شخصيتپردازي رزمندگان در فيلمهاي دفاع مقدس واقعي نيست
جمعه 24 دی 1389 3:43 PM
خبرگزاري فارس: يك نويسنده و پژوهشگر دفاع مقدس با بيان اينكه شخصيتپردازي رزمندگان در فيلمهاي دفاع مقدس واقعي نيست، گفت: در اين فيلمها همواره در يك سو، حاجيها و سيدهاي جنگ ايستادهاند و در سوي ديگر عراقيهاي مستِ ترسو كه قابل پذيرش نيست.
به گزارش خبرنگار ايثار و شهادت باشگاه خبري فارس «توانا»، برنامه شب گذشته راز با عنوان «جنگ درست ـ جنگ درشت» با حضور گلعلي بابايي، سردار مكي، حسين بهزاد، سعيد عاكف برگزار شد.
در قسمت نخست برنامه راز، نادر طالب زاده در اين برنامه گفتوگو محور به همراه سردار مكي رزمنده آباداني و از فرماندهان ارشد 8 سال دفاع مقدس به تحليل دلايل عقب ماندگي عمراني و فرهنگي موجود در آبادان و خرمشهر پرداخت؛ دو شهري كه در دوران دفاع مقدس به عنوان خط مقدم جبهههاي نبرد حق عليه باطل محسوب ميشدند و با گذشت غريب به 30 سال از آغاز جنگ به عنوان دو شهر زخم خورده همچنان در محاصره غفلت و بي مهري مسئولين به سر ميبرند.
*مردم آبادان ميخواهند به گذشته پرافتخار خود بازگردند
سردار مكي در پاسخ به سؤال مجري برنامه كه پرسيد بايد چه كرد تا تحولي در مسير آباداني خرمشهر و آبادان اتفاق بيفتد و عقب ماندگيها جبران شود، اظهار داشت: جمهوري اسلامي ايران با اينكه در محاصره اقتصادي به سر ميبرد اما براي دستيابي به انرژي هستهاي زمان تعيين كرد و در تاريخ مقرر هم دستاوردهاي هستهاي خود را راهاندازي كرد؛ حرف ما اين است كه در مسئله آبادان و خرمشهر هم مسئولين زمان تعيين كنند و بگويند كي مشكلات اين شهر را رفع ميكنند.
وي گفت: خواسته مردم آبادان اين نيست كه پيشرفتي به جلو داشته باشند؛ بلكه ما ميخواهيم به گذشته پر افتخار خود بازگرديم؛ چرا كه سالها از جنگ ميگذرد اما آبادان هنوز جنگ زده است. شعار هم به درد مردم آبادان نميخورد؛ دولت جمهوري اسلامي پول كمي هم در اين شهرها نميريزد اما نميدانيم چرا مشكلات آن همچنان ادامه دارد.
اين رزمنده آباداني افزود: مردم آبادان ميخواهند مشكلات شهرشان و مسائل عمران و فرهنگي آن حل شود؛ دوست دارند مسئولانشان درد و دل مردم و حرفهاي خانواده معظم شهدا و رزمندگان اين شهر را بشنوند؛ همانهايي كه با دست خالي در برابر بعثيها ايستادگي كردند.
متأثر از پخش قسمت نخست برنامه راز با موضوع كمبودها و غفلتهاي موجود در دو شهر مرزي و جنگ زده آبادان و خرمشهر، آبادان بعد از 6 ماه صاحب شهردار شد و بعد از قسمت نخست سخنان سردار مكي و پخش گزارشي از انتخابات شهردار اين شهر، طالبزاده از سردار مكي پرسيد: انتظار شما از شهردار جديد آبادان چيست كه وي پاسخ گفت: از شهردار آبادان ميخواهيم در دفتر كارش ننشيند؛ بلكه در ميان مردم باشد؛ در آبادان منطقه به منطقه بگردد تا مشكلات همه محلههاي آن را از ذوالفقاريه گرفته تا كارون و هفتصد دستگاه ببيند و بشناسد.
