0

ماسوله گیلان | دیدنی ها و تفریحات

 
fatemeh_75
fatemeh_75
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آبان 1388 
تعداد پست ها : 10557
محل سکونت : اصفهان

ماسوله گیلان | دیدنی ها و تفریحات
پنج شنبه 10 مرداد 1398  11:42 AM

 

در گوشه گوشه ی سرزمینمان، مقاصدی جذاب و دیدنی قرار دارد که می توانند لحظاتی خوش را به ما هدیه کنند و تجربیاتی تازه را برایمان رقم بزنند. هر یک از این مقاصد جلوه های خاص خود را دارند؛ یکی غرق در زیبایی های طبیعی است و دیگری بازماندگانی از قلب تاریخ را در خود جای داده است. در برخی از این نقاط هم طبیعت و تاریخ در هم آمیخته اند و هر چشمی را به خود خیره می کنند. چشم اندازهای شگفت انگیز این اماکن به حدی مسحور کننده هستند که کمتر کسی با دیدنشان لب به تحسین نمی گشاید و سکوت اختیار می کند.

پیش از این با هم راهی استان گیلان شدیم و یکی از شهرهای دیدنی ایران عزیزمان را از نظر گذراندیم. به ماسوله رفتیم و تاریخچه و معماری آن را بررسی کردیم و قدم به قدم کوچه هایش را برایتان شرح دادیم. از آداب و رسوم مردم این دیار برایتان گفتیم و ویژگی های خاص آن را شرح دادیم. سخن از این شهر و جاذبه هایش تمامی ندارد و به همین علت می خواهیم دوباره راهی آن شویم. این بار از تفریحات و دیدنی هایی برایتان می گوییم که در جای جای ماسوله قرار دارند و لحظاتی ناب را برای شما خلق می کنند. خودتان را برای سفری تماشایی آماده کنید و با ما همراه شوید.

کوله بارتان را بردارید و به جاده بزنید تا شما را با فرصت های خوشگذرانی در ماسوله آشنا کنیم.

ماسوله | Photo by : Unknown

Photo by : Unknown

چرا سفر به ماسوله؟


  • ماسوله شهری تاریخی و توریستی است که همچون یک دهکده به نظر می رسد و به عنوان نمونه ای شاخص از معماری پلکانی در سطح جهانی شناخته می شود.
  • در این شهر گزینه های بسیاری برای خوشگذرانی پیش رویتان قرار دارد و امکانات مناسب آن به شما اجازه می دهند تا سفر راحت و خوبی را برای خود و همراهانتان رقم بزنید.
  • ماسوله اولین شهر تاریخی زنده کشور است که نامش در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد.
  • فضای مه آلود ماسوله زبانزد خاص و عام است و طبیعت بهشت‌گونه آن در کنار جلوه های تاریخی و فرهنگی این شهر، زیبایی آن را دو چندان کرده اند.
  • گردش در بازار ماسوله و خرید سوغاتی های خوشمزه و صنایع دستی از تجربه هایی است که هیچگاه فراموش تان نمی شود.
  • سفر به ماسوله فرصت بازدید از موزه های این شهر را در اختیارتان می گذارد.
  • می توانید در ماسوله اقامتی رویایی و به یادماندنی را تجربه کنید.

شهر ماسوله | Photo by : Unknown

Photo by : Unknown

در مسیر ماسوله... 

شاید ماسوله به خودی خود جاذبه ای کم نظیر باشد اما آنچه که بر لذت سفر شما به این دیار می افزاید، زیبایی های مسیر است که باعث می شوند، خستگی برایتان بی معنا جلوه کند.

جاده ای که شما را به ماسوله و زیبایی هایش می رساند، از فومن آغاز می شود و در عین کوتاه بودن، شما را با جلوه هایش جادو می کند. خانه های سنتی یکی پس از دیگری نمایان می گردند، مردمانی که سبدهایی چوبی بر دوششان دارند در کنار جاده دیده می شوند و مناظر رویایی یکی پس از دیگری از جلوی چشم شما می گذرند. 

در میانه ی این راه، رستوران های محلی با تخت های سنتی میزبان خوبی برای شما خواهند بود؛ به شرطی که فرصت کافی داشته و زمان مناسبی را برای سفرتان در نظر گرفته باشید. در پایان راه، ماسوله با خانه هایی که بر دوش یکدیگر سوار شده اند، نمایان می شود و جلوه ای بی نظیر از این سرزمین را به نمایش می گذارد...

جاده ماسوله | Photo by : Saeed Zamani

Photo by : Saeed Zamani

آشنایی با شهر تاریخی و توریستی ماسوله | بهشت مه آلود گیلان

60 کیلومتر آن طرف تر از مرکز استان گیلان، رشت، شهری با وسعت 100 هکتار قرار دارد که با نام ماسوله شناخته می شود و بر اساس منابع مختلف، قدمت آن به حدود هشتصد تا هزار سال پیش می رسد. این شهر جایی است که شما می توانید تلفیق تاریخ، طبیعت و فرهنگ را به خوبی در آن ببینید و در هر گوشه ای از آن شاهد جاذبه ای تازه و ناب باشید. ماسوله در بسیاری از اوقات سال تن پوش سپیدی بر تن می کند و غرق در مه می شود. حلقه زدن مه به دور این شهر به حدی زیباست که گاه از قدم گذاشتن به درون آن منصرف می شوید و دوست دارید از دور تنها نظاره گر چنین چشم انداز با شکوهی باشید.

