راهنمای سفر به مازندران؛ تاج سرسبز جغرافیای ایران (قسمت دوم)
پاسخ به:راهنمای سفر به مازندران
جمعه 13 دی 1398 2:19 PM
مازندران استان سرسبز و چشمنواز شمال ایران، که با طبیعت بینظیر و آبوهوای معتدل خود در نوار ساحلی جنوب دریای خزر آرامگرفته، جاذبههای طبیعی، تاریخی و فرهنگی بیشماری را در خود جایداده است. این استان که در بخش طبیعتگردی، قطب گردشگری کشور به شمار میرود، هرساله پذیرای نزدیک به دوازده میلیون نفر گردشگر داخلی و دهها هزار توریست خارجی است.
در بخش اول از راهنمای سفر به مازندران، پس از نگاهی به موقعیت جغرافیایی و راههای دسترسی به این استان، به معرفی اجمالی شهرستانهای ساری، نور و آمل پرداختیم. در ادامه در بخش دوم مقاله به معرفی برخی دیگر از مهمترین جاذبههای گردشگری این استان میپردازیم.
شهرستان رامسر که به عروس مازندران شهرت یافته، در منتهیاليه غربی مازندران در دامنه جنگلي و زيبای البرز و سواحل رویایی دريای خزر از جاذبههای متعدد و زيبايی برخوردار است.
جواهرده منطقهای تاريخی با جنگلهای سرسبز است كه نيمی از سال پوشيده از برف و در فصل تابستان از هوای بسيار مطبوع برخوردار است. اين منطقه رویایی، شاهكار طبيعت و نگين فيروزه فام کوههای البرز است كه از ۳ جهت در محاصره كوه قرار دارد.
در مورد نام این روستا عقاید مختلفی وجود دارد، در گذشته آن را «جورده» به معنی ده بالا در مقابل «جیرده» یعنی ده پایین مینامیدند. اینگونه نامگذاری در اشکورات و گیلان و مازندران متداول است. این روستا مرتفعترین روستای کوهستان در پایین چکاد سماموس است. عدهای دیگر ده را به دلیل به دست آمدن آثار قیمتی، طلا و جواهرات «جواهرده» مینامند. در عین حال به اعتقاد مردمان قدیم، در روزگاران گذشته زنی به نام جواهر حاکم این منطقه بوده و جواهرده از نام او برگرفتهشده است.
رستوران، کبابی، سرویس بهداشتی
كاخ سلطنتی رامسر یا كاخ مرمر با مساحتی حدود ۶۰۰ متر با شیوه معماری اروپایی، در میان باغی به مساحت ۶۰ هزار متر بنا شده است. در محوطه بیرونی كاخ تا دریا باغ بزرگی از گونههای گیاهی متفاوت و نایاب خارجی و گلهای زینتی احداث شده است که به یكی از بهترین نقاط دیدنی و جهانگردی نادر و مشهور برای توریستها تبدیل شده است.
همچنین در كنار این كاخ چشمه آب گرم رامسر وجود دارد كه مركب از ۶ چشمه بزرگ و كوچک است و برای رفاه حال مسافران با لولهکشی و ساخت حمام مورد استفاده قرار میگیرد.
اين كاخ هماکنون با عنوان تماشاگه خزر بهصورت موزه برای عموم قابل بازديد است.
بهشهر شرقیترين شهرستان استان مازندران است كه سابقه سكونت در آن به دوره ميانه سنگی میرسد. اين شهر به دليل قرار گرفتن در جاده ترانزيتی خراسان و رفتوآمد زائران حرم امام رضا (ع) دارای موقعيت ممتازی است.
تالاب عباسآباد یکی از بخشهای مجموعه فرهنگی تفریحی عباسآباد است که وسعت آن حدود ۱۰ هکتار و عمق آن نزدیک به ۱۰ متر است.
تالاب عباسآباد در ارتفاع ۴۰۰ متری از سطح دریا در جنوب شرقی بهشهر میان جنگل قرار گرفته است و به دلیل ساختوسازهایی كه شاهعباس در اطراف آن انجام داد، به نام عباسآباد معروف شده است.
بنای میان آب که با مصالح آجر و ساروج در میانه آب واقع شده، در اصل پایهای برای کاخی بوده که اکنون اثری از آن موجود نیست.
دریاچه عباسآباد به دلیل دسترسی مناسب سواره، محوطه اتراق، آثار باستانی و آبوهوای مناسب قابلیتهای توریستی فراوان دارد و در فصلهای مختلف سال تورهای زیادی برای بازدید و استفاده از طبیعت زیبا، از این منطقه دیدن میکنند.
