ریزش مو
سه شنبه 21 مهر 1388 4:07 AM
ريزش مو يکي از مشکلاتي است که به جرات مي توان گفت اکثر مردم دنيا با آن مواجه هستند. عوامل زيادي مانند عوامل محيطي، ژنتيکي، هورموني ، برخي بيماري ها مانند اختلالات تيروئيد ، آنمي ( کم خوني ) و نوع تغذيه در ريزش مو دخيل است.
اهميت رژيم غذايي را در حفظ سلامتي بدن به خصوص مو ، نمي توان ناديده گرفت. تحقيقات اخير ژاپني ها بعد از جنگ جهاني دوم اين امر را تاييد مي کند؛ چرا که استفاده از رژيم غذايي غربي ها به وسيله ي ژاپني ها باعث اضافه وزن توام با ريزش مو در اکثر مردم شد.
شايع ترين دليل ريزش مو در زنان کمبودهاي غذايي است، زيرا معمولاً براي کاهش وزن خود رژيم هاي غير اصولي را به کار مي برند که نتيجه ي آن بروز اين مشکل است. همچنين کساني که مواد غذايي حيواني مصرف نمي کنند و به اصطلاح گياهخوار هستند، به دليل عدم اطلاع کافي در زمينه چگونگي مصرف غذاهاي گياهي، دچار کمبود پروتئين ، روي ، آهن ، اسيدهاي آمينه ي ضروري ، ويتامين هاي گروه B و ... مي گردند.
در زير منابع برخي از عناصر مهم و موثر در سلامت مو ذکر شده است :
اسيدهاي آمينه اجزاي تشکيل دهنده پروتئين ها هستند که در مواد ذکر شده در بالا وجود دارند.
اگر فردي دچار عدم تحمل لاکتوز ( قند موجود در شير ) باشد و از ساير مشتقات لبنياتي نيز براي تامين نيازهاي بدن خود استفاده نکند، بايد به طور روزانه مکمل کلسيم مصرف کند و مصرف ساير غذاهاي غني از پروتئين را نيز افزايش دهد.
به هر حال رفتار تغذيه اي صحيح که هميشه مورد تاکيد مي باشد، ميزان رشد و استحکام فوليکول مو را بهبود مي بخشد.
طبق نظر کارشناسان تغذيه مي توان گفت ويتامين ها به خصوص ويتامين هاي گروه B مانند بيوتين، اسيد فوليک ، پانتوتنيک اسيد و برخي املاح مانند روي، آهن، گوگرد، سيليس و مس اثرات مثبت زيادي بر روي مو دارند. آزمايش ها حاکي از آن است که مصرف بيوتين به صورت مکمل باعث تقويت و بهبود پوست به خصوص فوليکول هاي مو مي شود.
در ضمن در مورد کاهش مصرف نمک و اثر آن در توقف ريزش مو نظريه هايي ارائه شده است، اما در صحت اين نظريه ها ترديد وجود دارد . ولي در هر حال کاهش مصرف نمک براي سلامت عمومي بدن مفيد است.
دانشمندان ژاپني بر اساس تحقيقات خود معتقدند که وجود چربي زياد در رژيم غذايي مردان، مکانيسم طاسي را سرعت مي بخشد. به اين ترتيب که قسمتي از پوست سر آنزيمي به نام گاما- آلفا- رداکتاز توليد مي کند. اين آنزيم باعث تبديل هورمون تستوسترون به دي هيدروتستوسترون (DHT) مي شود که اين ترکيب باعث ريزش مو مي شود. غدد چربي مجاور هر فوليکول مو نيز اين آنزيم را توليد مي کنند. وجود چربي زياد در غذا باعث تحريک غدد چربي و افزايش فعاليت اين غدد براي توليد آنزيم نام برده مي شود.
بهترين توصيه اين است که غذاهاي مفيد و خوشمزه اما کم چرب مصرف نماييد. البته اين عمل باعث رويش موي جديد نمي شود، اما مي تواند از ريزش ساير موها جلوگيري کند. به طور کلي باعث سلامت جسم نيز مي شود.
