مرگبارترین بلایای طبیعی تاریخ +اینفوگرافی
چهارشنبه 29 فروردین 1397 5:39 PM
روزانه بلایا و فجایع طبیعی در سراسر جهان به شکلهای گوناگونی جان دهها و صدها تن از انسانها را میگیرد. این موضوع از دیر باز یکی از علل اصلی مرگ انسانها بوده است که در ادامه به مهمترین و خاصترین این بلایای طبیعی در سراسر جهان میپردازیم.
در روز 11 اکتبر 1138 شهر حلب دچار زلزلهای مرگبار شد؛ این منطقه که در محل اتصال صفحات زمین شناسی عرب و آفریقا قرار گرفته، همواره مکانی مستعد زلزله بوده و هست، اما گفته شده که زلزله قرن 12 حلب با تمامی بلایای طبیعی رخ داده در این شهر فرق داشته است. شدت این زلزله هرگز مشخص نشد! برخی تاریخدانان میگویند که تلفات زمین لرزه حلب؛ بیش از 230 هزار نفر بود.
در فهرست فجایع طبیعی، برخی نام مرگبارترین بلای طبیعی رخ داده در تاریخ بشر را به سیلهای مرکز چین نسبت دادهاند.
در کتب تاریخ و زمین شناسی، از این زمین لرزه تحت عنوان یکی از فجایع وحشتناک تاریخ بشری یاد شده است.
مخربترین و مرگبارترین زلزله تاریخ در 23 ژانویه سال 1556، استان شمالی شاآنشی (Shaanxi) را لرزاند؛ موزه علوم چین اعلام کرده که این زلزله که به نام زمین لرزه ژیاژینگ کبیر (Jiajing Great) هم شناخته میشود، منطقهای به وسعت هزار کیلومترمربع را با خاک یکسان کرده است. تخمین زده شده است که حدودا 830 هزار نفر در این فاجعه جان خود را از دست دادند.
برخی زمین شناسان معتقدند که زمین لرزه شاآنشی حدودا 8 ریشتر قدرت داشت اما برخی ریشتر آن را بیش از این عدد میدانند.
گردبادها در واقع به مجموعهی بادهای گسترده ای گفته میشود که بهصورت در هم پیچیده و حالت دَوَرانی حرکت میکنند. این حرکات به اندازهای سریع و خشن است که سرعتی غیر فابل تصور و کشنده را ایجاد میکند. گردبادها عموما با طوفان همراه هستند. یکی از گردبادهای تاریخی که جان دهها هزار نفر را در نزدیکی کشور هندوستان گرفت، گردباد مهیب بهولا (Bhola) بود که در 12 نوامبر 1970 در بنگلادش کنونی رخ داد و سیلهای ویرانگری را ناشی شد. با این حال تخمین زده میشود که گردباد بهولا چیزی بین 300 تا 500 هزار نفر را کشته باشد!
یکی از فجایع طبیعی که در تاریخ جهان به ثبت رسیده، زلزلهی هایوان است. منطقه "هاییوان" (Haiyuan) واقع در مرکز چین، در سال 1920 زمین لرزهای را به خود دید که طی آن 273.400 نفر جان باختند و میتوان گفت که اثری از این شهر باقی نماند.
قدرت زمین لرزه به احتمال قوی 7.8 ریشتر بوده و لرزشهای آن از استان "چینگهای" (Qinghai) در فلات تبت تا دریای زرد، احساس شده است.
اطلاعات زیادی در مورد زلزله انطاکیه که در سال 526 در ترکیه کنونی اتفاق افتاد، در دست نیست. زلزله قدرتمندی که در ماه می آن سال اتفاق افتاد حدودا 250 هزار نفر را کشت. البته در سال 2007 مقالهای منتشر شد که در آن اعلام شد که به واسطه برگزاری جشن روز عروج عیسی به آسمان و حضور گستردهی توریستها، تلفات بسیار بیشتر از آن چیزی است که انتظار میرفت.
در 1500 سال قبل از میلاد مسیح، جزیره مدیترانهای استروگلی (Stroggli) به واسطه فوران آتشفشان و وقوع سونامی، به طور کامل خالی از سکنه شد و تمامی افرادی که در آن زندگی میکردند، جان خود را از دست دادند.
در 26 دسامبر 2004، در کف دریای ساحل غربی جزیره بزرگ سوامترا (Sumatra) اندونزی زلزلهای با قدرت 9.3 اتفاق افتاد که از 14 کشور منطقه تلفات گرفت؛ سونامی عظیم این مورد از بلایای طبیعی مرگبار، در اندونزی امواجی تا ارتفاع 30 را به وجود آورد و آمار کشتهشدگان به طور کلی چیزی بین 230 تا 280 هزار نفر تخمین زده شده است.
روز 28 جولای 1976 ، شهر تانگشان (Tangshan) چین و مناطق اطراف آن زلزلهای مرگبار با قدرت 7.8 ریشتر را تجربه کردند. آمار حاصل از این زمینلرزهی سهمگین، حکایت از 255 هزار قربانی دارد. بازسازی نسبی شهر تانگشان بیش از 6 سال به طول انجامید.
سیل یکی دیگر از بلایای طبیعی است که علت اصلی آن افزایش سطح آب رودخانهها و دریا است. این اتفاق عموما پس از بارش شدید و طولانی مدت باران و یا حرکت گسلها رُخ میدهد.
در فهرست فجایع طبیعی، برخی نام مرگبارترین بلای طبیعی رخداده در تاریخ بشر را به سیلهای مرکز چین نسبت دادهاند، این سیل در سال 1931 مرکز چین را ویران کردند. آمار دقیقی از خسارات این سیل در دست نیست اما برخی گزارشها مرگ قریب به 4 میلیون نفر را ذکر کردهاند.
1- 11مورد از مهیبترین و مرگبارترین بلایای طبیعی تاریخ بشریت،گجت نیوز، 24 فروردین 1397
2- صاعقه در آتشفشان ؛ پدیدهای شگفتانگیز و بسیار خطرناک، خبراز ما، 11 آذر 1396