شاید بتوان گفت که آش رشته از معروفترین آشهای ایرانیست. این آش را غالباً با کشک و گاهی با سرکه یا آبغوره میخورند. طبق عادت، هر خانواده از این غذا بهعنوان پیشغذا یا غذای اصلی استفاده میکند. آش رشته بیشتر در مهمانیهای فصل زمستان یا در مراسم افطاری ماه رمضان استفاده میشود. طبق بعضی از رسوم ایرانی این آش خوشمزه و بینظیر را بعد از گذشت سه روز از رفتن مسافر میپزند و به آن آشِ پشتِ پا (رشته پشت پا) میگویند.
آش رشته
مواد لازم برای آش رشته (چهار نفر)
سبزی آش (جعفری، تره، گشنیز، اسفناج یا برگ چغندر): یک کیلو
لوبیا چیتی (لوبیا قرمز)، عدس، نخود: نیم کیلو
نعناداغ: بهمیزان لازم
رشتهٔ آشی: چهارصد گرم
سیر: بهمیزان دلخواه
پیاز: چهار عدد متوسط
روغن: بهمیزان لازم
نمک: بهمیزان لازم
زردچوبه: بهمیزان لازم
فلفل: بهمیزان دلخواه
کشک: بهمیزان دلخواه
طرز تهیه آش رشته
بهتر است حبوبات را از شب قبل خیس کنید تا راحتتر پخته شوند و دستگاه گوارشتان را اذیت نکند. در تابهای پیازها را با زردچوبه سرخ کنید. سپس حبوبات را به آن اضافه کرده و بگذارید کاملاً بپزند.
سبزیها را از قبل تمیز و خرد کنید. بعد از پختنِ حبوبات، سبزیهای خردشده را اضافه کنید. پس از پخت سبزیها رشتۀ آش را اضافه کرده و اجازه بدهید بپزد. حال نمک، فلفل و زردچوبه را هم اضافه کنید. کمی بعد آش را از روی شعله بردارید و با کشک مخلوط کنید.
آش را در ظرف بریزید و روی آن را با کمی کشک، پیازداغ و نعناعداغ تزئین کنید. در صورت تمایل از سیرداغ هم برای تزئین استفاده کنید.
نکته
سعی کنید نمک و رشتۀ آش را با احتیاط در آش بریزید، چون هر دو شور هستند.
جالب است بدانید که از آش رشته در جهان بهعنوان سوپ نودل ایرانی هم یاد میشود. همچنین نوعی غذای گیاهی محسوب میشود که برای گیاهخواران هم مناسب است.