این شهر در دامنه‌ی کوهپایه ای و در ارتفاع 1050 متری از سطح دریاهای آزاد به صورت پلکانی، شکل گرفته و پایین ترین و بالاترین نقطه آن حدود 120 متر اختلاف ارتفاع دارند. 

در نگاه اول شاید تنها ساختار این شهر و پلکانی بودن معماری آن توجه بازدیدکنندگان را به خود جلب کند اما در کنار این ویژگی، وجود کوهستان های مرتفع، جنگل، ییلاقات سرسبز، آبشار و ... نیز افراد علاقه مند را به ماسوله می کشانند و لحظاتی خوش را به آن ها تقدیم می کنند. محدوده مرکزی ماسوله از سه جهت شمال، جنوب و غرب به کوه مشرف است و در طرف شرق آن، دره هایی زیبا دیده می شوند. 

وجود جلوه های طبیعی و تاریخی قابل توجه در این شهر باعث شده تا تحت حفاظت میراث فرهنگی و سازمان حفاظت از محیط زیست قرار گیرد تا به خوبی از آن نگهداری شود. ماسوله اولین شهر تاریخی زنده کشور است که نامش از تاریخ 30 مرداد سال 1354 با شماره 1090 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و در انتظار ثبت به عنوان میراث جهانی نیز هست.

بد نیست بدانید که در طرح میراث فرهنگی و گردشگری یونسکو، در میان هشت کشور آسیای میانه و هیمالیا، از بافت تاریخی این شهر به عنوان نماینده آثار تاریخی ایران نام برده شده است.

ماسوله | Photo by : Unknown

Photo by : Unknown

دیدنی های ماسوله

ماسوله شهری نیست که به آن وارد شوی و با نگاهی سَرسَری تمام دیدنی هایش را از نظر بگذرانی و بی تفاوت از کنار خیلی از آن ها بگذری. این شهر کوچک شما را به درون کوچه پس کوچه های خود می کشاند و با دیدنی ها و تفریحات زیر از شما پذیرایی می کند:

1- بافت پلکانی ماسوله

یکی از ویژگی های شاخص ماسوله بافت پلکانی آن است. در این شهر خانه ها بر روی یکدیگر قرار دارند و پشت بام خانه پایینی، نقش حیاط خانه بالایی و یا معبر کوچه بالایی را بازی می کند. شهرت این ویژگی خاص در معماری این شهر باعث شده تا در کنار نام یا لقبِ روستاها و شهرهای پلکانی دیگر در اقصی نقاط ایران، نام ماسوله را ببینید.

ماسوله | Photo by : Vahid Yarmohammadi

Photo by : Vahid Yarmohammadi

2- بازار ماسوله | قلب تپنده شهر 

هر چیزی که با عنوان بازار در ذهنتان شکل گرفته را فراموش کنید چرا که در ماسوله شکلی متفاوت از آن در پیش روی شما قرار خواهد گرفت. حتما لازم نیست که شیفته خرید کردن باشید یا نیاز به چیزی را احساس کنید تا وارد این بازار بشوید، بلکه تنها گذر از این بازار و تماشای آن هم لذت خاص خودش را دارد.

بازار ماسوله یک مرکز خرید چند طبقه است اما شکل و شمایل آن با تصورات شما از یک مرکز خرید، تفاوت های زیادی دارد. به واسطه ی بافت پلکانی ماسوله، این بازار در چهار سطح مستقل از هم قرار گرفته و هر طبقه ی آن دارای ویژگی های خاصی است. مغازه های سطح پایینی این بازار یک طبقه دارند و مغازه هایی که در سطوح بالاتر قرار گرفته اند، همگی دو طبقه هستند. در ادامه با هم سری به سطوح مختلف این بازار می زنیم:

سطح اول

در سطح اول بازار ماسوله دو سوپر مارکت بزرگ، یک قصابی و نانوایی وجود دارد که می توانند نیازهای روزانه ی شما را برطرف کنند. یک قهوه خانه سنتی کوچک نیز در این سطح دیده می شود که با منظره ای چشم نواز و چای تازه دم پذیرای شماست و طعم خاصی به سفرتان می دهد.

در جای جای این قسمت از بازار، مغازه های صنایع دستی به چشم می خورند و با اجناس خوش رنگ و لعاب خود شما را وسوسه می کنند. همین که می خواهی به سطح بعدی قدم بگذاری، در ابتدای پله ها بوی شیرینی های خوشمزه محلی هوش از سرت می برد و تو را به درون شیرینی پزی می کشاند.

سطح دوم

در همان ابتدای ورود به این سطح از بازار، یک کبابی و کافه ی بزرگ با نمایی فوق العاده از منظره ی کوهستان وجود دارد که می توانید لحظاتی را در آن ها سپری کنید. یک مغازه عطاری و چندین مغازه صنایع دستی، کسب و کارهای دیگری هستند که در این سطح خواهید دید و می توانید از محصولات آن ها خرید نمایید.

سطح سوم

 بخش پرطرفدار بازار ماسوله برای علاقه مندان به صنایع دستی، سطح سوم آن است که سوغاتی های متفاوتی را ارائه می دهد. بخشی از این سطح نیز به اجاره لباس های محلی اختصاص دارد که می توانید آن ها را بپوشید و عکسی خاطره انگیز را از خود و همسفرانتان به ثبت برسانید.

سطح چهارم

آخرین سطح بازار ماسوله نیز مغازه هایی برای ارائه صنایع دستی و خوراکی های محلی در خود دارد و مغازه ای هم برای فروش لباس های سنتی در آن به ارائه خدمات می پردازد. 

