0

جشن پیوند علوی- فاطمی

 
hosinsaeidi
hosinsaeidi
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : بهمن 1394 
تعداد پست ها : 23615
محل سکونت : کرمانشاه

جشن پیوند علوی- فاطمی
شنبه 12 مرداد 1398  2:37 PM

جشن پیوند علوی – فاطمی

از مهمترین عرصه های مورد نیاز جهت الگوبرداری، عرصۀ جشن ازدواج است این نوشتار تقدیم به همۀ زوجینی که ائمه را الگوی تمام عیار خود می بینند و بر پیروی...

  جشن پیوند علوی – فاطمی

جشن پیوند علوی – فاطمی

هر مسلمانی سیرۀ ائمه و معصومان علیهم السلام را، بهترین الگوی زندگی قلمداد می کند و بر پیروی از #سیرۀ آن ها افتخار می کند. زیرا آن سیره و روش را خداپسندانه می داند و رضایت خدای متعال را در آن می بیند. از مهمترین عرصه های مورد نیاز جهت الگوبرداری، عرصۀ جشن ازدواج است که سرآغاز زندگی مشترک و مهمترین اتفاق هر زوجی می باشد و بر هر مسلمانی ضرورت است که از نحوۀ برگزاری این جشن مقدس آگاه باشد. این نوشتار تقدیم به همۀ زوجینی که ائمه را الگوی تمام عیار خود می بینند و بر پیروی از روش و منش آن ها می نازند.

جشن عقدکنون

زیباترین عقدکنون دنیا در مسجد مدینه با حضور مسلمانان شهر برگزار شد. پس مسجد تنها برای تعزیه و روضه نیست و کاربری های مختلفی دارد. البته نباید در مسجد عملی انجام شود که با شأن و حرمت آن ناسازگار باشد. پس از گرفتن شهادت از داماد و عروس بر این عقد با مهریۀ یک زره (پانصد درهم نقره) تمام حضار دست به دعا گفتند: خدای متعال این ازدواج را بر شما مبارک گرداند و در میانتان دوستی و محبت افکند. در پایان مجلس، رسول خدا صلی الله علیه و آله به زنان خود امر فرمودند تا به خوشحالى این جشن شادمانى کنند و بساط سرور بگسترند. یک یا چند ماه بیش نگذشت که عروس و داماد خود را برای زندگی مستقل آماده کردند.

جشن عروسی

دیری نپایید که پس از تدارک امکانات اولیه توسط عروس و داماد و خانوادۀ آن ها، پیامبر صلی الله علیه و آله به زنان خویش فرمودند تا فاطمه علیهاالسلام را زینت کنند و لوازم عروسی او را فراهم نمایند. همسر پیامبر ام سلمه به فاطمه گفت: آیا عطری برای خودت ذخیره کرده ای؟ گفت: آری. و یک شیشه عطر آورد و مقداری از آن را در میان دست من ریخت. چنان بویی از آن برخاست که تا آن زمان استشمام نکرده بودم. پدر عروس به داماد فرمودند: ای علی! غذای فراوانی برای عروسی و خانواده ات تدارک کن و سپس فرمودند: گوشت و نان را من می دهم. خرما و روغن به عهدۀ تو. من خرما و روغن را فراهم کردم و نزد پیامبر بردم. آن حضرت آستین های لباسش را بالا زد و خرما را تمیز کرده و در روغن ریخت و غذایی درست کرد که آن را «حیس» می گفتند.

سپس گوسفند فربهی ذبح کردند و نان فراوانی تدارک نمودند و به داماد فرمودند: هر کس را که دوست داری؛ دعوت کن.

داماد وارد مسجد شد و دید که مسجد پر از صحابۀ پیامبر است. پس همۀ آن ها را به ولیمۀ عروسی فاطمه علیها السلام دعوت کرد. جمعیت زیادی در جشن عروسی علوی – فاطمی حاضر شدند. بگونه ای در تاریخ تا بیش از چهار هزار نفر ثبت شده است. پس از پذیرایی از مهمانان، پیامبر فرمودند تا برای زنان خود و غذایی برای عروس و داماد ببرند. پیامبر خدا برای شب عروسی دخت فرزانه اش، پیراهنی آماده ساخت و ایشان پیراهن دیگری نیز داشت که پوشیده و وصله دار بود.

