پاسخ به:پرسش و پاسخ
چهارشنبه 18 اردیبهشت 1398 10:09 AM
باسلام خوردن خون دهان چه حکمی دارد؟
مسأله ۱۰۰ خونی که از لای دندانها میآید، اگر به واسطه مخلوط شدن با آب دهان از بین برود، (۱) پاک است (۲) و فرو بردن آب دهان در این صورت اشکال ندارد (۳).
(۱) (خوئی، تبریزی، سیستانی:) اجتناب از آب دهان لازم نیست. [پایان مسأله]
(۲) (بهجت:) بقیه مسأله ذکر نشده.
(۳) (گلپایگانی، صافی:) پاک است ولی بهتر آن است که آن را فرو نبرند.
(زنجانی:) پاک است ولی احتیاط آن است که آن را فرو نبرند.
(مکارم:) مسأله خونی که از لثه یا جای دیگر دهان بیرون میآید هر گاه در آب دهان حل ّ شود و از بین برود پاک است و فرو بردن آب دهان نیز در این صورت جایز است ولی عمداً این کار را نکند.
رمضان در ادیان گذشته
حكم فرو بردن آب دهان و خلط گلو در روزه
احكام روزه و عادت ماهيانه بانوان
حكم گرفتن روزه مستحبي با داشتن روزه قضا
(نوری:) مسأله خونی که از لای دندانها میآید نجس و خوردن آن حرام است؛ ولی اگر به واسطه مخلوط شدن با آب دهان از بین برود پاک است؛ ولی فرو بردن آب دهان در این صورت اشکال دارد.
خونی که از لثه بیرون میآید تا آن را فرو نبرده است روزه باطل نمیشود و چنانچه در آب دهان مستهلک شود (و از بین برود) محکوم به طهارت است و بلعیدن آن اشکال ندارد و مبطل روزه نخواهد بود، و همچنین در صورت شک در همراه بودن آب دهان با خون، فرو بردن آن اشکال ندارد و به صحت روزه ضرر نخواهد زد.
توجه:
به صرف بیرون آمدن خون از دهان، روزه باطل نمیشود، ولی واجب است از رسیدن آن به حلق جلوگیری کند. رساله آموزشی.
س: خونى که پس از کشيدن دندان در محل آن باقى مىماند و روى دستمال اثر مىگذارد ولى آب دهان را رنگين نمىکند چه حکمى دارد؟ آيا غذا خوردن در اين صورت اشکال دارد؟ يا ظرفى که با آن غذا مىخوريم نجس مىشود؟
ج) در فرض سؤال غذا خوردن اشكال ندارد و ظرف غذا هم مادامى كه به خون آلوده نشده است، پاک است.
س: اگر دهان انسان به واسطه خون داخل دهان و يا خارج از آن و يا حتى هر گونه نجس ديگر مثل شراب نجس شود ولى نجاسات مذکور با آب دهان مخلوط شود و از بين برود آيا آب دهان محکوم به طهارت است يا خير؟ و حکم فرو بردن آن چيست؟
ج) محکوم به طهارت است و فرو بردن آن مانع ندارد.
س۱: بعد از كشيدن دندان اگر از آن محل خون جارى نباشد ولى اثر خون آن دستمال را آغشته کند، حال حكم غذا و آب دهانى كه از فضاى دهان خارج مىشود، چيست؟ با اين توضيح كه غذا و آب دهان خارج شده خونى نباشد و ضمناً اگر برخى از دندانهاى اين شخص ترميم شده يا قاب گرفته شده باشد، حكم چيست؟ س۲: اگر داخل بينى شخص خون منجمد شده باشد حكم ترشحات داخل بينى كه با اين خون منجمد شده ملاقات داشته و از بينى خارج مىشود چيست؟
ج۱و۲) به طور كلى ملاقات در باطن موجب تنجس نمىشود، بنابراين غذا، آب دهان و ترشحات بينى كه خارج مىشود در صورتى كه آغشته به خون نباشد، پاك است.
س: آيا آب کشيدن داخل دهان بعد از خونريزى کم لثه و پس از پر کردن دندان لازم است؟
ج) لازم نيست. استفتائات جديد مقام معظم رهبري.
س ۷۶۵: از لثه شخص روزه داری خون زیادی خارج میشود، آیا روزه اش باطل میشود؟ آیا برای او ریختن آب با ظرف بر سرش جایز است؟
ج: با خروج خون از لثه تا آن را فرو نبرده است، روزه باطل نمى شود. همچنين ريختن آب بر روى سر توسط ظرف و مانند آن به صحّت روزه ضرر نمى رساند.
س ۷۵۹: آیا اگر از دهان شخص روزه دار خون بیاید، روزه اش باطل میشود؟
ج: روزه به سبب آن باطل نمىشود، ولى واجب است که از رسيدن خون به حلق جلوگيرى کند.
اجوبه الاستفتائات.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی خامنه ای
مسأله ۱۱۳. اگر خونی كه از لای دندانها میآید، به علّت مخلوط شدن با آب دهان از بین برود، پرهیز از آب دهان لازم نیست. رساله توضيح المسائل جامع آيت الله سيستاني.
پرسش: در ماه رمضان پس از یک روز روزه گرفتن خون ریزی لثه به وجود آمد حکم آن چیست و آیا کفاره دارد و مقدار آن چقدر است ؟
پاسخ: اگر خون در حال خواب و مانند آن بی اختیار داخل در حلق او می شود و نمی تواند جلوی آن را بگیرد اشکال ندارد و اگر جلوگیری از آن برای او حرج شدید دارد روزه اش باطل می شود ولی گناه نکرده و بعداً قضا می کند اگر تا سال دیگر خوب شود و الا برای هر روز ۷۵۰ گرم گندم به فقیر بدهد و اگر می تواند بدون حرج از آن جلوگیری کند ولی به علت جهل به مسأله این کار را نکند روزه اش باطل است ولی گناه ندارد مگر جاهل مقصر ملتفت باشد که احوط اداء کفاره است .
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی سیستانی.
سؤال ۳۰ ـ بیمارانى که داراى ناراحتى لثه مى باشند، به هنگام غذا خوردن مقدارى خون از لثه آنها خارج و با غذا مخلوط مى گردد، خوردن غذاى فوق براى آنها چه حکمى دارد؟
جواب: اگر خون قطع نمى شود و جنبه ضرورت دارد جایز است; امّا احتیاط واجب آن است که اگر ممکن است درمان کنند.
سؤال ۳۱ ـ آیا با خوردن چیز نجس (مثل خون)، یا متنجّس (مانند غذاى نجس) به مجرّد بلعیدن دهان پاک مى گردد؟ در صورت وجود دندان مصنوعى، براى پاک شدن دهان چه باید کرد؟
جواب: به مجرّدِ بلعیدنِ غذاىِ نجس دهان پاک مى شود; ولى پاک شدن دندان هاى مصنوعى و مانند آن، خالى از اشکال نیست و احتیاط آن است که آب بکشد.
سؤال ۳۲ ـ اگر در دهان، دندان مصنوعى متحرّک (پارسیل یا کامل) باشد، در صورت نجس شدن آیا باید حتماً از دهان خارج و پاک گردد؟ طریقه پاک شدن با آب قلیل چگونه است؟
جواب: با گرداندن یک مرتبه آب قلیل در دهان و بیرون ریختن، پاک مى شود. استفتائات ج۲.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی مکارم شیرازی.