بازار ماسوله | Photo by : Amir Bagheri

Photo by : Amir Bagheri

3- گلدان های شمعدانی

آنچه که ماسوله را از سایر نمونه های معماری پلکانی متمایز می کند، شمعدانی های رنگارنگی هستند که در کنار پنجره ها خودنمایی می کنند و گویی شما را به سرزمینی دیگر می برند. اینجا مأمن شمعدانی هاست؛ ساکنان هر خانه بسته به سلیقه خود نمای خانه شان را با گلدان های شمعدانی می آرایند تا رهگذران با دیدنشان جانی تازه کنند و تصویری متفاوت در قاب چشمانشان جای گیرد. به هنگام گذر از کنار هر خانه، می شود حرف دل صاحب خانه را از همین شمعدانی ها خواند و گرمای مهر و محبت خانه را فهمید.

دیدنی های ماسوله | Photo by : Ali zarezade

Photo by : Ali zarezade

دیدنی های ماسوله | Photo by : Unknown

Photo by : Unknown

4- آستان مقدس امامزاده عون بن علی (ع)

حدود 5 امامزاده در ماسوله وجود دارد که مهم ترین آن ها بقعه‌ متبرک امامزاده عون بن علی (ع)، مشهور به امامزاده عون است. این امامزاده از بناهای تاریخی در مرکز ماسوله به شمار می رود که پیشینه‌ای متعلق به قرن دوم یا سوم هجری قمری دارد و پیکر مطهر فرزند محمد حنفیه، پسر امام علی (ع) را در خود جای داده است. بقعه امامزاده عون در دهه ی 1360 توسط مرحوم خلیل حاتمی ماسوله، رئیس وقت هیئت امنای این بقعه، تجدید بنا شد و جزء 1200 بقعه ای است که نامشان در فهرست آثار تاریخی ایران قرار دارد.

این بنای قدیمی به صورت هشت ضلعی ساخته شده و مجموعه ای مذهبی شامل خود بقعه در وسط و مسجد جامع در دو سوی شرقی و غربی، را تشکیل می دهد. سقف به صورت طاق مدور است كه با گچ، سفید كاری شده و دیوارهای داخل بقعه نیز از سنگ مرمر هستند.

بر دیوار غربی بنا، دری بسیار قدیمی از جنس چوب آبنوس به چشم می خورد که به در چله خانه شهرت دارد و كنده كاری‌هایی فوق‌ العاده ظریف به آن زینت داده اند. بنا بر روایاتی، این در با 20 پله به سردابی راه پیدا می کند که تا زیر کوه کشیده شده است.

 ستون قطوری در ورودی بنا وجود دارد که كتیبه‌ای بر روی آن حک شده و زمان تعمیرات اساسی بقعه در زمان فتحعلی شاه را نشان می دهد. در وسط اتاق، ضریح چوبی مشبكی به چشم می خورد که صندوقی منبت کاری شده در میان خود دارد و بر حاشیه بدنه‌ صندوق كتیبه‌ای از آیات قرآنی به خط خوش کنده کاری شده است.  قدیمی ترین تاریخی که در بقعه وجود دارد مربوط به سنگ قبری است كه بر بدنه دیوار قرار دارد و تاریخ 969 هجری قمری را نشان می دهد.

 هر یک از اضلاع بنا 180 سانتی متر طول دارند و ارتفاع صحن امامزاده تا زیر طاق گنبد اول 20/4 سانتی متر است. گنبد بقعه، حالتی شلجمی (1) دارد که امروزه با حلب پوشیده شده و دو مناره نیز در دو سوی آن قرار دارد که در دوره جدید ساخته شده اند. در قسمت بیرون امامزاده، طاق نماهایی با آجر کاری دیده می شود و در قسمت داخلی نیز طاق نماهایی به بنا زینت داده اند.

پاورقی


1- شکل کروی که دو قطب آن اندکی فرورفتگی دارد.

امامزاده ماسوله | Photo by : Unknown

Photo by : Unknown

5- موزه های ماسوله

تا چند سال پیش موزه مردم شناسی ماسوله از شهرت بسیاری برخوردار بود اما بساطش از این شهر برچیده شد و موزه های دیگری روی کار آمدند. امروزه موزه های فعال در ماسوله عبارتند از:

موزه علی بن عون: این موزه زیر مجموعه ی امامزاده معروف شهر است و توسط اداره میراث فرهنگی و اداره اوقاف به صورت مشترک اداره می شود. در این موزه می توانید آثار مربوط به دوره تیموری و صفوی را مشاهده کنید و از ضریح و ستون قدیمی، کتب و سنگ مزار های تاریخی و آثار نفیس دیگر بازدید نمایید.

مکان: مجاور امامزاده

زمان بازدید: همه روزه به جز ایام سوگواری

ساعات بازدید: 10:00 تا 13:00 و 16:00 الی 19:00

بهای بلیت: رایگان

موزه میراث فرهنگی: این موزه در خانه تاریخی درزی برپا شده و مجموعه ای از آثار دوران قاجار در آن به نمایش درآمده است. خانه درزی مربوط به دوره پهلوی است و نامش در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد.