مهمانپذیر، اقامتگاه، رستوران، مرکز خرید، نمازخانه، سرویس بهداشتی
نوع جاذبه: تاریخی-تفریحی
قدمت (دوره تاریخی): دوره شاهعباس
زمان پیشنهادی برای سفر: تمام فصول
ثبت در فهرست آثار ملی: به شماره ۷۴۵ مورخ ۱۳۴۶/۱/۲۳
موقعیت: ۹ کیلومتری جنوب شرقی بهشهر
مسیر دسترسی: جاده اصلی بهشهر-گرگان و بعد از عبور از روستای علی تپه
كاخ صفیآباد در میان باغی زیبا بهصورت بنایی مربع شكل با ابعاد ۲۵*۲۵ متر در دو طبقه ساختهشده است. شاهعباس اول، از روی علاقهای که به فرزند دلبند خویش، شاه صفی داشت، این بنا را کاخ صفیآباد نامگذاری کرد. این كاخ در زمان شاه صفی نوه شاهعباس توسعه پیداکرد و عمارت باشکوه صفیآباد مرهون توجه خاص شاهعباس بود.
ورودی كاخ در سمت شمالی قرار داشته كه با عبور از پنج پله امكان دسترسی به داخل طبقه اول كاخ وجود دارد. طبقه اول دارای اتاقهای متعدد بوده كه از طریق راهرو و هشتی امكان دسترسی به داخل آن وجود دارد. طبقه دوم نیز دارای راهرو و اتاقهای زیبا است. بنا بر روایت مورخان، دیوارهای درونی كاخ دارای نقاشیهای گوناگون بوده كه متأسفانه امروزه اثری از آن بر جای نمانده است.
گفته میشود از کاخ صفیآباد تا باغ شاه بهشهر که به عمارت چهلستون مشهور است، یکراه زیرزمینی احداثشده بود که در مواقع ضروری برای عبور و مرور یا سایر جریانهای دیگر مورداستفاده قرار میگرفت. فاصله کاخ تا دریا در حدود ۱۶ کیلومتر است و در ایام سلطنت صفویه، بهویژه شاهعباس کبیر، این راه زیرزمینی جهت امور سوقالجیشی و جلوگیری از تهاجمات ازبکان و سایر ملل وحشی که در حولوحوش دریای خزر زندگی میکردند، استفاده میشد.
در موازات کاخ صفیآباد چشمه آبی موجود است که به چشمه «پلنگ خیل» شهرت دارد. این آب در ایام فرمانروایی صفویه به شکل روباز و با تن پوشههای سفالی در تمام طبقات ساختمان، از دیواره و غیره جریان داشت تا تهویه هوا برای ایام تابستان یا احتیاجات دیگر برقرار باشد.
نوع جاذبه: تاریخی
قدمت (دوره تاریخی): سال ۱۰۱۰ قمری (شاهعباس کبیر)
زمان پیشنهادی برای سفر: به علت اينكه در منطقهی نظامی شهر قرار دارد بازدید از آن متأسفانه ممنوع است.
ثبت در فهرست آثار ملی: به شماره ۵۸ مورخ ۱۳۱۰/۱۰/۱۵
موقعیت: جنوب غرب شهر بهشهر و در بالاي ارتفاعات منتهی به دشت
از سایر جاذبههای گردشگری این شهرستان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
پارک جنگلی سیسنگان یکی از قدیمیترین و زیباترین پارکهای شمالی کشور است. ساحل زیبای دریا، تنوع پوشش گیاهی، وجود امکانات رفاهی و جادههای جنگلی این پارک را به مرکز مهم جذب مسافر در شمال کشور تبدیل کرده است. موقعیت این پارک از شمال به دریای خزر، از جنوب به دامنه شمال سلسله جبال البرز و از غرب به روستای توسکاتک و از شرق به روستای صلاحالدین کلا محدود میشود.
اين پارک نيز مانند پارک جنگلى نور به دليل خصوصيات و جاذبههای طبيعى و زيباییها و امکانات ایجادشده در آن، بسيار مورد توجه مسافران و اهالى بومى است. وجود کمياب و در حال انقراض شمشاد و نزديکى آن به دريا، قابليت سياحتى جالب توجهی به آن بخشيده است.
