پنجم شهریور در آینه تاریخ معاصر ایران
سه شنبه 5 شهریور 1398 3:48 PM
امروز سه شنبه برابر با پنجم شهریور ماه ۱۳۹۸برابر با ۲۵ ذو الحجه ۱۴۴۰ هجری قمری و بیست و هفتم آگوست سال ۲۰۱۹میلادی است. مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر در این روز، به شرح زیر است:
استاد علی اكبر كاوه ازاستادان كم نظیرو بنام در خوشنویسی و نستعلیقنویسی ایرانی در سن 96 سالگی درگذشت.
تمام معادن كشور كه توسط بخش خصوصی اداره میشد یا امتیاز آن در انحصار بیگانگان قرار داشت، ملی اعلام شد.
با استعفای 'جمشید آموزگار' از نخست وزیری، 'جعفر شریف امامی' مأمور تشكیل كابینه شد.
قانون مبداء تاریخ ایران، كه در شهریور 1354 با تصویب مجلسین سنا و شورای ملی از هجری شمسی به شاهنشاهی تغییر یافته بود ومورد مخالفت و تحریم بسیاری از مردم و علما بود، سرانجام با روی كار آمدن دولت شریف امامی و تنها به منظور عوام فریبی، ملغی شد و به شكل سابق در آمد.
جمعی از روحانیون سبزوار پیرامون بازداشت آیتالله خمینی و جمعی از علما اعلامیهای را صادر كردند.
'لیندون جانسون' معاون رییس جمهوری آمریكا به هنگام ترك تهران گفت: آمریكا به ارسال كمكهای نظامی و اقتصادی خود به ایران ادامه می دهد.
'جعفر شریف امامی' مأمور تشكیل كابینه شد. او پس از استعفای منوچهر اقبال، كه در تاریخ 15 فروردین 1336 آغاز به كار كرده بود، به این سمت منصوب شد.
مذاكرات دولت ایران با نمایندگان روس و انگلیس بی نتیجه ماند و با نزدیك شدن نیروهای دو كشور به سمت تهران رضا پهلوی نیز آماده استعفا شد.
با اشغال ایران توسط متفقین، رجبعلی منصور از نخست وزیری استعفاء كرد و محمدعلی فروغی (ذكاءالملك) كه در زمان تغییر سلطنت قاجار نیز نخست وزیر ایران بود، جایگزین وی شد. نخست وزیر جدید بلافاصله دستور ترك مخاصمه داد.
رجال و شخصیت هایی چون مۆتمن الملك، عین الدوله، مستشارالدوله، امام جمعه خویی، مخالفت خود را با امضای قرارداد ننگین 1919 میلادی بین ایران و انگلستان اعلام كردند.
محمدعلیشاه قاجار؛ تبعید هشت تن ازرهبران مشروطه و خلع سلاح مجاهدان را خواستار شد.
تنظیم: هومن بهلولی