مکان: محله کشه سر

زمان بازدید: همه روزه به جز ایام سوگواری

ساعات بازدید: 10:00 تا 13:00 و 16:00 الی 19:00

بهای بلیت: 1000 تومان

موزه حیات وحش: در این موزه می توانید مجموعه ای از حیوانات تاکسیدرمی را در داخل اتاقکی گلی و نیمه تاریک ببینید و انواع حیوانات خزنده، درنده و پرنده ی ‌کوه‌ها و جنگل های ماسوله را از نظر بگذرانید. خرس قهوه‌ای ۸۰۰ کیلویی، گورکن، راسو، کفتار، خرگوش، گربه وحشی، شاهین، عقاب، پلیکان، قو، طاووس، کبک، قرقاول و… از حیوانات تاکسیدرمی این موزه هستند.

مکان: بازار ماسوله

زمان بازدید: همه روزه به جز ایام سوگواری

ساعات بازدید: 10:00 تا 13:00 و 16:00 الی 19:00

بهای بلیت: 1000 تومان

موزه های ماسوله | Photo by : Unknown

Photo by : Unknown

موزه های ماسوله | Photo by : Unknown

Photo by : Unknown

موزه حیات وحش ماسوله | Photo by : Unknown

Photo by : Unknown

6- پارک جنگلی ماسوله

ﭘﺎرک جنگلی ماسوله ﻣﻨﻄﻘﻪ ای با وﺳﻌﺖ 2400 ﻫﮑﺘﺎر  است ﮐﻪ ﻗﺴﻤﺖ اﻋﻈﻢ آن ﮐﻮﻫﺴﺘﺎﻧﯽ و دارای ارﺗﻔﺎع ﺣﺪاﻗﻞ 800 ﻣﺘﺮ  و ﺣﺪاﮐﺜﺮ 1800 ﻣﺘﺮ از ﺳﻄﺢ درﯾﺎ است و به سبب برخورداری از شرایط اقلیمی و امکانات رفاهی، گردشگران بسیاری به سوی آن می روند.

انواع درختان راش، فندق، ممرز، توسکا، زبان گنجشک، درخت آزاد پوشش گیاهی این پارک را تشکیل می دهند و درختچه ها و گیاهان علفی و دارویی نیز در آن دیده می شوند.

ماسوله | Photo by : Reza Ahmadi

Photo by : Reza Ahmadi

7- آبشار های ماسوله

یکی از دیدنی های زیبای ماسوله آبشارهای آن هستند که در گوشه و کنار این منطقه قرار دارند و چهره ای خاص به طبیعت بخشیده اند. مهم ترین این آبشارها عبارتند از:

*آبشار ماسوله رودخان

یکی از در دسترس ترین آبشارهای این منطقه، آبشار ماسوله رودخان است که در امتداد رودخانه پرآب ماسوله رودخان و در محل ورودی غربی شهر ماسوله قرار دارد. بازدید از این آبشار یکی از تجربیات جالب گردشگران در سفر به ماسوله است و به ویژه در تابستان، می تواند گرما و خستگی را از تن بزداید.

*آبشار لارچشمه

آبشار لارچشمه نام جاذبه ای طبیعی در کنار جاده فومن به ماسوله است که در میان منطقه ای با جنگل های انبوه قرار گرفته و علاقه مندان را به سوی خود می کشاند. این آبشار در نزدیکی شهر ماسوله واقع شده و آب آن از چشمه لارچشمه که از کوه می جوشد، تأمین می گردد. آبشار لارچشمه در ارتفاع ۶۷۰ متری از سطح دریا قرار دارد و ارتفاع آن در حدود 5 متر تخمین زده می شود. در کنار این آبشار، رستوران، قهوه خانه و استراحتگاهی وجود دارد و حوضچه آب کوچکی نیز در پای آبشار ایجاد شده است.

آبشار ماسوله | Photo by : Saeed Pirani Heris

Photo by : Saeed Pirani Heris

آبشار ماسوله | Photo by : Unknown

Photo by : Unknown

 *آبشار تریشوم

آبشار تریشوم یا تروشوم آبشاری در دامنه قله تریشوم و در مسیر صعود به آن است و حدودا 1 تا 1.5 ساعت تا شهر ماسوله فاصله دارد. این آبشار دارای آبی سرد است و دو حوضچه دارد که یکی از آن ها عمیق تر از دیگری است و مردم برای آبتنی از آن استفاده می کنند. 

دسترسی به این آبشار از طریق دو راهی اِشکِلَت در جاده فومن - ماسوله میسر است که در یک کیلومتری شهرک تاریخی ماسوله قرار دارد. از این دوراهی حدود یک و نیم ساعت پیاده روی لازم است تا به آبشار برسید. برای رسیدن به این آبشار باید از رودخانه عبور کنید پس تجهیزات لازم را به همراه داشته باشید و در ماه های بهاری که با آب شدن برف ها سطح آب بالا می آید ترجیحا به تریشوم نروید.

*آبشار کوشم

در ارتفاعات جنگل‌های ماسوله و در انتهای دره‌ی جنگلی آن آبشاری به ارتفاع ۳۰ متر به چشم می خورد که به کوشم شهرت دارد و از مقاصد مورد علاقه ی کوهنوردان و طبیعت گردان است. برای دیدن این آبشار باید قدم در مسیری با شیب ملایم گذاشته و راهی زیبا را پشت سر بگذارید. در پایان پس از عبور از چند آبشار، به دیواره‌ای سنگی می رسید که در انتهای تنگه‌ای زیبا قرار گرفته و سقوط آب از روی آن، آبشار کوشم را پدید آورده است.

