فواید زنجبیل
از زمانهای دور زنجفیل تسكیندهنده دردهای معدی ـ روده ای بوده است.در طب گیاهی، زنجفیل به عنوان داروی ضد نفخ قوی مورد توجه بوده(مادهای كه گاز روده را از بین میبرد) و اسپاسمهای رودهای را از بین میبرد(مادهای كه مجرای روده را شل و نرم میكند). زنجفیل همچنین دارای خواص آنتیاكسیدانت و ضد التهاب بی واسطه است و مانع از ایجاد التهاب چند گانه میشود
.
مسكنی برای معده و روده
زنجفیل از بین برنده حالت تهوع خصوصاً حالت تهوع ناشی از دریازدگی است. زنجفیل حتی بهتر از
Dramamine
، داروی ضد تهوع عمل میكند. زنجفیل تمامی علائم مربوط به تهوع مانند سرگیجه، تهوع آبستنی (ویار)، استفراغ دورهای و عرق سرد را نیز ازبین میبرد
.
موثر دررفع حالت تهوع و استفراغ در دوران حاملگی
خاصیت ضد استفراغ زنجفیل در كاهش حالت تهوع و استفراغ دوران حاملگی، حتی استفراغ بسیار شدید، (
hyperemesis gravidum
، وضعیتی كه نیاز به بستری شدن دارد) موثر است. در مقایسه با داروهای ضد استفراغ كه برای خانمهای باردار تجویز میشوند، زنجفیل هیچگونه اثرجانبی ندارد و خوردن مقداركمی از آن حالت تهوع را ازبین میبرد
.
اثرات ضد التهابی
زنجفیل دارای تركیبات ضد التهابی بسیار قوی به نام
gingerols
است. وجود این تركیبات در زنجفیل مشخص میكند كه چرا افرادی كه روماتیسم مفاصل و ورم مفاصل دارند برای كاهش درد و بهبود حركت، مرتباً از زنجفیل استفاده میكنند.اگر از زانو درد ناشی از سالخوردگی رنج میبرید به طور مرتب زنجفیل مصرف كنید. رادیكالهای آزاد حاصله از اجزائ فنولیك فعال به نام 6
-gingerol
یكی از عوامل موثردر زنجفیل هستند. 6
-gingerol
مانع از تولید اكسید نیتریك میشود، یك واكنش مولكولی نیتروژن كه رادیكال آزاد زیانآوری به نام
peroxynitrite
را تشكیل میدهد. زنجفیل تركیبات التهابزا
cytokines and chemokines
تولید شده از
synoviocytes
(
سلولهایی كه دارای پوششی از مایع زلال مفصلها هستند) و
chrondrocytes
(سلولهایی كه دارای غضروف مفصلها هستند) وگلبولهای سفید خون(سلولهای ایمن) را خنثی میكند
.
محافظی علیه سرطان Colorectal (سرطان روده بزرگ)
Gingerols
، از تركیبات اصلی و فعال و همچنین علت طعم مشخص زنجفیل، مانع از رشد سلولهای سرطانی
colorectal
میشوند. افرادی كه به طور مرتب از زنجفیل استفاده میكنند در برابر سرطان
Colorectal
مصون هستند. همچنین افرادی كه مبتلا به این سرطاناند با خوردن زنجفیل میتوانند از رشد غدههای سرطانی جلوگیری كنند.
زنجفیل باعث مرگ سلولهای سرطانی تخمدان میشوند
سرطان تخمدان یكی از سرطانهای كشنده و بسیار خطرناك در میان خانمهاست. طبق تحقیقات آزمایشگاهی مواد مغذی گیاهی موجود در زنجفیل سلولهای سرطانی تخمدان را با القا كردن
apoptosis
مرگ سلولهای برنامه ریزی شده و
autophagocytosis
(خود هضم ) میكشد و از بین میبرد. عصاره زنجفیل دو آنتی اكسیدانت، ضد التهاب و ضد تومور در خود دارد كه روی سلولها تاثیر میگذارند.حالت التهابی، یكی از مهمترین فاكتورهای موجود در پیشرفت سرطان تخمدان است. با وجود زنجفیل، تعدادی از نشانگرهای كلیدی التهاب
فاكتور رشد آندوتلیان رگی، اینترلوكین-8 و پروستاگلاندین
E2 )
) در سلولهای سرطانی تخمدان كاهش مییابد
.
بالابردن قدرت ایمنی بدن
زنجفیل نه تنها میتواند گرم كننده یك روز سرد باشد بلكه عرق كردن را افزایش میدهد كه این تعریق برای بهبود آنفلانزا و سرماخوردگی مفید است. عرق كردن باعث دفع سموم از بدن میشود. تعریق همچنین دارای یك عامل میكروبكش است كه عفونت را ازبین میبرد. محققان ژن مسئول برای تولید این تركیب و پروتئین به نام
dermicidin
را ازهم جدا كردند.
Dermicidin
به وسیله غدد عرق بدن ساخته میشوند، به درون عرق ترشح میشوند و به سطح پوست منتقل میشوند كه محفاظی در برابرهجوم میكروبها و باكتریهایی چون
E. coli
و
Staphylococcus aureus
و قارچهایی چون
Candida
albicans
است
.
زنجفیل پر از مواد اصلی و فعال است كه برای كسب این مواد نیاز به خوردن مقدار زیادی از آن نیست
.
چگونه انتخاب و ذخیره كنیم.
تا جایی كه ممكن است از زنجفیل تازه استفاده كنید چون زنجفیل تازه به نسبت نوع خشك شده آن نه تنها طعم بهتری دارد بلكه پروتئاز فعال(تركیبات ضد التهابی) بیشتری نیز دارد. ریشه زنجفیل تازه را میتوانید به راحتی از بازار تهیه كنید.در هنگام خرید مطمئن شوید كه ریشه زنجفیل سفت، صاف و بیشكل باشد. معمولا زنجفیل به دو صورت رسیده و خام عرضه میشود. زنجفیل رسیده پوستی سفت دارد و باید در هنگام استفاده پوست آ ن را بكنید اما زنجفیل خام كه فقط دربازارهای آسیا وجود دارد نیازی به پوست گرفتن ندارند
.
مانند دیگر ادویهها، پودر زنجفیل را میتوانید از سوپر ماركتها تهیه كنید. سعی كنید از پودرهایی بخرید كه تحت اشعه كشت نشده باشند. به غیر از پودر، زنجفیل به صورت قلمی، شیرین شده و حتی ترشی زنجفیل عرضه میشود
.
زنجفیل تازه و پوست نگرفته را میتوان تا 3 هفته در یخچال و تا 6 ماه در فریزر نگهداری كرد