برترینها: تغذیه کودک به لحاظ حساسیت رشد و تأمین مواد مورد نیاز او از اهمیت بسیاری برخوردار است. بسیاری از والدین برای تغذیه فرزند خود از مواد غذایی مکمل استفاده و فکر میکنند این غذا بهترین انتخاب است. همین لحظه باید بدانید که آماده کردن و پخت غذا برای کودک بسیار راحتتر از چیزی است که تصورش را میکنید و به زودی با ۱۰ مدل غذای کودک آشنا میشوید.
اولاً همیشه به یاد داشته باشید که غذای شما باید توسط پزشک متخصص اطفال مورد تائید قرار گیرد. همچنین باید بدانید که لحظات غذا خوردن برای کودک اولین تجربه طعم و مزه برای اوست. به همین دلیل مهم است که او را در معرض طعمهای مختلف قرار دهید تا بتواند با دنیای جدیدی روبرو شود.
در ادامه این مطلب با دستورهایی آشنا میشوید که میتوانید آنها را با غذاهای قبلی که امتحان کردهاید، سازگار کنید. معمولاً پیشنهاد میشود مواد غذایی را به صورت تکی به دستور پخت اضافه کنید تا در صورت مشاهده حساسیت، قابل تشخیص باشد.
قبل از هر چیز باید بدانید که با توجه به سن کودک، مصرف کدام مواد غذایی مجاز هستند، به طور کلی این گونه پیشنهاد میشود:
- تا سن ۶ ماهگی: فقط شیر مادر. حتی اگر برای شیر دادن از شیشه شیر استفاده میکنید، باید به تدریج در سن ۴ تا ۶ ماهگی مقدار کمی غذای کودک به آن اضافه کنید.
- ۶ ماهگی تا یک سال: میوه، سبزیجات، غلات، حبوبات، تخم مرغ، گوشت، مرغ، ماهی و روغن زیتون
- یک سال تا دو سال: پنیر نرم، ماست و شیر
- سه سال به بالا: خشکبار، تکههای سیب، هویج خام و هر ماده غذایی که در سنین کمتر خطر خفگی به همراه دارد.
نکات مهم برای پخت غذای سالم کودک
در زمان خرید این نکات را در نظر بگیرید:
- میوه و سبزیجات تازه بخرید: سعی حداکثر در طول سه روز این مواد را مصرف کنید تا خصوصیات خود را از دست ندهند.
- گوشت کمچرب انتخاب کنید: یکی از روشهای پخت غذای سالم برای کودک خریدن گوشت لخم و کم چربی است تا از چربی اضافی جلوگیری شود. میتوانید چربی را قبل از پخت جدا کنید. با پزشک اطفال مشورت کنید تا بهترین نوع و مقدار لازم برای کودک را بشناسید.
- زمانی که پوره را برای تغذیه کودک انتخاب کردهاید، از تکههای کوچک گوشت نرم استفاده کنید: فراموش نکنید برای پیاده کردن برنامه غذایی کودک با پزشک او مشورت کنید تا از توصیه و پندهای لازم آگاه شوید.
در زمان پخت این نکات را در نظر بگیرید:
- میوه و سبزیجات را بشویید: سطح کار را تمیز کنید و برای هر ماده غذایی ابزار تمیز بردارید. باید از انتقال آلودگی مواد غذایی جلوگیری کرد.
- در حین پخت مصرف نمک را کاهش دهید: مقدار نمکی که استفاده میکنید باید مقدار حداقل باشد تا از آسیب به کلیه کودک جلوگیری شود. تا یک سالگی، مصرف نمک در روز نباید بیش از یک گرم باشد. کودکان در سه سالگی میتوانند نمک را به میزان دو گرم در روز مصرف کنند.
- از روغن زیتون به جای دیگر چربی و روغنها استفاده کنید: روغن زیتون حاوی اسید چرب تک غیر اشباع و ویتامینای است. همچنین مصرف روغن زیتون تصفیه نشده در مقادیر کم و در شروع تغذیه مکمل همیشه توصیه میشود.
- روغن زیتون را میتوان برای آب پز کردن، سرخ کردن و طبخ غذا به کار برد: مصرف این ماده به منظور استفاده حداقل چربی توصیه میشود.
- از آب گوشت و سبزیجات پخته شده استفاده کنید: برای پخت برنج و دیگر غلات مانند کینوا استفاده از آب سبزیجات گزینه مناسبی هستند. آب مواد غذایی پخته شده طعم خوبی به غلات میدهد.
- به پوره شیر اضافه کنید: اگر در حال آماده کردن پوره برای کودکتان هستید، شاید متوجه شوید که بافت پوره سفت شده است. پس در این حالت کمی آب یا شیر به آن اضافه کنید تا نرمتر شود. میتوانید از شیری که کودکتان تغذیه میکند یا حتی شیر مادر هم برای این منظور استفاده کنید.
- مقدار اضافی غذا را در فریزر قرار دهید: بعد از تهیه غذا مقدار مورد نیاز را کنار بگذارید و باقیمانده را در قسمتهای کوچک درون فریزر نگهداری کنید تا در زمان نیاز استفاده شود.