آبشار ماسوله | Photo by : Unknown

Photo by : Unknown

آبشار ماسوله | Photo by : Unknown

Photo by : Unknown

8- ییلاق کوربار ماسوله

ییلاق کوربار ماسوله از ییلاقات زیبا و تماشایی کشورمان است که در آغوش کوه های جنگلی و سرسبز استان گیلان قرار گرفته و با مناظری خیال انگیز می تواند فضایی متفاوت را برای گردشگران به وجود آورد. یکی از زیبایی های این ییلاق، مسیر رسیدن به آن است که نیاز به 3 الی 4 ساعت کوهپیمایی دارد و تجهیزات مناسبی همچون کفش و وسایل و همچنین آمادگی جسمانی کافی را می طلبد.

بعد از طی مسیر و رسیدن به این ییلاق، آنچه پیش رویتان قرار می گیرد، چیزی شبیه به تابلوی نقاشی است و خستگی را برایتان بی معنا می کند. اگر از علاقه مندان به کوهنوردی و طبیعت گردی هستید، بازدید از این جاذبه و گشت و گذار در آن را در برنامه ی خود قرار دهید.

ییلاق کوربار | Photo by : Unknown

Photo by : Unknown

9- قله های ماسوله

قرارگیری ماسوله در منطقه ای کوهستانی تنها بر روی شکل و شمایل و معماری آن تاثیر نداشته، بلکه باعث شده است تا این شهر مقصدی محبوب برای کوهنوردان باشد. در این منطقه قله هایی وجود دارند که کوهنوردان را به چالش می طلبند و صعودی لذت بخش را برایشان رقم می زنند. معروف ترین این کوه ها عبارتند از شاه‌ معلم، آسمان کوه، لاسه سر، تروشوم و کله قندی که در ادامه به معرفی مهم ترین آن ها می پردازیم:

قله شاه معلم، شامولوم یا ماسوله داغ

شاه معلم، نام دومین قله بلند استان گیلان است که مسیری نسبتا سخت نیز دارد. این قله 3070 متر ارتفاع داشته و در امتداد رشته کوه های تالش قرار گرفته است.

طبق باورهای مردم منطقه، شاه معلم نام فرد عابدی بوده که در سالیان دور برای سیر و سلوک عارفانه به این رشته کوه ها پناه آورده و موفق شده است به شناخت عمیقی دست یابد. وی در قله این کوه زندگی کرده و پس از مرگ نیز طبق وصیتش در قله ی بلندترین رشته کوه آن منطقه به خاک سپرده شد. از این رو این قله، نوعی قداست در نزد مردم دارد و چنین نامی بر آن نهاده شده است.

این نام سمبلیک از دو واژه ی شاه و معلم تشکیل شده و یادآور دو حقیقت مهم در مورد این قله است؛ واژه ی شاه، نشان دهنده برتری و بلندی است و معلم، آموزش راه و رسم زندگی در کوهستان را تداعی می کند.

به دلیل اقلیم خاص و طول مسافت های مسیرهای صعود، این قله درس های زیادی را به کوهنوردان می آموزد و تجربه ای خاص برای آن ها به شمار می رود.

صعود به این قله از سه مسیر میسر است:

1- مسیر پناهگاه (جبهه شمالی) که نسبت به دو مسیر دیگر طولانی تر ولی مستقیم تر بوده و شیب ملایم تری دارد و غالب صعودهای 2 روزه شاه معلم از آن صورت می گیرد.

2- مسیر خط الرأس که به دلیل اشراف به هر دو منطقه شمالی و جنوبی خط الرأس (محل برخورد دو دامنه)، زیباترین مسیر صعود به شاه معلم به شمار می رود.

3- مسیر دولیچال (جبهه جنوبی) که پرشیب تر از دیگر مسیرهاست و ریزش سنگ و وجود شن و بهمن خیز بودن آن در زمستان، صعود بسیار مشکلی را برای کوهنوردان رقم می زند.

قله تریشوم

توریشوم، تریشوم و یا شدول داغ یکی از قلل ماسوله است که ارتفاعی برابر 2470 متر دارد و مسیر دسترسی آن به دلیل بکر بودن و زیبایی زبانزد کوهنوردان است. از فراز این قله می توان ییلاقات زیبای ماسال و شاندرمن را به تماشا نشست و از زیبایی چشم نواز آن لذت برد.

رایج ترین مسیر صعود به این قله از مسیر جاده منتهی به شهرک ماسوله است. برای ورود به این مسیر در جاده ماسوله و بعد از لارچشمه در منطقه آغوکله، پلی را در دست راست مسیر مشاهده می کنید که به روستای زودل می رسد و ابتدای مسیر کوهنوردی به شمار می رود. این مسیر دارای پاکوب های مناسبی است و در صورت با تجربه بودن در کوهنوردی به راحتی می توان از طریق همین پاکوب ها به قله رسید. ارتفاع نقطه شروع حرکت در صعود به قله توریشوم از جاده ماسوله حدود ۶۷۰ متر است که با صعود به قله و طی مسافتی بین ۸٫۵ تا ۹ کیلومتر حدود ۱۹۷۰ متر افزایش پیدا خواهد کرد.

کوه شاه معلم | Photo by : Unknown

Photo by : Unknown

10- رودخانه های ماسوله

یکی از جلوه های طبیعی ماسوله، رودخانه هایی هستند که در آن جریان دارند و با عبور خود سرسبزی و خرمی را برای این منطقه به ارمغان می آورند. مهم ترین این رودها، ماسوله رودخان است که از ارتفاعات ماسوله سرچشمه می گیرد و حجم آب جاری شده در آن در يک سال به طور متوسط به 138ميليون متر مكعب می رسد. علاوه بر ماسوله رودخان، رودخانه های مهم دیگری همچون رودخانه پلنگ در و سیاورود نیز با جوش و خروش خود طراوت خاصی را به ماسوله بخشیده اند.

ماسوله | Photo by : K.Hekmatipoor

Photo by : K.Hekmatipoor

11- غار بوزخانه

در ماسوله پدیده های زمین شناسی نیز جایگاه ویژه ای دارند؛ از میان آن ها می توان به غار بوزخانه اشاره کرد که به نام غار یخکون به معنای برف خانه نیز شناخته می شود و در دامنه کوه ماسوله داغ واقع است. شاید کمتر کسی در ماسوله به سراغ این غار برود اما علاقه مندان به طبیعت و غارنوردان با کمی پرس و جو این غار را می یابند و از آن بازدید می کنند.

متاسفانه تصویری از این جاذبه در دست نیست

ماسوله | Photo by : Unknown

Photo by : Unknown

12- چشمه های طبیعی ماسوله

چشمه ها یکی دیگر از مواهب طبیعت ماسوله هستند و از دیدنی های آن به شمار می روند. بیش از 18 چشمه طبیعی در این شهر وجود دارد که مهم ترین آن ها عبارتند از:

چشمه علی زاخونی

این چشمه یکی از مهم ترین چشمه های آب معدنی در استان گیلان است که کمی بالاتر از بازار ماسوله قرار گرفته و از آب آن برای آشامیدن استفاده می شود. آب این چشمه سرشار از بی کربنات است و به همین دلیل در درمان ناراحتی های سیستم هضم انسان تأثیر دارد. 

چشمه زمزمه

این چشمه در كنار رود ماسوله رودخان واقع است و به سبب قرار گیری در مجاورت یک معدن آهن، مواد آهنی بسیار و طعمی تلخ دارد. رنگ آب این چشمه در طول مسیر آن تا رسیدن به ماسوله رودخان به رنگ نارنجی دیده می شود و اهالی پس از اضافه کردن شکر، آن را می نوشند. گفته می‌شود كه این آب، تاثیر بسزایی در درمان بیماری‌های ریوی و گوارشی دارد.

متاسفانه تصویری از این چشمه ها در دست نیست

رودخانه ماسوله | Photo by : Nastaran Khalili

Photo by : Nastaran Khalili

13- مساجد ماسوله

حدود 10 مسجد در شهر ماسوله وجود دارد که مسجد صاحب الزمان یکی از مهم ترین آن ها است و در محله خانه بر ماسوله قرار دارد. بنای این مسجد از خشت و گل ساخته شده و پوشش آن مسطح است. سر ستون قطوری در این مسجد وجود دارد که ابیاتی به تاريخ 1117 هجری قمری بر روی آن حک شده است. بر اساس متن این اشعار، مسجد در اين سال به سعی اهالی محله و به دست استاد سلطان علی بازسازی گردیده است.

مسجد مهم دیگر ماسوله مسجد قنبر آباد بوده که قدمت آن به دوره زندیه باز می گردد و از لحاظ نوع معماری و سابقه تاریخی بسیار ارزشمند است.

از میان مساجد دیگر در این شهر نیز می توان به مسجد اسد محله، دو خواهران، كشه‌سر و ريحانه بر اشاره کرد و از تكيه حسينيه نیز به عنوان یک جاذبه ی مذهبی مهم دیگر نام برد.

متاسفانه تصویری از این مساجد در دست نیست

شهر ماسوله | Photo by : Unknown

Photo by : Unknown

14- کاروانسراهای ماسوله

قرار داشتن ماسوله در شاهراه ارتباطی گذشته باعث شده تا کاروانسراهایی در آن ایجاد گردد. امروزه بیش از 12 کاروانسرا در این شهر وجود دارد که مهم ترین آن ها عبارتند از:

کاروانسرای حاجی فیض

این کاروانسرا در گذشته از جمله تجارت خانه های ماسوله به شمار می آمده و سه طبقه دارد. این بنا جلوه هایی از تحولات معماری دوره ی پهلوی اول در ماسوله را نشان می دهد و بخشی از هویت این منطقه به شمار می رود.

کاروانسرای میرزا

 این کاروانسرا از دیگر بازمانده های دوران شکوفایی اقتصادی ماسوله است و نامش از تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۸۰ با شماره ی ۵۱۹۱ در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد.

متاسفانه تصویری از این آثار در دست نیست

ماسوله | Photo by : Amirhossein Malkeshi

Photo by : Amirhossein Malkeshi

15- کهنه ماسوله

کهنه ماسوله نام محوطه ای باستانی که در 6 کیلومتری شمال غرب ماسوله واقع شده و در گذشته محل زندگی مردم ماسوله امروزی بوده است. راه دسترسی به این محوطه از طریق روستای ماسوله به سمت رشته کوه های ماسوله داغ امکان پذیر است که از گردنه های پر پیچ و خم می گذرد و از آنجا که از اواخر پاییز تا اوایل بهار، بسیار سرد و برفی است، تنها در فصول گرم می توان از آن دیدن کرد.

بر اساس تحقیقات کارشناسان، این مکان در طول حداقل صدها سال (از قرن پنجم تا هشتم هجری) یکی از مراکز مهم در زمینه ی صنعت فلزکاری بوده و اهمیت خاصی برای مردمان این منطقه داشته است.

