باغ وحش های تهران
یک شنبه 20 اسفند 1396 3:13 PM
باغ وحش محلی برای نگهداری حیوانات (اهلی و وحشی) است. در باغ وحش برای هر حیوانی قفسی را آماده کردهاند و اکثراً حیوانات را با جفتشان نگهداری میکنند؛ و برای برخی حیوانات هم زیستگاه مصنوعی ایجاد کردهاند. و امکان تماشای جانوران برای عموم مردم وجود دارد. آسمونی در این بخش در مورد باغ وحش صحبت می کند و باغ وحش های تهران را نیز به شما عزیزان معرفی می کند.
باغ وحش چیست؟
یک باغ وحش میتواند از بخشهای زیر تشکیل شود:
و… که تمام اینها بستگی به وسعت مکان باغ وحش دارد.
باغهای وحش در شهرهای بزرگ دنیا به عنوان مراکز پژوهشی جانورشناسی نیز کاربرد دارند. معمولاً قفسهای حیوانات درنده از میلههای آهن محکم ساخته میشود و گاه نیز در اطراف محوطه زندگی این حیوانات استخرها و دریاچههای عمیق میسازند.
پیشینه باغ وحش
ساخت باغ وحش یا مجموعه نگهداری حیوانات در یونان، روم، ایران و کشورهای اسلامی پیشینه دارد. جرجی زیدان مینویسد: از سرگرمیهای خلفاء گردآوری و نگاهداری حیواناتی امثال شیر و ببر و فیل بود که از وسایل شکوه دربار بشمار میرفت. نخستین کسی که در خاندان عباسیان بدین امر (نگاهداری حیوانات) اهتمام کرد، منصور بود که فیل فراوان نگاهداشت و هارون الرشید شیر و ببر و انواع سگها و میمونها گردآوری کرد،
خمارویه بن احمد بن طولون، باغ ویژهای جهت درندگان داشت و در هر گوشه آن قفس و خانه خاصی جهت هر حیوان ساخته بودند.
نخستین باغ وحش به شیوه جدید باغوحش لندن است که در سال ۱۸۲۸ در لندن بازگشایی شد. امروزه بیش از هزار باغ وحش در جهان وجود دارد.
نخستین باغ وحش به سبک جدید در ایران در زمان ناصرالدین شاه قاجار احداث شد و جایگاه آن باغ لالهزار در محل خیابان لالهزار کنونی در تهران بودهاست. بعدها این باغ به فرحآباد منتقل و مرکز باغ وحش سلطنتی بهشمار آمد.
باغ وحش های تهران
باغ وحش ارم | Tehran Eram Zoo
باغوحش تهران یا باغوحش ارم باغوحشی در تهران است که در زمینی به وسعت تقریبی ۵ هکتار در کیلومتر ۴ اتوبان تهران کرج در نزدیکی ایستگاه متروی اکباتان قرار گرفته است.
در دوره قاجار ایرانیان با باغهای وحش اروپایی آشنا شدند. اما نخستین باغ وحش یا «مجمع الوحوش» در دوره ناصرالدین شاه در خیابان لختی سعدی کنونی در جایی که زمانی نام خیابان باغ وحش و بعد ماشین خانه و سرانجام اکباتان نامیده شد، تاسیس گردید که البته هیچ گاه به صورت باغ وحش کاملی در نیامد و گاه اهالی شهر برای تماشای چند حیوان بدانجا میرفتند.
ناصرالدین شاه پس از سفرهای خود به اروپا و دیدن باغ وحشهای اروپایی، علاقه خاصی به باغ وحش و حیوانات پیدا کرد و به همین دلیل محل دوشان تپه را انتخاب کرد که از پیش در سال ۱۲۶۹ قمری ۱۸۵۳ میلادی عمارت باشکوهی در آن برپا کرده بود و با استفاده از قنات، دریاچه یی نیز پدید آورده بود که منظرههای بسیار زیبا و دیدنی آن اهالی را به خود جلب میکرد.
در باغ وحش دوشان تپه، چهار شیر نر و ماده از کوههای شیراز، سه ببر از مازندران، یک یوز، سه پلنگ از جاجرود، پنج خرس از دماوند، کفتار، بوزینه، یک میمون، خر و طاووس های بسیار وجود داشت.
منتخب گونههای جانوری
در حال حاضر تعداد ۱۲۱ گونه جانوری بومی ایران و دیگر نقاط جهان در قالب گروه های زیر در باغ وحش نگهداری میشوند که تعدادی از آنها به شرح زیر معرفی میگردند:
گربه سانان:
باغ پرندگان تهران
هیجان انگیزه وقتی روی سنگ فرش های باغ قدم می زنی، کبک ها و جوجه غازها هم با تو همگام میشن و تو در این میان نگران می شی که نکنه حواست نباشه و یکی از اونهارو زیر پات له کنی. باغ پرندگان در شمال شرق تهران در دل جنگل لویزان واقع شده و در ۲ فاز طراحی شده. فاز اول که اکنون به بهره برداری رسیده به نام “دشتچر” نام گذاری شده که شامل پرنده هاییِ که تو قفس نگهداری می شن و یا توان پرواز ندارن. فاز دوم که مساحتش کمتر از فاز اوله در محدوده شمالی در حال احداثه و “آبچر” نام داره. این فاز شامل پرندگانیِ که قابلیت پرواز دارن و احتمالاً مشابه آنچه در باغ پرندگان اصفهان وجود داره توسط تور از خروج پرندگان از آن جلوگیری میشه.
باغ وحش صفادشت
باغ وحش شهر صفادشت یکی از بهترین باغ وحش های استان تهران می باشد که دارای گونه های مختلفی از انواع حیوانات می باشد.