از قضا در همان شب عروسی بی نوایی در خانه ی پیامبر آمد و از ایشان لباس طلبید. عروس خانم با تمسک به آیۀ "لَنْ تَنالُوا الْبِرَّ حَتَّى تُنْفِقُوا مِمَّا تُحِبُّونَ ..." (آل عمران: 92) پیراهن عروسی شان را به آن زن بینوا انفاق کردند و خود همان جامۀ عادی خویش را پوشیدند. هنگامی که خواستند عروس را به خانۀ داماد ببرند؛ فرشته ی وحی آمد و پس از سلام بر پیامبر گفت: ای پیامبر خدا! پروردگارت درود نثارت می کند و به من دستور داده است که سلام و درودی گرم نثار فاطمه نمایم و به همراه من ارمغانی از لباسهای بهشت نیز که از دیبای سبز تهیه شده است؛ برای او فرستاده است. ابن لباس بهشتی در ازای لباس داده شده به زن بینوا.

پس از پایان مراسم، عروس در حالی که لباس بلندی بر تن داشت و دامان آن به زمین کشیده می شد؛ نزد پدر آمد؛ در حالی که از شدت حیاء عرق می ریخت. پیامبر خدا مرکب خاص خود را آوردند و پارچه ای زیبا بر روی آن انداختند تا عروس روی آن بنشیند. هنگامی که عروس فاطمی را به خانۀ داماد علوی می بردند؛ پیامبر گرامی پیشاپیش مرکب او و فرشتۀ وحی سمت راست و میکائیل طرف چپ و هفتاد هزار فرشته از پی او حرکت می کردند. پیامبر به سلمان فرمودند تا زمام آن مرکب را برگیرد و خود آن بزرگوار نیز به همراه آنان حرکت کرد. در این مراسم پیامبر زنان را امر فرمودند که شادی کنند و مصادیق شادی را رجزخوانی، تکبیر و حمد معرفی کردند و یک تعریف کلی از شادی ارائه فرمودند که از هر آنچه خدا نمی پسندد؛ پرهیز کنند. (مجلسی، 43/111)

در این عروسی بی بدیل، چند نفر شعرخوانی کردند که یکی از این اشعار که توسط حفصه همسر پیامبر خوانده می شد؛ عبارت است از:

فاطمة خیر نساء البشر

ومن لها وجه کوجه القمر

فضلک الله على کل الورى

بفضل من خص بآی الزمر

زوجک الله فتى فضلا

أعنی علیا خیر من فی الحضر

فسرن جاراتی بها إنها

کریمة بنت عظیم الخطر (مجلسی، 43/116-115)

هنگامی که کاروان عروس به خانه رسید، پیامبر، امیر مومنان را فراخواند و پس از آمدن او دخت سرفرازش را خواست و دستش را گرفت و در دست داماد نهاد و فرمود: «علی جان! خداوند دخت پیامبر را به تو مبارک سازد. و افزود: علی جان! این فاطمه است و امانت من نزد توست!. فاطمه شایسته ترین همسر برای توست.

با تأسی به جشن ازدواج علوی – فاطمی، نکات زیر را در جشن های ازدواج بکار می گیریم:

پرهیز از هر آن چه خدای متعال نمی پسندد

برگزاری جشن عقدکنون در خانۀ خدا جهت برکت دادن به جشن واستمداد از خدای متعال

دعای حضار برای عروس و داماد در جشن عقدکنون

شادی و خوشحالی زنان در جشن عقدکنون

کوتاهی بازۀ زمانی عقد تا عروسی

زینت کردن و معطر کردن عروس تنها برای داماد

شیشۀ عطر خوش بو مخصوص عروس که تنها نزد شوهرش از آن استفاده می کند

کمک مالی خانواده ها به داماد جدید

دعوت اهل مسجد محله به جشن

دعوت جمعیت زیاد به جشن

کمک به بینوا حتی در شب عروسی از بهترین داشته ها

عروس حیای خود را حتی نزد پدرش نگه دارد

استفاده از اشعار پرمحتوا وخوش یمن جهت شادی عروسی

استفاده از رجزخوانی، تکبیر و تحمید جهت گرم کردن فضای جشن

دعای بزرگان برای عروس و داماد در شب عروسی

منابع

مجلسی، محمدباقر، بحار الأنوار، تصحیح محمد باقر بهبودی، دوم، بیروت، وفاء، 1403 – 1983.

پایگاه مجازی ویکی اهل بیت علیهم السلام

سلمان زاده

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها