سخنان زیبا از امام جواد سلام الله علیه
پنج شنبه 10 مرداد 1398 10:43 PM
در این نوشتار برخی سخنان زیبا از امام جواد علیه السلام را بیان می کنیم:
سحرخیزی
تلاش، سخت کوشی، پشتکار و بهره گیری از همهی فرصتها برای تحقق اهداف فردی و اجتماعی، از عوامل تضمین کنندهی موفقیت است. بیتردید، همهی کسانی که شیرینی دست یابی به مقاصدشان را چشیدهاند، در بهرهگیری از زمان غافل نبودهاند. اینان سحرخیزی و آغازیدن کار با نام و یاد خدا را از عوامل توفیق خود میدانند.
امام جواد علیه السلام میفرماید:
«پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله به امیر مؤمنان علیه السلام فرمودند: یا علی، هر سحر با نام خدا برخیز که خداوند در سحر برای امت من برکت قرار داده است».
نیکی به والدین
شخصی به امام جواد علیه السلام نامه نوشت. از امام علیه السلام خواست برایش دعا کند و درباره چگونگی رفتار با پدرش که فردی ناصبی و بدخو بود پرسید.
امام جواد علیه السلام در پاسخ به نامهی او نوشت: «برایت دعا می کنم و از تو می خواهم با پدرت مدارا کنی و موجبات آزار او را فراهم نکنی».
حضرت در ادامهی نامه، او را دلداری داد که «در پس هر دشواری، آسانی است. بردبار باش که پیروزی از آنِ پرهیزکاران است».
سه عمل نیک:
حضرت فرمود: «ثَلاثٌ مِنْ عَمَلِ الاَبْرارِ: اِقامَهُ الْفَرائِضِ وَ اجْتِنابُ الَمحارِمِ وَ احْتِراسٌ مِنَ الْغَفْلَهِ فِی الدِّینِ؛ سه [چیز] از اعمال نیک انسان شمرده می شود: برپایی (انجام) واجبات، دوری از محرمات، دوری و پرهیز از غفلت در دین».
سه نیازمندی مؤمن
امام جواد علیه السلام فرمود:
«اَلْمُؤْمِنُ یَحْتاجُ اِلی ثَلاثِ خِصالٍ تَوْفیقٍ مِنَ اللّه ِ و واعظٍ مِنْ نَفْسِهِ وَ قَبُولٍ مِمَّنْ یَنْصَحُهُ»؛
مؤمن به سه چیز نیازمند است: توفیقی از خداوند، واعظی از درون، و پذیرش نصیحت از دیگران».
سه راه جذب دیگران
حضرت جواد علیه السلام فرمود:
«ثَلاثُ خِصالٍ تَجْتَلِبُ بِهِنَّ الْمَحَبَّهُ: اَلاِنْصافُ فِی الْمُعاشِرَهِ وَ الْمُواساهُ فِی الشِّدَّهِ وَ الاِنطواعِ و الرُّجوعُ علی قَلْبٍ سَلیمٍ»؛
با سه چیز می توانی جلب محبت دیگران کنی: انصاف داشتن در برخوردها، همدردی با دیگران در سختیها و راحتیها، و داشتن قلب سلیم».
نشانه کمال ایمان
حضرت فرمود: «اَرْبَعٌ مَنْ کُنَّ فیهِ اِسْتَکْمَلَ الایمانَ؛ مَنْ اَعْطی للّه ِ وَ مَنَعَ فی اللّه ِ وَ اَحَبَّ للّه ِ وَ اَبْغَضَ فیهِ»؛
چهار چیز در هر کس باشد، ایمانش کامل شده است: کسی که برای خدا عطا (و انفاق) کند و در راه خدا منع کند، و برای خدا دوست بدارد و در راه خدا بغض بورزد.
اهمیت نیکی کردن به مردم
مردی با خوشحالی به محضر امام جواد علیه السلام شرفیاب شد. امام علیه السلام علت خوشحالی او را پرسید. آن مرد گفت: ای پسر رسول خدا، از پدرتان شنیدم که میفرمود: روزی که خداوند توفیق نیکی به مسلمانی را نصیبت کند، روز خوشحالی و نشاط است. و من امروز موفق شدم که به برادران دینیام نیکی کنم.آنگاه امام علیه السلام به جان خود سوگند خورد و فرمود:
«چنین کاری جای شادمانی دارد؛ به شرط آن که آن را با منّت از بین نبری».
یادداشت: علی کفشگر فرزقی
منبع: دانستنی های حضرت امام جواد علیه السلام