبیعی خواهد شد. لکنت عارضه ای است که بصورت مکث های بی جا و بیش از حد، کشیده گویی، تکرار صدا، هجا یا کلمات و عبارات، قفل شدگی در بیان یک صدا، درگفتار فرد مبتلا دیده میشود.
سن شروع لکنت معمولاً در دوران کودکی ( قبل از۵ سالگی ) بوده و پس از سن بلوغ کمتر اتفاق می افتد. شیوع آن در پسرها ۳ برابر دخترهاست. هنوز عامل مشخصی برای علت لکنت مشخص نشده است. عواملی که ممکن است سبب بروز یا تشدید لکنت شوند، در افراد مختلف، متفاوت است سه عامل کلی که تاکنون در شروع لکنت مؤثر شناخته شده است عبارتند از:
بعضی از کودکان در طی دوره رشد طبیعی گفتار، از مرحله ای عبور میکنند که ضمن آن علائمی ازقبیل تکرار کلمات و عبارات و همچنین بازگویی اصلاحی در گفتارشان مشاهده میشود. طبق بررسیهای انجام شده در ۸۰ %موارد، این دوره به راحتی پشت سر گذاشته میشود و کودک به گفتار سلیس و روان دست می یابد ولی در ۲۰ % بقیه، وجود عواملی از قبیل برخورد نامناسب و حساسیت غیر منطقی والدین، تنبیه، تمسخر و یا تذکرات مکرر جهت تصحیح گفتار کودک، این روند را به لکنت زبان منتهی می سازد.
در صورتی که لازم است در چنین مواقعی از هرگونه عکس العملی که کودک را نسبت به حالت غیرعادی گفتارش متوجه میسازد، خودداری کرد و حتی در صورتی که وی به این مساله آگاه شد با دلایلی هر چند غیرواقعی، موضوع را برای او امری زودگذر و موقتی جلوه داد. گفتاردرمانی در مورد کودکان از طریق ارائه مشاورات لازم به خانواده و در مواقع لزوم،انجام درمان غیر مستقیم به کاهش دادن علائم، رفع کامل آنها و یا پیشگیری از شدت یافتن ناروایی می پردازد در مورد بزرگسالان مبتلا به لکنت نیز با ارائه روشهای مناسب گفتاری، به آنها کمک می شود تا ناروانی خود را کاهش داده یا کاملاً رفع نمایند.
لازم به ذکر است که هرچه این افراد سریعتر برای درمان لکنت زبان کودک به گفتار درمانی مراجعه کنند، پیشرفت های بهتری را نشان داده و راحت تر درمان می شوند. گفتار درمانی مانع از تبدیل لکنت به یک معضل می شود پس اگر کودکی دارید که تازه علائم لکنت در او پدیدار شده و یا خودتان به تازگی مبتلا به لکنت شده اید حتما به یک پاتولوژیست گفتار مراجعه کنید. لکنت متغییر است و تعدادی از موقعیت ها وجود دارند که هر فردی که آن ها را تجربه کند روانی گفتارش افزایش می یابد.