شهرستان تربت حيدريه
جمعه 24 دی 1389 12:03 AM
شهرستان تربتحيدريه در مركز استان خراسانرضوي واقعشده است. اين شهرستان در سرشماري عمومي نفوس ومسكن 1375 هـ . ش، 339،240نفر بوده است. مردمتربت حيدريه متدين و سخت كوش بوده و از نژاد آريايي هايي هستند. آنها از گذشته هاي دور در اين منطقه ساکن شدهاند و به آب و خاك و شهروندان خود علاقهمند هستند. زبان مردم تربت حيدريه فارسي است به گويش محلي تربتي سخن مي گويند .
بيش ترآن هامسلمان و پيرو مذهبشيعهجعفري هستند. مهمترينصنايعدستي شهرستان تربتحيدريهرا فرشبافي، پشمريسي، نمدمالي، ابريشم كشي، ابريشم تابي و شعر بافي تشكيلميدهد. شعربافي يا دست بافي در شهرستان تربت حيدريه رايج است. اين هنر ازگذشتههاي دور يكي از مشاغل صنعتي بوده و به گونهي خانگي و كارگاهي ديده ميشود. كارهاي برك بافي، فرت بافي، ابريشم بافي را مي توان در اين رده به شمارآوردكهمهمترين توليد آنحوله، چادرشب، بقيچه، پوشاك زنانه محلي، روميزي ورختخواب پيچ است. ابريشم كشي نيز در شهرستان تربت حيدريه به ويژه در دهستان بايگموفق بوده و پيله هاي توليدي منطقه و يا خريداري شده از گيلان و مازندران به روستايبايگ آورده ميشود و در بيشتر خانه هاي اين روستا با استفاده از دستگاههاي ابريشمكشي (چرخانه) تبديل به نخ ابريشم مي شود.اين هنر تنها در روستاي بايگ تربت حيدريهبراي حدود 1200 خانواده روستايي اشتغال با درآمد كافي به وجود اورده است. پيلههايخريداري شده از نقاط دور در اين روستا ابريشم كشي شده و به شهرهاي فرشبافي مانند: كاشان، اصفهان، نايين، كرمان … فرستاده ميشود. نمدمالي نيز از هنرهاي دستي پررونقاستان خراسان رضوي به ويژه تربت حيدريه است نمد در اصل گونهاي فرش است كه از پشمتهيه ميشود و از رخنه رطوبت و سرما به خوبي جلوگيري مي شود. نمد در گونههايگوناگون براي مصرفهاي گوناگون و نقش هاي رنگارنگ آماده ميشود مانند: سراندازي،سرعلمي، فرليك (خليك) براي چوپان، روانداز اسب و شتر، نمد كردي، چهار عينه (چارينه).
آرامگاهدژتربت، آرامگاه شاه سنجان، آرامگاه شيخ ابوالقاسم كردكاني،آرامگاه قطب، بناهاي اسحاقخان، بيبي حسينيه، حوض انبار (شير چهارسو)، خرابه هايجيزد، رباط بيبي، رباط شريف، مزار بوري آباد، مسجد جامع پيشين و مسجد جامع رشتخواناز جمله مكان هاي تاريخي و ديدني شهرستان تربت حيدريه به شمار ميروند.