هتل،متل، مهمانپذیر، آلاچیق، رستوران، پارک بازی، سرویس بهداشتی، پمپبنزین، درمانگاه، امداد خودرو، مرکز خرید
نوع جاذبه: طبیعی-تفریحی
زمان پیشنهادی برای سفر: تمام فصول
موقعیت: کیلومتر ۳۰ جاده نوشهر به نور
در درههای البرز مرکزی در جنوب دریای خزر، روستایی زیبا وجود دارد که طبیعت بکرش را در میان کوهها پنهان کرده است. کندلوس که امروزه آن را «میخساز» میگویند، در دامنههای سرسبز و خرم البرز در منطقه کجور مازندران قرار دارد. مجموعه فرهنگى كندلوس چنان وجاهتى به این روستاى تاریخى بخشیده كه هماکنون روستاى كندلوس به یكى از قطبهای گردشگرى استان مازندران تبدیلشده است.
جالبترین قسمت این مجموعه موزه مردمشناسی و باستانشناسی است که در یک بنای زیبا با الهام از داستانهای شاهنامه ساختهشده است.
در موزه مردمشناسی کندلوس، اشیای ارزشمندی از دورانهای مختلف تاریخی و از آداب و رسوم منطقه به نمایش گذاشته شده است.
مزارع گیاهان دارویی کندلوس با فرآوردههای بسیار متنوع از دیگر جاذبههای این منطقه است.
مهمانسرا، اقامتگاه، رستوران، فروشگاههای مختلف، پارک بازی
برای رسيدن به كندلوس از شهرستان چالوس از مسير گردشگری كندوان بايد گذشت و در كيلومتر ۲۵ چالوس به كرج، به دوراهی كجور میرسيد كه تا كندلوس ۱۸ كيلومتر فاصله دارد. این راه آسفالته و مقداری هم خاكی جنگلی است.
نوع جاذبه: تاریخی-تفریحی
زمان پیشنهادی برای سفر: بهار و تابستان
موقعیت: ۷۵ کيلومتری جنوب شرقی نوشهر
از دیگر جاذبههای گردشگری این شهرستان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
شهرستان تنكابن با تركيبی از جاذبههای دريا، دشت، جنگل و كوهستان برای انواع تورها و انگيزههای مختلف گردشگری مناسب است.
طبیعتگردی با استفاده از دريا، آبهای گرم معدنی، پارکهای جنگلی، آبشار و آبوهوای ييلاقی قابل برنامهريزی برای گردشگران است.
دره سه هزار منطقهای بكر و زيبا با چشماندازهای بديع و آبوهوای مطبوع به همراه آبشارها و چشمههای آب گوارا و آرامش رویایی است که برای گروههای گردشگری كاملا ایده آل است.
رستورانها، واحدهای اقامتی، هتلها، پارک جنگلی و... در کنار مسیرهای ماشین روی فرعی بسیار که با داشتن راهنمایی خوب در دسترس قرار میگیرند، جادههای زیبای این منطقه را به جاذبههایی بینظیر در طبیعت ایران تبدیل میکنند.
مرکز اسکان موقت، رستوران، درمانگاه، مرکز خرید، سرویس بهداشتی
آبمعدنی سه هزار
آب گرم معدنی فلکده، آدرس : ۳۳ کیلومتری جنوب شرقی تنکابن، روستای فلکده
آبشار فرهاد جوی، آدرس : ۵ کیلومتری جنوب غربی خرم آباد، منطقه قلعه گردن
پارک جنگلی چالدره، آدرس : ۱۸ کیلومتری مسیر تنکابن به دو هزار
جاده تنکابن به خرمآباد پس از عبور از قلعه گردن به سمت جنوب امتدادیافته و دوراهی «لتاک» در جانب شرقی وارد یک جاده خاکی میشود که بهطرف منطقه زیبای سه هزار ادامه پیدا میکند.
نوع جاذبه : طبیعت
زمان پیشنهادی برای سفر : تمام فصول
موقعیت : ۶۰ کیلومتری جنوب تنکابن
منطقه خشکهداران با مساحتی بالغ بر ۲۶۰ هکتار دارای گونههای مختلف جانوری و گیاهی است و تنها جنگل جلگهای و بكر و از آخرین بازماندههای اکوسیستمهای جنگلی جلگهای شمال ایران است.
بخشهایی از این منطقه حالت تالابی دارد و از مناطق مهم لانهسازی و جوجهآوری بسیاری از پرندگان است.
خشکهداران با برخورداری از ساحل زیبای دریای خزر و مجاورت با شهرهای توریستی و امكانات اقامتی و پذیرایی، از جمله بهترین مناطق برای اجرای تور است، در حاشیه این منطقه نیز یک موزه تاریخی طبیعی ایجادشده كه مجموعه تاكسیدرمی از حیوانات حیات وحش شمال ایران را به نمایش گذاشته است.
