دشت شیمبار
جمعه 6 دی 1398 8:22 AM
دشت شیمبار یکی از جاذبههای گردشگری خوزستان است که جنگل، آبشار، چشمه و کوه را یکجا دارد. منطقه گردشگری شیمبار میان کوهستان قرار گرفته است و از دل آن رودی در جریان است، از اینرو برای طبیعتگردان و کوهنوردان جذابیت زیادی دارد.
این منطقه از توابع اَندیکاست و در فاصلهی حدود ۱۰۰ کیلومتری مسجد سلیمان واقع شده است. با یک ساعت و نیم رانندگی از مسجدسلیمان به روستای شلال میرسید. از روستا تا ابتدای دشت شیمبار راه زیادی نیست و تنها ۱۵ دقیقه فاصله دارد.
اگر مبدا سفر اهواز باشد، سفری 3 تا 4 ساعته پیش رو دارید تا چشم شما به سبزی دشت بیافتد. اینجا به جادهی مسجدسلیمان به شهرکرد و به استان چهارمحال و بختیاری بسیار نزدیک است. زیبایی و صفای دشت را از نامش میشود فهمید، شیمبار یا شیرینبهار.
وسعت این منطقه بیش از ۵۰ هزار هکتار بوده و در مسیر کوچ عشایر بختیاری قرار گرفته است، عشایری که با شروع گرما از خوزستان راهی کوهرنگ در چهارمحال و بختیاری میشوند. از اینرو، تعجبی ندارد که ساکنان این دشت مردم بختیاری باشند. میتوانید از آنها لبنیات محلی، عسل، نان تیری، لباس محلی، گلیم و گبه بخرید.
طبیعت در دشت شیمبار دلربایی میکند و به هر طرف که نگاه کنید، صحنهی متفاوت و جذابی را میبینید. میتوانید در رودخانه آبتنی کنید، یا از لابهلای انبوه درختان بلوط عبور کرده و تن به خنکی آبشار نگین بسپارید. دره شلا واقع در منطقهی حفاظتشده شیمبار، در فاصلهی ۸ کیلومتری آبشار قرار دارد. اینجا پوشش گیاهی بسیار متنوع است، از درختان توت، تمشک، بلوط، انگور و کلخُنگ گرفته تا اَفرا و بادام کوهی.
در گذشته حیوانات زیادی در این دشت زندگی میکردند، اما اکنون دیگر میشود بدون نگرانی از حملهی خرس یا گرگ وارد این منطقه شد، چرا که متاسفانه بسیاری از این حیوانات از بین رفته یا شکار شدهاند.
تالاب شیمبار که در منطقهی حفاظتشده شیمبار توسط سازمان محیط زیست محافظت میشود، میزبان پرندگانی مانند چَنگَر، پِلیکان، مرغ دریایی و چِلچِله است که در این تالاب دو هزار هکتاری زندگی میکنند.
کوههای دِلا، قلندرون، دمه و چالمنار این دشت سرسبز را فراگرفتهاند؛ به همین دلیل کوهنوردان زیادی به اینجا سر میزنند و از دامنهی کوه صعود میکنند.
اما این دشت زیبا، گذشته از طبیعت دلنشینش آثار تاریخی هم دارد. در دامنهی کوه دلا، تنگ بُتان قرار گرفته که از ۱۲ نقشبرجسته تشکیل شده است. این نقش برجستهها از دورهی اشکانی و در محدودهی حکمرانی الیمایی بهجا مانده و ثبت ملی هم شدهاند. پل نگین یا خداآفرید یادگاری دیگر از دورهی اشکانیان است. پلی ۳۰۰ متری که آب دشت شیمبار را به درهی شلا میرساند.