دیدنی های خرم آباد
دوشنبه 9 دی 1398 9:46 AM
خرمآباد مرکز استان لرستان، سرزمین آبشارها و چشمههای خروشان، دیار قلعههای تاریخی و روستاهای جذاب با طبیعتی بکر و سرسبز است. این شهر زیبا در درهای باصفا روی ساحل رودخانه خرمآباد واقع شده است. خرمآباد شهری کهن با قدمتی چند هزارساله است که در خود تمدنهای متعدد و مختلفی از جمله کاسیها، بابلیها، ساسانیان، سلجوقیان و خوارزمشاهیان را جای داده است. خرمآباد همانطور که از نامش مشخص است، یکی از شهرهای خرم و سرسبز ایران با چشماندازهای طبیعی فراوان و با آب و هوایی دلپذیر است. چه دوستدار طبیعت باشید، چه هوس دیدن جای تاریخی کرده باشید، این شهر برای هر سلیقهای جایی برای دیدن دارد. در ادامه شما را با گوشهای از دیدنیهای زیباترین شهر لرستان، خرمآباد آشنا میکنیم.
بر فراز تپهای مشرف به قلب شهر و رودخانه روی صخرههای سنگی، قلعهای زیبا و تاریخی متعلق به عصر ساسانیان قرار گرفته که به قلعه فلک الافلاک یا دژ شاپورخواست یا قلعه دوازده برجی معروف است. موزههای باستانشناسی و مردمشناسی خرمآباد که بخشی از تاریخ این شهر را روایت میکنند نیز در این قلعه که نماد شهر خرمآباد است، قرار دارد. این قلعه در اواخر دهه پنجاه خورشیدی به فهرست آثار ملی ایران اضافه شد.
پل شاپوری یا شکسته یکی از شاهکارهای معماری عصر ساسانی و از میراثهای کهن و ارزشمند ایرانیان است که در جنوب خرمآباد در ضلع جنوبی قلعه تاریخی فلکالافلاک واقع شده است. در قدیم پل شکسته دارای ۲۸ طاق بوده که اکنون تنها چند طاق از آن باقی نمانده است.
بیشتر مردم بقعه باباطاهر خرمآباد را با باباطاهر عریان همدان اشتباه میگیرند. در لرستان افرادی که اهل حق هستند، «بابا» لقب میگیرند و احتمالا این بقعه به یکی از این افراد که نام آن باباطاهر بوده، تعلق دارد. قدمت ساختمان این بقعه به دوران صفوی باز میگردد.
آخر هفتهها یا در تعطیلات رسمی، خرمآبادیها راهی این کوه میشوند تا اوقات خود را در دشت و دمن در تفرجگاه جنگلی مخمل کوه بگذرانند. مخمل کوه که با نام تنگ شبیخون نیز شناخته میشود، کوهی مرتفع است که در شمالشرق خرمآباد قرار گرفته است. صخرههای مخمل کوه از گلسنگ پوشیده شده است و با آغاز فصل بارندگی، این گلسنگهای سیاه رنگ و آفتاب سوخته در این کوه دیدنی سبز رنگ میشوند. وجود آبشار بسیار زیبایی که همنام کوه است بر محبوبیت این ناحیه در خرمآباد افزوده است.
دریاچه کیو، نگین فیروزهای و نماد سرزندگی شهر خرمآباد است که در شمالغربی آن درکنار پارک با همین نام با چشماندازی بینظیر قرار گرفته است. این دریاچه پاتوق خرمآبادیها و دارای امکانات تفریحی نظیر شهربازی و ورزشهای آبی است. دریاچه کیو همچنین مکان مناسبی برای تماشای جانوران آبزی، پرندگان بومی و مهاجر است.
گرداب سنگی بنایی مدور به جا مانده از دوران ساسانیان است که در بافت قدیمی شهر خرمآباد واقع شده است. این بنا دارای دریچهای برای هدایت آب آشامیدنی و توزیع آن در سطح شهر خرمآباد و سیراب کردن زمینها بوده است. بنای تاریخی گرداب سنگی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و یکی از مکانهای زیبا و جذاب برای گردشگران داخلی و خارجی محسوب میشود.
خرمآباد شبهای پرستاره و دیدنی دارد و زیبایی آسمان شب این شهر جذاب در بام لرستان تماشاییتر میشود. از بام لرستان کل شهر خرمآباد زیر پاهای شما است و میتوانید ساعتها به تماشای زیباییهای آن بنشینید. همچنین رصدخانه کاسین نیز در این منطقه قرار گرفته و میتوانید از آنجا بهوسیله تلسکوپ آسمان شبهای پرستاره لرستان را نظاره کنید.
در جنوب خرمآباد در محله قاضیآباد داخل پارک زیبای شقایق، بنایی استوانهای شکل با ارتفاع ۳۰ متر روی پایه سنگی به شکل مکعب مربع قرار گرفته که آن را با نام «مناره آجری» میشناسند. پس از بالا رفتن از ۹۹ پله به پشت بام این مناره میرسید و چشمانداز زیبایی از دورترین نقاط شهر را پیش روی خود خواهید دید. در قدیم از این مناره برای راهنمایی و دیدهبانی کاروانهای عبوری از شهر و همینطور نگهبانی از خرمآباد استفاده میشده است. این اثر نیز در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
آبشار نوژیان از مرتفعترین آبشارهای لرستان و یکی از زیباترین جاهای دیدنی خرم آباد است که بهدلیل گیاهان دارویی که در اطراف آن میروید، محبوب شده است. گردشگران زیادی هم برای تماشای این آبشار زیبا و هم برای جمعآوری گیاهان دارویی به این آبشار میآیند. آبشار نوژیان در ۴۰ کیلومتری جاده کمربندی خرمآباد قرار گرفته است. پس از بازدید از آبشار نوژیان میتوانید به آبشار وارک که پر از درختان گلابی، زالزالک و بلوط است و در نزدیکی آبشار نوژیان واقع شده است، بروید.
آبشار گریت در یکی از خوش آب و هواترین و سرسبزترین نقاط خرمآباد در میان انبوهی از درختان بلوط، زالزالک و مو با ارتفاع ۱۵ متر قرار گرفته است و از جمله جاذبههای طبیعی و گردشگری استان لرستان به شمار میرود. این آبشار در گویش محلی با نام تاف هفت چشمه نیز شناخته میشود.
سنگنبشته خرمآباد کتیبهای به خط کوفی بر تکه سنگی بزرگ به ارتفاع سه و نیم متر است که قدمت آن به دوران سلجوقیان میرسد. این سنگنبشته در شرق شهر در خیابان شریعتی قرار گرفته که در گویش محلی به آن «برد نوشته» نیز میگویند.
حمام تاریخی گپ یادگاری بهجای مانده از دوران حکومت صفویان است که در مجاورت میدان گپ در مرکز شهر خرمآباد قرار گرفته است. تزئینات زیبا و گچبریهای دیدنی این بنا هر بینندهای را مجذوب خود میکند.
آسیاب گبری در جنوب شهر خرمآباد در محلهای به نام «حسین آباد» قرار گرفته و یکی از جاذبههای گردشگری غرب کشور محسوب میشود. بنای این آسیاب با استفاده از سنگهای تیشه خورده و قلوه سنگ همراهبا ملات ساروج بهصورت مکعب مستطیل طراحی شده است. قدمت این بنای تاریخی به دوران حکومت ساسانیان بازمیگردد و بهعنوان اثر ملی کشور نیز ثبت شده است.