در تظاهرات و راهپیماییهای سال 57 در كنار شعارها، هر دسته و گروهی به سبك دستههای عزاداری، شعرها و سرودهایی انقلابی میخواندند. بخصوص كه زمستان آن سال مصادف با ایام محرم و صفر هم بود و راهپیمایی بزرگی در تاسوعای حسینی در تهران برپا شد كه ظاهرا شاه در یك هلیكوپتر خود عظمت و گستردگی آن را از نزدیك دید و همین زمینه فرار او از كشور را فراهم كرد. غیر از انبوه انقلابیون مسلمان، گروههای چپ با عقاید ماركسیستی و كمونیستی هم بهصورت تشكیلاتی سرودهایی انقلابی تنظیم و اجرا میكردند كه هم در تظاهرات از آنها استفاده میشد و هم بعضی از آنها بهشكل كاست در اختیار تشكیلات و طرفداران قرار میگرفت. برای همین سرودهای انقلابی زیادی در زمستان 57 بوجود آمد.
با پیروزی انقلاب اسلامی و براساس جو انقلابی ایجاد شده از یك سو و ایجاد محدودیت در پخش موسیقی در رادیو و تلویزیون از سوی دیگر، این سرودهای انقلابی به كرات از صداوسیما پخش شدند كه در آن زمان آنچنان غربال نشده و سرودهای چپگرایان در كنار سرودهای گروههای اسلامی بارها و بارها شنیده شدند. بعدها باتوجه به مضمون برخی اشعار این سرودها، صداوسیما كمتر از آنها استفاده كرد و رفته رفته سرودها و ترانههایی با مضمون شهادت و دفاع مقدس جای آنها را گرفت.
حالا با گذشت 40 سال از وقوع انقلاب اسلامی در ایران، پخش بسیاری از این سرودها، خاطره انقلاب را برای همه مردم زنده میكنند. چه آنها كه خود شاهد آن بودند و چه نسلهای بعدی كه این سرودها را در ایام دهه فجر در مدرسه و یا رادیو و تلویزیون بارها شنیدهاند. در ادامه 10 سرود خاطرهانگیز انقلاب كه شاید كمتر مورد توجه قرار میگیرد را با هم مرور میكنیم.