سفر به کردستان و دیدن بازار قدیمی آن
چهارشنبه 17 مهر 1398 3:33 PM
بازار تاریخی سنندج، یکی از بازارهایی است که در بافت قدیم شهر سنندج و در دو طرف خیابان انقلاب قرار دارد. این بازار در سال 1046 هجری قمری به منظور حکومت اردلان ها ساخته شد و در آن سال شهر سنندج، مرکز استان کردستان واقع شد. هم چنین در آن سال، منتسب والی کردستان به دستور شاهان صفوی، سلیمان خان شد. بازار تاریخی و قلعه حکمتی دژسنه همزمان با هم احداث شدند.
پلان بازار سنندج، مستطیل شکل بوده و این بازار برخلاف تمام بازارهای ایرانی که به صورت خطی ساخته شده اند، با الهام از فضای میدان نقش جهان اصفهان به این شکل ایجاد شده است. سراهای متعددی نیز در وسط این مستطیل قرار گرفته است.
سراهای بازار در اثر خیابان کشی ای که در اوایل حکومت پهلوی صورت گرفت از بین رفت و باعث شد بازار سنندج به دو بخش تقسیم شود. بخش شمالی خیابان را بازار سنندجی و قسمت جنوبی را بازارآصف می نامند. از چهار دروازه قدیمی بازار سنندج، اکنون سه دروازه در مدخل ورودی قدیمی باقی مانده است.
سقف راسته بازار به صورت طاق و گنبد ساخته شده و سقف حجره ها نیز به صورت طاق اجرا شده است. مصالح به کار رفته در بازار، بیشتر سنگ، خشت و آجر است.
حوزه نفوذ بازار شهر سنندج بیشتر به حوزه شهر محدود میشود و روستاهای اطراف در درجه دوم اهمیت قرار دارند و همچنین شهرهای دیگر استان و بخشها را بسیار کمتر از حد روستاها تحت نفوذ خود دارد، حتی افراد در روستاهایی که دهها کیلومتر با سنندج فاصله دارند برای تأمین نیازهای خود و رفع مایحتاج خود به شهر، مخصوصاً به بازار میآیند.