بقایای ذوب آهن و معادن سنگ آهن در جنوب غربی ماسوله حکایت از این دارد که ساکنین قدیم این ناحیه، سنگ آهن را از معادن آن استخراج می نمودند و پس از حمل به کهنه ماسوله، جهت ساخت ابزار و ادوات فلزی آماده کرده و در نهایت به دیگر نقاط، به ویژه گیلان و آذربایجان صادر می کردند. بنابراین کهنه ماسوله محل سکونت مردمی بوده که بیشترشان به آهنگری اشتغال داشتند.

نام منطقه کهنه ماسوله از شهریور ماه 1385 در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد و امروزه از آن چیزی به جز تکه سنگ هایی که زمانی پایه بنای دیوارها بودند، به جا نمانده است. 

کهنه ماسوله | Photo by : Alireza Parandoosh

Photo by : Alireza Parandoosh

16- دیگر آثار تاریخی ماسوله

ماسوله شهری از قلب تاریخ است و جاذبه های تاریخی آن یکی دو تا نیستند. در کنار دیدنی هایی که از آن ها نام بردیم می توان به وجود 5 آب انبار، چهار بقعه تاریخی، ۲ حمام خزینه‌دار و 21 خانه تاریخی نیز اشاره نمود که هر یک ویژگی هایی خاص دارند و حرف های زیادی را از گذشتگان در تکه تکه ی خود حفظ کرده اند.

روستای ماسوله | Photo by : Unknown

Photo by : Unknown

خوشگذرانی در ماسوله

شهر توریستی ماسوله، فرصت های خوبی را برای خلق لحظات خوش و به یاد ماندنی در اختیار شما قرار می دهد. شما در این سفر می توانید به فعالیت های زیر مشغول شوید:

 1- گشت و گذار در روستا

در سفر به ماسوله می توانید به کوچه پس کوچه های این روستا قدم بگذارید و دیدنی های بسیاری را در آن کشف کنید. بافت پلکانی و درهم تنیده ماسوله باعث می شود که گذر زمان را حس نکنید و فقط محو تماشا شوید. کوچه به کوچه ی این شهر تاریخی را بگردید، از جاذبه های آن بازدید نمایید، از تماشای شمعدانی ها لذت ببرید و برای لحظاتی خودتان را به فضای بی دغدغه و آرام ماسوله بسپارید.

روستای ماسوله | Photo by : Jarda Novák

Photo by : Jarda Novák

2- کوهنوردی 

ماسوله، میزبان تعدادی از مهم ترین قله های استان گیلان است که مقاصد نابی برای کوهنوردان به شمار می روند. اگر کوهنورد هستید و با اصول آن آشنایی دارید، لذت فتح این قله ها را از دست ندهید. از همین حالا برنامه ریزی کنید و راهی ماسوله شوید تا ارتفاعاتی متفاوت را تجربه نمایید.

کوهنوردی در ماسوله | Photo by : Unknown

Photo by : Unknown

کوهنوردی در ماسوله | Photo by : Unknown

Photo by : Unknown

3- پیک نیک و جنگل نوردی

پارک جنگلی ماسوله بهترین فرصت برای طبیعت دوستان است تا پیک نیکی برپا کنند و در کنار دوستان و خانواده خود خاطراتی خوش را رقم بزنند. می توانید ساعاتی را در این جنگل سپری کنید و از تماشای درختان سر به فلک کشیده غرق در لذت شوید. تجربه ای فراموش نشدنی در این جنگل ها انتظار شما را می کشد...

شهر ماسوله | Photo by : Saeed Pirani Heris

Photo by : Saeed Pirani Heris

4- بازارگردی و خرید

بازار سنتی ماسوله فرصت خوبی برای گشت و گذار است. در هر گوشه ای از این بازار مغازه ای خاص را می یابید که سوغاتی های ریز و درشتی را به نمایش گذاشته و شما را وسوسه می کند تا یک یادگاری متفاوت با خود به شهر و دیارتان ببرید. حتی اگر علاقه مند به خرید نباشید، باز هم افسون رنگ و لعاب این بازار خواهید شد و با کمی قدم زدن در آن حال و هوایتان عوض می شود.

بازار ماسوله | Photo by : Unknown

Photo by : Unknown

5- شکم گردی و تجربیات خوشمزه

فضای مه آلود، خانه های زیبا و بافت خاص ماسوله شما را به سمت کافه های سنتی آن می کشاند تا در این حال و هوای خاص، چای بنوشید و ذره ذره خاطره در کنار همسفرانتان جمع کنید. کمی که بگذرد، بوی غذاهای سنتی ماسوله به مشامتان می رسد و حسابی گرسنه تان می کند. یکی از رستوران های این شهر را انتخاب کنید و با چشیدن غذاهای این دیار، لذتی فراموش نشدنی را برای خود خلق نمایید. در این میان، شیرینی های سنتی فراموشتان نشود که در جای جای شهر در دسترس هستند و رنگ و بوی سفرتان را عوض می کنند.

رستوران ماسوله | Photo by : Unknown

Photo by : Unknown

رستوران ماسوله | Photo by : Unknown

Photo by : Unknown

6- عکاسی

از پوشش مه آلود روستا گرفته تا گلدان های شمعدانی که لبخندزنان شما را در کوچه های روستا همراهی می کنند، تا دره ی سرسبز و آبشارها، همه و همه می توانند سوژه های خوبی برای عکاسی باشند. البته دستفروشان و مغازه های رنگارنگ بازار ماسوله نیز به خوبی در لنز دوربینتان می گنجند تا تبدیل به ماندنی ترین یادگاری شما از این سفر شوند.

