هنگامى كه امر به معروف و نهى از منكر اثر نمىكند، وظيفه چيست؟
دوشنبه 17 تیر 1398 12:12 PM
امر به معروف و نهی از منکر
ممكن است شيوه ما صحيح نبوده كه اثر نكرده است. چون امر به معروف و نهى از منكر شرايط و اصولى دارد و با هر منكر بايد به گونهاى متناسب برخورد كرد؛ گاهى گرد و غبار روى لباس شما مىنشيند و گاهى دوده. غبار با ضربه محكمى كه بر لباس مىزنيد برطرف مىشود، امّا اگر همين ضربه را به دوده بزنيد، هم دستتان سياه مىشود و هم دوده به لباس فرو مىرود. برطرف كردن دوده با فوت است و برطرف كردن غبار با ضربه. پس هر منكرى را بايد به گونهاى خاص برطرف كرد. چنانكه قرآن مىفرمايد: هر خانهاى را بايد از راهش وارد شد.
«واتوا البيوت من أبوابها»
(سوره بقره، آيه 189)
• اگر شخص ديگرى با بيان بهترى بگويد اثر مىكند، از او بخواهيد كه اين كار را انجام دهد. هنگامى كه خداوند به حضرت موسى دستور داد نزد فرعون برود و او را ارشاد كند، موسى عليه السلام از خداوند خواست كه برادرش هارون كه بيان بهترى دارد را همراه او بفرستد.
«و أخى هارون هو أفصحُ منّى لِساناً فَارسله مَعى»
(سوره قصص، آيه 34)
• گاهى با يكبار اثر نمىكند، امّا با تكرار اثر مىكند، آن هم با بيانهاى گوناگون. چنانكه چوب سخت با يك ضربه تبر شكسته نمىشود، تكرار لازم است. قرآن مىفرمايد: ما مطالب خود را در قالبهاى گوناگون بيان كرديم تا شايد اثر كند.
«لقد صَرّفنا فى هذا القرآن»
( سوره اسراء، آيه 41)
• براى بازداشتن مردم از فساد بايد راههاى حلال را به روى آنان باز كرد. حضرت لوط عليه السلام هنگامى كه ديد مردم به مهمانانش، سوء قصد دارند فرمود: من حاضرم دخترانم را به ازدواج شما در آوردم تا شما دست از مهمانان من برداريد. من راه حلال را براى شما باز مىكنم تا شما به گناه گرفتار نشويد.
«هؤلاء بَناتى هُنّ أطهرلكم فاتّقوا اللّه و لا تخزونى فى ضَيفى»
(سوره هود، آيه 78)
• دومین شرط امر به معروف و نهی از منکر این است احتمال بدهید امر ونهی تاثیر داشته باشد ولی اگر بداند اثر نمی کند واجب نیست. اگر طبق این شرط عمل کردید پیش خدا ماجور هستید و اجر عظیم خواهید برد
(توضیح المسائل مراجع م:2791)
گردآوری: بخش مذهبی بیتوته