مرکز اسکان موقت، رستوران، نمازخانه، درمانگاه، مرکز خرید، سرویس بهداشتی، امداد خودرو
محور تنكابن به چالوس بعد از شهر عباسآباد و قبل از سلمانشهر دركنار جاده واقع شده و تنها ۱۲۰ متر با دريا فاصله دارد.
نوع جاذبه: طبیعی-تفریحی
زمان پیشنهادی برای سفر: تمام فصول
موقعیت: کیلومتر ۲۵ جاده تنکابن به چالوس قبل از عباسآباد
دریاچه كوهستانی ولشت به دلیل چشمانداز سبز و طبیعت منحصربهفرد آن ازجمله دیدنیترین میراث طبیعی كشور است كه هرساله بسیاری از علاقهمندان به کوهنوردی، آبوهوای مطبوع، ماهیگیری و اقامت در محیط آرام و رویایی، این مکان را جهت گذراندن اوقات فراغت انتخاب میکنند.
دریاچه كوهستانی ولشت در جنوب غربی شهر چالوس و شمال شرقی كلاردشت و در ارتفاع یک هزار متری از سطح دریاچه خزر قرار دارد.
دسترسی به دریاچه از طریق مرزنآباد و سمت غربی جاده چالوس امکانپذیر است.
نوع جاذبه : طبیعی-تفریحی
زمان پیشنهادی برای سفر : بهار و تابستان
موقعیت : ۲۵ کیلومتری شمال شرقی کلاردشت
نمکآبرود شهرکی گردشگری و ویلایی است که دارای خط تلهکابینی به نام تلهکابین نمکآبرود است. این تلهکابین دارای ۴۲ كابين ۴ نفره است كه با سرعت ۳ متر بر ثانيه مسير ۲۱۰۰ متری را طی میکند و در مدت ۱۲ دقیقه گردشگران را از نواحی جلگهای به ارتفاع ۹۷۰ متری قله کوهستان مدوبن منتقل میکند و در حین انتقال مناظر طبیعی زیبایی را به نمایش میگذارد.
قله كوه مدوبن، با داشتن امكانات پذیرایی مسافرين و همچنين اختلاف دمای حدود ۱۰ درجه سانتیگراد نسبت به پای كوه در ماههای گرم سال فضای دلنشین و خاطرهانگیزی را برای گردشگران خواهد داشت.
در کنار اين تلهکابین كه در جنوب غربی شهرک نمکآبرود واقعشده، میهمان سراهایی با چندین سوئیت و اتاق مجهز برای کسانی که میخواهند روزهایی را در آغوش طبیعت بگذرانند، وجود دارد. همچنین در این منظقه تورهای یکروزه و چندروزه مهيا شده تا گردشگران از طبيعت بكر اين منطقه كه در نوع خود بینظیر است، استفاده كنند.
دریاچه مصنوعی با پدالو، زمین اسکیت، شهر بازی کودکان، پرواز با هواپیمای دو نفره، کافیشاپ، هتل ۵ ستاره، فروشگاههای مختلف، دریاچه، ویلاها و پیست دوچرخهسواری
نوع جاذبه: طبیعی-تفریحی
زمان پیشنهادی برای سفر: تمام فصول
موقعیت: کیلومتر ۱۲ چالوس به تنکابن و در غرب شهر چالوس
ساختمان این موزه در سال ۱۳۰۷ هجری شمسی به عنوان بلدیه (شهرداری) بنا شده و به دلیل دارا بودن ویژگیهای خاص معماری در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. این بنا در اسفندماه ۱۳۷۴ با كاربری فرهنگی در اختیار سازمان میراث فرهنگی مازندران قرار گرفت و در بهمنماه سال ۱۳۷۵ پس از احیا و مرمت و باز پیرایی، تحت عنوان موزه بابل گشایش یافت.
امروزه از طبقه همكف موزه بهعنوان نمایشگاه موقت آثار فرهنگی-هنری استفاده میشود و در طبقه دوم آن آثار باستانشناسی و مردمشناسی به نمایش درآمده است.
موزه بابل تنها موزه مردمشناسی استان مازندران است. بسیاری از وسایل چوبی قدیمی، وسایل کشاورزی اقوام مختلف کوزههای سفالی و حتی مجسمههای قدیمی را میتوان در این موزه مشاهده کرد.
کاخ سلطنتی بابل، آدرس: جنوب شهر بابل
نوع جاذبه: تاریخی
قدمت (دوره تاریخی): قرن ۹ هجری
زمان پیشنهادی برای سفر: تمام فصول
ثبت در فهرست آثار ملی: به شماره ۱۵۲۶ مورخ ۱۳۵۴/۵/۸
موقعیت: بابل، خیابان مدرس
امامزاده ابراهيم در بين اهالی منطقه به (ابوجواد) معروف است كه با خواهرش در بازار محله مشهد سر به خاک سپرده شدهاند. در بعضی از کتابها، امامزاده ابراهيم را برادر امام رضا (ع) یادکردهاند. به علت وجود همين آرامگاه در گذشته بابلسر به نام مشهدسر شهرت يافته بود.