عکاسی در ماسوله | Photo by : Dr Rave

Photo by : Dr Rave

7- شب گردی

به یاد داشته باشید که جلوه ی زیبای ماسوله فقط به روز ختم نمی شود؛ با غروب آفتاب و روشن شدن چراغ های رنگارنگ شهر، ماسوله جامه ی تازه ای را بر تن می کند و وسوسه ی ماندن و تماشا کردن لحظه لحظه ی شب را به جانتان می اندازد. شب گردی در این روستا را فراموش نکنید و حتما برای لحظاتی آن را تجربه نمایید.

ماسوله | Photo by : Unknown

Photo by : Unknown

8- عکس یادگاری با لباس های سنتی

در بازار ماسوله، می توانید به سراغ اجاره دهندگان لباس های سنتی این شهر بروید و آن ها را امتحان کنید. با پوشیدن این لباس ها می توانید بخشی از فرهنگ مردم این دیار را لمس کنید و در زیبایی های آن غرق شوید. عکسی که با این لباس ها در فضای خاص ماسوله ثبت می کنید، یادگاری ماندگار شما از این سفر خاطره انگیز خواهد بود.

لباس های سنتی ماسوله | Photo by : Unknown

Photo by : Unknown

لباس های سنتی ماسوله | Photo by : Unknown

Photo by : Unknown

اقامت در ماسوله

در سفر به ماسوله گزینه های بسیار مناسبی برای اقامت پیش روی شما قرار دارند. می توانید یکی از هتل های این شهر را انتخاب کنید که خدمات متفاوت و قیمت های مختلفی را به شما ارائه می دهند. همچنین می توانید یکی از خانه های محلی را اجاره کنید و از اقامت خود لذت ببرید. اگر از طرفداران کمپینگ نیز هستید، به پارک جنگلی ماسوله بروید و کمپ خود را در آن برپا کنید.

 

امکانات گردشگری و رفاهی 

ماسوله به عنوان یک مقصد توریستی پر طرفدار، امکانات نسبتا خوبی را به میهمانان خود ارائه می دهد که از جمله ی آن ها می توان به مواردی همچون رستوران ها، کافه های سنتی، فروشگاه ها، بانک، دستگاه های خودپرداز، هتل ها، خانه های محلی مناسب برای مسافرین، خطوط تاکسی به فومن و رشت و ... اشاره نمود.

Photo by : Unknown

بهترین فصل سفر

در مجموع اقلیم مطبوع منطقه و محیط طبیعی دلپذیر در چهار فصل سال باعث شده تا گردشگران در همه ی فصول، ماسوله رابه عنوان مقصد خود انتخاب کنند و شاهد مناظری شگفت انگیز باشند.

بهار: رویش دوباره ی طبیعت در این فصل باعث می شود تا بسیاری راهی ماسوله شوند و جلوه هایی تازه را در این شهر ببینند.

تابستان: چهره ی ماسوله در این فصل مزین به گلدان های شمعدانی است و مانند یک پیراهن گل گلی بر تن شهر جلوه می کنند.

پاییز: طبیعت رنگارنگ پاییزی نیز آرایشی خاص به ماسوله می دهد و تصویری متفاوت را به نمایش می گذارد.

زمستان: با وجود قرار گیری ماسوله در منطقه کوهستانی و سرمای هوا در زمستان، باز هم گردشگران و مشتاقان راهی این شهر می شوند تا آن را در لباس سپید زمستانی ببینند.

راه دسترسی

برای رسیدن به ماسوله، ابتدا خود را به شهر فومن برسانید و از آنجا وارد جاده ماسوله شوید و به راحتی به این شهر برسید.

اگر خودروی شخصی ندارید می توانید از رشت یا فومن با استفاده از تاکسی یا مینی بوس به ماسوله بروید. 

توصیه ها

یکی از ویژگی های شهر ماسوله، پر رنگ بودن سنت و مذهب در آن است، پس اگر در ایام خاصی از سال همچون محرم، ماه رمضان و ... به این شهر سفر کردید به آداب و رسوم و سنت های مردمان آن احترام بگذارید تا موجب رنجش خاطر آن ها نشوید.

به دلیل شیب زیاد معابر و پله های آن، ممکن است سالمندان و افراد کم توان در عبور از آن ها دچار مشکل شوند پس به توانایی همسفرانتان دقت نمایید.

آشنایی با دیگر نمونه های معماری پلکانی در ایران را از دست ندهید و جلوه هایی دیگر از آن را در اقصی نقاط این سرزمین بشناسید.

 

سخن آخر

وصف ماسوله و زیبایی هایش در کلام نمی گنجد اما بهترین توصیف از این دیار را شاعر بزرگ کشورمان، سهراب سپهری در نوشته های خود آورده است:

به ماسوله آمدیم که از ماسوله بنویسیم. ماسوله را نمی توان نوشت. ماسوله را باید دید و به تماشای آن همه خانه که به پهنه سبز کوه نشسته است ایستاد. در ماسوله باید زندگی کرد، نقاشی باید کرد، فیلم باید ساخت، شعر باید گفت . . .

اگر تجربه ای از سفر به این شهر زیبا دارید، آن را با دیگر دوستان کارناوالی به اشتراک بگذارید.

کدامیک از جاذبه های این شهر را بیشتر می پسندید؟

آیا همه ی این جاذبه ها را دیده اید؟

 

تشکرات از این پست
mohammad_43
دسترسی سریع به انجمن ها