ورم معده ، التهاب، سوزش یا فرسایش مخاط معده است، که ممکن است در کوتاه مدت (حاد) یا به صورت درازمدت (مزمن) ایجاد شود.چه عواملی باعث ایجاد ورم معده میشود؟ برای اطلاعات بیشتر راجع به این بیماری با راستینه همراه باشید.
نکاتی درباره ورم معده
ورم معده، که همراه با سوزش است، در اثر مصرف بیش از حد الکل، استفراغ مزمن، استرس یا استفاده از داروهای خاص مانند آسپرین یا سایر داروهای ضدالتهاب به وجود میآید.
هر یک از موارد زیر نیز ممکن است باعث ورم معده شود:
- هلیکوباکتر پیلوری: نوعی باکتری است که در مخاط معده زندگی میکند. در صورتی که درمان نشود، عفونت میتواند به زخم و در بعضی افراد به سرطان معده منجر شود.
- ریفلاکس صفرا: برگشت زرداب به داخل معده از صفرا (که به کبد و کیسه صفرا متصل است.)
- عفونتهای ناشی از باکتریها و ویروسها
علائم ورم معده چیست؟
علائم ورم معده، در افراد متفاوت است و در بسیاری از افراد هیچ علامتی وجود ندارد. با این حال، شایعترین علائم شامل موارد زیر است:
- حالت تهوع یا ناراحتی معده
- نفخ شکم
- درد شکم
- استفراغ
- سوءهاضمه
- احساس سوزش معده بین وعدههای غذایی یا شبها
- سکسکه
- از دست دادن اشتها
- استفراغ خون یا ماده قهوهای رنگ
- مدفوع سیاه قیری رنگ
ورم معده چگونه تشخیص داده می شود؟
برای تشخیص ورم معده، پزشک پس از بررسی تاریخچه پزشکی شخصی و خانوادگی فرد و ارزیابی جسمی کامل و دقیق، ممکن است هرکدام از آزمایشهای زیر را توصیه کند:
- آندوسکوپی فوقانی: در این آزمایش، آندوسکوپ، که لوله نازکی حاوی یک دوربین ریز است، از طریق دهان وارد معده میشود تا از طریق آن معده مورد مشاهده قرار گیرد. پزشک از این طریق التهاب را معاینه میکند و ممکن است بیوپسی انجام دهد، یعنی روشی که در آن نمونهای کوچک از بافت برداشته و برای آزمایش به آزمایشگاه ارسال میشود.
- آزمایش خون: پزشک ممکن است آزمایشهای خون مختلفی انجام دهد، از جمله بررسی تعداد گلبولهای قرمز برای تعیین این که آیا فرد کم خونی دارد یا نه. او همچنین ممکن است با آزمایش خون در زمینه بررسی عفونت اچ. پیلوری و کم خونی حاد، غربالگری انجام دهد.
- آزمایش خون مخفی مدفوع (آزمایش مدفوع): این آزمایش وجود خون در مدفوع را که علامت احتمالی ورم معده است، بررسی میکند.
درمان ورم معده چیست؟
راههای درمان ورم معده، معمولاً شامل موارد زیر است:
- مصرف آنتیاسیدها و داروهای دیگر (مانند مهارکنندههای پمپ پروتون یا مسدودکنندههای H-2 برای کاهش اسید معده)
- اجتناب از غذاهای داغ و تند
- در مورد ورم معده ناشی از عفونت هلیکوباکتر پیلوری، پزشک چندین آنتیبیوتیک به علاوه داروی آنتی اسید (که برای سوزش سر دل استفاده میشود) تجویز میکند. اگر ورم معده، ناشی از کم خونی حاد باشد، ویتامین B12 تجویز میشود.
- کنارگذاشتن مواد غذایی تحریککننده از رژیم غذایی مانند لاکتوز در لبنیات یا گلوتن در گندم در هنگامی که مشکل اساسیتر از بین برود، معمولاً ورم معده را کم میکند.
قبل از قطع هر دارویی یا شروع هرگونه درمان برای ورم معده، با پزشک خود مشورت کنید. اکثر مبتلایان به ورم معده پس از شروع درمان به سرعت بهبود مییابند.