ساختمان بقعه بنايی است ۸ ضلعی، با گنبدی كلاه درويشی كه دارای عظمت خاصی است و ساختمان مسجدی بزرگ و بنایی برای آبدارخانه یا نظایر آن به این بنا افزودهاند. داخل بنای اصلی و بر جرز مسجد گچبریهای ظريفی است كه در نوع خود بینظیر است.
این بنا ازنظر دارا بودن آثار تاریخی ارزشمند هنری مانند درهای نفیس، صندوق چوبین و کتیبههای متعدد شهرت دارد. در روی دربهای این بنا سه تاریخ ۸۵۷، ۸۵۸ و ۸۴۱ هجری قمری حکشده است.
بنای امامزاده ابراهیم به سال ۸۴۱ هجری قمری بهفرمان سید بیبی خاتون (همسر سلطان امیر شمسالدین از اوامر دوره تیموری) ساختهشده است.
نوع جاذبه: زیارتی
قدمت (دوره تاریخی): قرن ۹ هجری
زمان پیشنهادی برای سفر: تمام فصول
ثبت در فهرست آثار ملی: به شماره ۳۴۳ مورخ ۱۳۲۱/۳/۲۰
موقعیت: داخل شهر بابلسر
برج لاجیم كه در روستای لاجیم منطقه سوادكوه واقعشده، سهوا به مقبره امامزاده عبدالله معروف است. این بنای تاریخی در خارج با یک گنبد مخروطی ساده و ظریف پوشیده شده است كه در داخل به حالت مدور تغییر شكل میدهد. ورودی این بنای آجری در سمت شرق است و پایه گنبد بهوسیله یک ردیف طاقنما تزئین شده است.
در كمربند زیر گنبد دو كتیبه به خط كوفی و پهلوی بر رویهم قرارگرفته است. این دو كتیبه به شکل زیبایی با آجرهای تراشخورده در زمینهای از گچ سفید نصبشدهاند كتیبه با خط كوفی نام (كیا ابوالخوارس شهریار) صاحب بنا و تاریخ ۴۱۳ هجری قمری را نشان میدهد.
اهمیت برج لاجیم مانند برج رسکت، بیشتر به دلیل دارا بودن كتیبه پهلوی در كنار كتیبه كوفی است. این امر نشان میدهد كه در قرن پنجم هجری قمری در این قسمت از ایران، حكمرانان وقت علاوه بر توجه به هنر دوران قبل از اسلام به خط رایج در دوره حكومت شاهان ساسانی نیز اهمیت میدادهاند.
درمانگاه، نمازخانه، سرویس بهداشتی
نوع جاذبه: تاریخی
قدمت (دوره تاریخی): دوره آل زیار
زمان پیشنهادی برای سفر: تمام فصول
ثبت در فهرست آثار ملی: به شماره ۱۸۵ مورخ ۱۳۱۱/۴/۱۸
موقعیت: جاده سوادکوه به قائمشهر، ۲۷ کیلومتری شمال شرقی شهر زیر آب
دریاچه شورمست تنها دریاچه طبیعی شهرستان سوادكوه است كه وسعت آن ۱۵ هزار مترمربع و عمق آن ۵ متر است. منظره این دریاچه با جنگل اطراف آنکه از درختان کهنسال و بلندقامت توسکا پوشیده شده، آن را به یکی از زیباترین اماکن موجود در شهرستان سوادکوه تبدیل ساخته است.
دریاچه شورمست به دلیل قرار گرفتن در شاهراه تهران-شمال و وجود دو محور جاده آسفالته و راهآهن از موقعیت بسیار مناسبی برخوردار است.
در اطراف این دریاچه، تاسیسات عظیم استخراج زغالسنگ، پل ورسک، امامزاده عبدالحق زیرآب ، برج تاریخی لاجیم، قلعه کنگ لو، کوههای صخرهای خروا و نروا و بسیاری از مکانها و چشماندازهای زیبای طبیعی کنار هم گردآمدهاند تا بتوانند تمامی خواستههای علاقهمندان و بازدیدکنندگان را برآورده سازند.
نوع جاذبه: طبیعی-تفریحی
زمان پیشنهادی برای سفر: تمام فصول
موقعیت: ۶ کیلومتری غرب شهر پل سفید، در مجاورت روستای شورمست