امامزادگان سلطان محمد و سلطان ابراهیم (ع)، مرواریدی در دل فردوس
پنج شنبه 21 آذر 1398 9:47 AM
رئیس اداره اوقاف فردوس با اشاره به برگزاری طرح آرامش بهاری در بارگاه امامزادگان سلطان محمد و سلطان ابراهیم(ع) فردوس، گفت: جایگاه اهلبیت(ع) در آموزههای اسلام و محبتی که براساس آن در قلوب مؤمنان نسبت به آلالله وجود دارد عاشقان را در ایام و لیالی مهم ملی و مذهبی به سوی زیارت سوق میدهد.
به گزارش خبرنگار خاورستان؛ پیوند ناگسستنی مردم با امامزادگان و بقاع متبرکه گویای روحیه دینمداری، امیدواری، انسجام و یکپارچگی دینی و معنوی ساکنان منطقه است.
در دنیای امروز ماهوارهها و تبلیغات مدرن همه بر سر تنوع اعتقادی و دینی تبلیغ میکنند و میکوشند که نه تنها شیعیان، بلکه تمامی مسلمانان را متوجه مذاهب دیگر کنند و آن ادیان را در نظر جوانان خوب و مطلوب جلوه دهند.
دشمنان برای دور ساختن مسلمانان از جنبههای ولایت مدارانه و فقیهانه اسلام، برآنند که نظرها را به برداشت های صوفیانه محض از دین و عرفان های نوظهور جلب کنند.
در چنین شرایطی یک امامزاده، در صورتی که فعال و قطب فرهنگی باشد؛ میتواند از عهده مقابله با غربزدگی برآمده و مانع ذوب شدن فرهنگ دینی و ملی مسلمانان در مقابل موج جهانی شدن باشد. در این میان مسؤولیت خطیری که بر دوش اهل فن همواره سنگینی میکند، حفظ میراث گرانبهای معنوی و مذهبی اسلام و معرفی صحیح فرهنگ و هویت ملت مسلمان بوده است.
معرفی آستان مقدس امامزادگان فردوس
آستان امامزادگان سلطان محمد و سلطان ابراهیم(ع) در مرکز شهر فردوس، واقع شده است، شهرستان فردوس تا بیرجند مرکز خراسانجنوبی ۱۹۵ کیلومتر فاصله دارد.
باستان شناسان میراث فرهنگی و گردشگری این بنا را مربوط به دوره تیموریان می دانند، موسیو آندره گدار معمار و باستان شناس فرانسوی که در سال ۱۳۰۵ شمسی از فردوس بازدید می کند آن را به دوره تیموریان نسبت می دهد.
آستان مقدس سلطان محمد و سلطان ابراهیم(ع) قبل از زلزله ۱۳۴۷ هجری شمسی در محله سادات فردوس و در انتهای راسته بازار قدیم و پشت مسجد جامع فردوس قرار داشت. در طی دوره های بعد قسمت هایی به بنای اولیه اضافه گردید و در زلزله ۱۳۴۷ بخش عمده بنا از بین رفت و سپس توسط اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان مرمت و بازسازی شد.
اشارهای به بنای امامزاده
بر فراز بقعه گنبدی قرار دارد که بلندی آن از سطح زمین حدود ۲۰ متر است و از مطالعه اشعار داخل گنبد قدمت بنا به سال ۹۸۴ یعنی عصر شاه اسماعیل صفوی می رسد.
قسمت استوانهای شکل گنبد در پایین دارای یک حاشیه آجری و سپس یک دوره کاشی بر روی آن قرار گرفته است، بالای استوانه مزبور قطاربندی جالب صورت گرفته که جلوه خاصی به مجموعه خوش ترکیب گنبد بخشیده است.
اين گنبد از دو پوسته گسسته تشكيل شده است و از نظر اصالت شباهت زيادی به گنبدهای دوره تيموری دارد، قسمت ساقه گنبد با كاشی های خشتی فيروزهای یک دست تزئين و اجرا شده كه در ميان آن كتيبه هايی بر روی كاشی ها با مضمون اسماءالهی ديده می شود.
محمدرضا حاجتیبرون رئیس اداره اوقاف فردوس در گفت وگو با خبرنگار خاورستان، گفت: بقعه متبرکه سلطان محمد و ابراهیم (ع) در داخل شهر فردوس واقع شده و با توجه به اعتقاد خاص مردم منطقه زوار زیادی را به خود جلب می کند.
وی افزود: از امكانات موجود در امامزاده مطهر، شبستان جدید و قدیم، ایوانچه ها، سرویسهای بهداشتی و حمام بوده كه همه ساله به دلیل مراجعه زیاد مسافران به عنوان یكی از كمپ های اصلی اسكان اختصاص داده می شود.
نشاط بهاری آمیخته با شمیم اهل بیت (ع)
رئیس اداره اوقاف فردوس با اشاره به برگزاری طرح آرامش بهاری در بارگاه امامزادگان سلطان محمد و سلطان ابراهیم(ع) این شهرستان گفت: طرح آرامش بهاری طی چند سال اخیر برنامهریزی و اجرا شده که با توجه به جایگاه اهلبیت(ع) در آموزههای اسلام و محبتی که براساس آن در قلوب مؤمنان نسبت به آلالله وجود دارد عاشقان را در ایام و لیالی مهم ملی و مذهبی به سوی زیارت سوق میدهد.
حاجتیبرون تصریح کرد: بارگاه امامزادگان سلطان محمد و سلطان ابراهیم(ع) را از مهمترین مکانهای زیارتی شهرستان فردوس است چرا که بیشتر زائران بارگاه قدس رضوی که از مسیر خراسانجنوبی به مشهد سفر میکنند به زیارت این دو امامزاده مشرف میشوند.
وی یادآور شد: در این راستا اداره اوقاف و امور خیریه فردوس تدابیری اندیشیده تا این طرح با همکاری مؤثر هیئت امناء و خادمان امامزادگان سلطان محمد و سلطان ابراهیم(ع) در ایام نوروز انجام شود.
رئیس اداره اوقاف فردوس برگزاری مراسم تحویل سال نو و پذیرایی از مدعوین، احداث کمپینگ موقت نمایشگاه محصولات فرهنگی، راهاندازی ایستگاه صلواتی در جوار امامزادگان، پذیرایی از زائران و مسافران و اسکان موقت با نصب چادر در جوار امامزادگان را از دیگر برنامههای طرح آرامش بهاری در این شهرستان عنوان کرد.
اجرای طرح جامع امامزادگان
حاجتیبرون با بیان اینکه مساحت صحن امامزادگان سلطان محمد و سلطان ابراهیم(ع) حدود ۲ هزار متر مربع است، افزود: همچنین در قسمت غربی، صحن بقعه ۶۰۰ مترمربع زیر بنا دارد.
وی با اشاره به اجرای طرح جامع امامزادگان سلطان محمد و سلطان ابراهیم(ع) فردوس، یادآور شد: طرح جامع این بقعه متبرکه مشتمل بر ۴۲ شاخصه شامل جانمایی، احداث کتابخانه، سالن اجتماعات و نقارهخانه مصوب شده و هم اکنون ۶.۱ هکتار از زمین های اطراف امامزادگان تملک شده است.