وي، فاضلاب، آب آشاميدني و آسفالت را از مشكلات عمده آبادان خواند و ادامه داد: مردم آبادان ميخواهند مسئولين اين شهر در ميانشان باشند تا درد و دلهايشان را به آنها بگويند. مسئولين بايد در مناطقي زندگي كنند كه در ميان مردم باشند نه مناطقي دور از آنها.
*مردم آبادان و خرمشهر مطيع امر ولايتند
مطيع امر ولايت؛ اين دليلي بود كه سردار مكي براي 22 سال صبوري مردم آبادان و خرمشهر عنوان كرد و افزود: مدتي پيش بر سر آب در آبادان غائلهاي به وجود آمد كه خود مردم و رزمندهها اين غائله را ختم به خير كردند چون مردم شهرشان را دوست دارند.
وي افزود: وقتي آبادان محاصره بود، مردم از هر منطقهاي به كمك رزمندهها شتافتند و وقتي محاصره تنگتر شد همه به داخل شهر آمدند و با دست خالي حماسه كوي ذوالفقاريه را آفريدند و آنقدر ايستادگي كردند كه به دستور حضرت امام (ره) بالاخره حصر آبادان شكسته شد.
*بودجههاي آبادان بايد مديريت شود
سردار آباداني با بيان اينكه مردم دولت و رئيس جمهور كشور را دوست دارند، اظهار داشت: مردم آبادان ميدانند آقاي احمدي نژاد دلش ميخواهد مشكل شهرهاي جنگزده حل شود و براي آن هم بسيار هزينه ميكند و پول زيادي هم به اين شهرها ميآيد اما مديري ميخواهد كه بتواند اين امكانات را مديريت كند و چرخش زندگي مردم اين شهرها را به حالت عادي در آورد.
سردار مكي با اشاره به مقاومت مردم آبادان در دوران دفاع مقدس به ويژه در دوران محاصره يك ساله آبادان ادامه داد: در آن دوران راديو آبادان مردم را براي كمكرساني به رزمندگان بسيج ميكرد و مردم به عشق كشور و شهرشان به ياري رزمندگان ميرفتند و امروز هم با همان عشق و ارادت در ميدان هستند؛ حرف ما اين است كه بگذاريد مردم خودشان شهرشان را بسازند؛ كار را به دست مردم بدهيد، خودشان ميدادند بايد چكار كنند.
*دوره حاج كاظمها تمام نشده است
بخش دوم برنامه راز كه با حضور حسين بهزاد، گلعلي بابايي و سعيد عاكف نويسنده و پژوهشگر دفاع مقدس با عنوان «جنگ درشت، جنگ درست» ادامه يافت، به خلأهاي موجود در توليدات فرهنگي به ويژه توليد فيلم و انتشار كتاب در حوزه دفاع مقدس پرداخت.
پيش از شروع قسمت دوم برنامه راز، قسمتهايي از فيلم «آژانس شيشهاي» ساخته ابراهيم حاتميكيا پخش شد و بعد از آن حسين بهزاد به عنوان نخستين نفر از جمع مهمانان برنامه با بيان اينكه آبادان 22 سال بعد از جنگ هنوز در محاصره غفلتهاست، گفت: امروز به افرادي كه ميخواهند كنكاش كنند و مو را از ماست بيرون بكشند، مانند حاج كاظم آژانس شيشهاي ميگويند دورانشان تمام شده است.
سعيد عاكف نيز با تقدير از برنامه راز گفت: اين برنامه توانست شخصيتهاي فرهنگي كه سليقههاي سختي دارند را دور هم جمع كند و با صدا و سيما آشتي دهد؛ اما اين ايراد نيز وارد است كه توليد چنين برنامهاي با 20 تا 30 سال تأخير ساخته شده است.
*امدادهاي غيبي، سرالاسرار دوران دفاع مقدس
وي حقيقت معنوي و امدادهاي غيبي را سرالاسرار دوران دفاع مقدس خواند و به قرائت بخشي از كتاب «رقص در دل آتش»، نخستين اثر خود پرداخت كه به ماجراي يك معجزه ميپردازد.
