آيين ها و آداب و رسوم مردم كردستان در عيد سعيد قربان
یک شنبه 20 مرداد 1398 5:45 PM
سنندج - ايرنا - مردم مسلمان و متدين مناطق مختلف روستايي و شهري كردستان آداب و رسوم ويژه اي براي گراميداشت عيد سعيد قربان دارند و مردم به شيوه هاي متفاوت خود را براي اين عيد بزرگ آماده كرده و آيين هاي خاصي در اين روز برگزار مي كنند.
به گزارش خبرنگار ايرنا، عيد سعيد قربان به عنوان بزرگترين عيد مسلمانان در ميان مردم مومن و متدين ايران اسلامي و همچنين استان كردستان از جايگاه بسيار والايي برخوردار است و با نزديك شدن به اين عيد سعيد حال و هواي شهرهاي اين استان رنگ و بوي تازه اي به خود مي گيرد.
يكي از آداب و رسوم مردم كردستان در اعياد مختلف به جاي آوردن صله رحم است ودر اين روز، اقشار مختلف مردم اعم از زن و مرد و پير و جوان با پوشيدن لباس هاي نو به ديدن اقوام و بستگان خود بويژه بزرگترهاي فاميل رفته و اگر كينه و كدورتي در ميان باشد با اين ديدار از بين مي رود.
قرباني كردن و توزيع گوشت در ميان همسايه ها و فاميل و بويژه نيازمندان يكي ديگر از رسوم مردم اين ديار در عيد سعيد قربان است، هرچند اين آيين ها امروزه تا حدودي كمرنگ شده اما در برخي از مناطق استان بويژه روستاها همانند گذشته پا برجاست.
در گذشته هر خانواده اي كه قرباني داشت، مراسم ويژه دف نوازي و مولودي خواني را برگزار مي كرد كه البته امروز ديگر خبري از اينگونه مراسم نيست و تنها در برخي مناطق روستايي اين آيين با مشاركت مردم در مسجد روستا برگزار مي شود.
برگزاري آيين دف نوازي و جشن و شادي از ديگر آيين هاي خاص و ويژه عيد سعيد قربان در استان كردستان است و در اين روز بزرگ جشن هاي بزرگ مولودي خواني و دف نوازي در نقاط مختلف شهري و روستايي اين استان به گوش مي رسد.
شب قبل از عيد و پس از اقامه نماز عشا، آيين هاي خاصي در مساجد محلات برپا مي شود و امام جماعت مسجد پس از قرائت مناجات نامه و دعا و نيايش عيد را اعلام مي كند و مردم با سردادن تكبيرهاي 'الله اكبر، لا اله الا الله و الله اكبر، الله اكبر' از فرا رسيدن عيد قربان استقبال مي كنند.
زيارت اهل قبور يكي از آيين ها و رسوم مردم اين ديار درروز قبل عيد سعيد قربان و در روز عرفه است و مردم در اين روز در آرامستان ها حضور پيدا كرده و به زيارت اهل قبور مي روند.
در اين راستا شهرداري سنندج هرساله تمهيدات ويژه اي را در راستاي رفاه حال شهروندان انجام مي دهد.
مديرعامل سازمان آرامستان هاي شهرداري سنندج در اين راستا مي گويد: با توجه به رسم ديرينه در خصوص حضور شهروندان در روز عرفه براي زيارت اهل قبور اين سازمان با همكاري سازمان هاي اتوبوس راني و تاكسي راني و همچنين راهنمايي و رانندگي تدابير لازم جهت رفاه حال شهروندان را انجام داده است.
توفيق سرفراز افزود: يكي از مهم ترين مشكلات در روز عرفه در مسير بهشت محمدي بحث ترافيك سنگين است و استفاده از حمل و نقل عمومي يكي از مهم ترين راهكارها در جهت كاهش و روانسازي ترافيك است.
وي با اشاره به بسته شدن در هاي بهشت محمدي در روز عرفه گفت: در راستاي جلوگيري از كاهش ترافيك، اجازه ورود خودرو شخصي به داخل محوطه بهشت محمدي داده نخواهد شد.
به گفته وي تمامي نيروهاي اين سازمان تا پايان مراسم روز عرفه در آماده باش كامل هستند.
مديرعامل سازمان اتوبوسراني شهرداري سنندج نيز گفت: اين سازمان، 25 دستگاه اتوبوس را جهت جابجايي شهروندان در مسير بهشت محمدي اختصاص داده است.
شكور صلواتي افزود: 20دستگاه اتوبوس در ميدان انقلاب به سمت بهشت محمدي و پنج دستگاه نيز در پارك سوار ( ناصرخسرو) جهت جابجايي شهروندان مستقر هستند.
خانواده هاي كردستاني بر اين باورند كه قرائت فاتحه و خواندن قرآن روزهاي عيد قربان بر سر مزار اموات باعث خوشنودي خداوند از آنها مي شود.