اين نويسنده دفاع مقدس با اعتراض به برخي كوتهنظريها در خصوص حقايق معنوي دفاع مقدس اظهار داشت: در زمان چاپ كتاب «خاكهاي نرم كوشك»، جلوي انتشار اين كتاب را گرفتند چون معتقد بودند معجزاتي كه در اين كتاب ذكر شده است براي مردم قابل درك نيست و بيان ميكردند كه مردم كشش اين روايتها را ندارند و به همين دليل ناشر، بخشهايي از كتاب را حذف كرد.
وي ادامه داد: ولي حالا كه اين كتاب بيش از 130 بار تجديد چاپ شده، نشان داد كه اتفاقاً مردم كشش اينگونه روايتها را دارند و ما با همين روايتها توانستيم زيرساختهاي جنگمان را معرفي كنيم.
*جنگ را «درست» بنويسيم نه «درشت»
گلعلي بابايي يكي ديگر از مهمانان برنامه راز و نويسنده كتاب «همپاي صاعقه» در ابتداي كلام خود با بيان خاطرهاي از سردار شهيد «حسين خرازي» گفت: يك هفته پيش از شهادت حسين خرازي، خبرنگاري با اصرار زياد ميخواهد با او گفتوگو كند؛ دست آخر وقتي حسين، رازي ميشود با اين خبرنگار حرف بزند، حاج حسين به او ميگويد «من چه بگويم؛ شما در مطبوعات جنگ را «درشت» مينويسيد، اما اميدوارم روزي جنگ را «درست» بنويسيد»! متأسفانه بناي كجي كه از همان سالهاي دفاع مقدس آغاز شد در توليدات فرهنگي و فيلمهاي جنگي همچنان ادامه دارد.
*شخصيت پردازي حاجيها و سيدهاي فيلمهاي دفاع مقدس براي مردم پذيرفتني نيست
وي در ادامه با اعتراض به شخصيتپردازي فيلمهايي كه با موضوع حماسه 8 ساله مردم ايران در دوران دفاع مقدس ساخته شد، گفت: در اين فيلمها همواره در يك سو، حاجيها و سيدهاي جنگ ايستادهاند و در سوي ديگر عراقيهاي مست با عرقگير سفيد هستند و از رزمندگان چهرههاي مبتذلي ترسيم كردند كه براي جامعه و جوانان قابل پذيرش نبود.
عاكف نيز در ادامه سخنان او بيان داشت: اگر در دوران دفاع مقدس با ساخت اينگونه فيلمهاي به فرهنگ دفاع ضربه زدند، امروز هم بهگونه ديگري ضربه ميزند و فيلمهايي ميسازند كه سرداران آن از جنگ پشيمان شدهاند و وقتي عزرائيل به سراغشان ميآيد ميخواهند گذشته خود را تطهير كنند. بايد به دغدغههاي رهبر معظم انقلاب كه دفاع مقدس را يك گنج خواندند، توجه داشت؛ و از اين گنج فيلمهاي خوبي استخراج كرد.
*صدا و سيما سازندگان فيلمهاي تاريخي موفق را وارد عرصه توليد فيلم دفاع مقدس كند
وي در ادامه در پاسخ به طالبزاده كه گفت چرا كتابهاي خوب دفاع مقدس تبديل به فيلمهاي خوب نميشوند، گفت: از كتاب خاكهاي نرم كوشك فيلم ساخته شد اما كل مدت تحقيق و نگارش فيلمنامه شايد 2 ماه بيشتر طول نكشيد؛ اينگونه ميشود كه عنصر آگاهي كه در توليد يك اثر فرهنگي، غيرقابل انكار است در فيلمهاي دفاع مقدس مغفول واقع ميشود؛ چرا كه فردي ميتواند فيلم اثرگذار در حوزه دفاع مقدس توليد كند كه اين حقايق را با تمام وجود لمس كرده باشد.
گلعلي بابايي نيز با اشاره به توليد فيلمهاي تاريخي فاخر توسط صدا و سيما طي سالهاي اخير گفت: صدا و سيما براي توليد آثار تاريخي، هزينه و سرمايه زيادي خرج ميكند و لازم است تيمهاي حرفهاي و با تجربه كه تاكنون فيلمهاي تاريخي خوبي توليد كردهاند، وارد عرصه فيلمسازي دفاع مقدس نيز بشوند.
انتهاي پيام/