همچنين مصرف مقداري مخمر همراه يک ليوان آب پرتقال در صبح بسيار سودمند مي باشد؛ زيرا مخمر منبع مناسبي از ويتامين هاي گروه B و املاح کمياب ( املاحي که بدن به ميزان خيلي کم به آن ها نياز دارد) و اسيدهاي آمينه است. به علاوه مصرف روغن ماهي و گردو که داراي اسيدهاي چرب اُمگا- 3 و تخمه آفتابگردان که داراي اسيدهاي چرب اُمگا-6 است ، مفيد مي باشد.
برخي از مردم براي تامين مواد مغذي مورد نياز خود تمايل دارند از قرص و دارو استفاده کنند و کمتر سراغ مواد غذايي مفيد مي روند. متخصصان تغذيه معتقدند که تنها 10 تا 20 درصد از مواد مغذي اين قرص ها جذب مي شوند و هنوز عوامل ناشناخته ي زيادي در غذاها وجود دارد که هنوز به شکل شيميايي در داروها ساخته نشده اند، در نتيجه قرص و دارو هرگز نمي تواند جانشين غذا شود و فقط در مواقع ضروري از مکمل هاي غذايي مي توان استفاده کرد.
بررسي ها نشان مي دهند که اسيدهاي چرب اُمگا- 3 و اُمگا-6 با سلامت مو در ارتباط هستند؛ زيرا اغلب مردم وقتي منابع اين نوع اسيدهاي چرب را کمتر مصرف مي کنند و يا اصلاً مصرف نمي کنند، دچار خشکي و شکنندگي مو ، خارش و شوره پوست سر و در نهايت ريزش مو مي شوند.
اسيدهاي چرب اُمگا-3 شامل آلفا- لينولنيک اسيد و ايکوزا پنتانوئيک اسيد (EPA) است در ماهي هاي آب سرد مانند ماهي سالمون و ساردين، روغن سويا و کانولا، جوانه گندم ، روغن گردو ، روغن تخم کتان يا پنبه و روغن ماهي يافت مي شود.
اسيدهاي چرب اُمگا-6 شامل اسيد لينولئيک و اُمگا- لينولئيک اسيد مي باشد و در روغن هاي غير اشباع گياهي مانند روغن ذرت، روغن کانولا، روغن سويا، روغن بادام زميني و روغن آفتابگردان يافت مي شوند.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
اين مسئله در افرادي كه دچار سوء تغذيه هستند بخصوص كودكان بيشتر ديده مي شود . همچنين درافراد گياهخواري كه فقط از گياهان براي تغذيه استفاده مي كنند و يا افرادي كه دچار بي اشتهايي عصبي و بيماري هاي شديد مثل سرطان هاي پيشرفته و ناراحتي هاي گوارشي هستند ممكن است ديده شود .
در افرادي كه غذاهاي مغذي مي خورند و سالم اند چنين مشكلي ديده نمي شود . پروتئين از جمله مواد غذايي است كه كمبود آن سبب ريزش مو مي شود. البته نيازي نيست شما در خوردن اين مواد افراط كنيد . ضمن اين كه مصرف زياده از حد پروتئين باعث رشد بيش از حد موها بيش از آنچه كه ذاتاً وجود دارد نمي شود .
كمبود آهن پس از پروتئين ، بيشترين علت ريزش مو است . كم خوني ناشي از فقر آهن بر روي تمام سلولهاي بدن از جمله فوليكول هاي مو تأثير مي گذارد و باعث وقفه در رشد موها و ريزش آنها مي شود . همچنين در افرادي كه دچار زخم معده و يا اثني عشر و يا خونريزي در هر جاي بدن هستند نيز ديده مي شود . بايد توجه داشت كه در بسياري از خانم هايي كه دچار ريزش شديد مو هستند ، كم خوني آهن ديده مي شود . بنابراين در چنين افرادي بايد آزمايشهاي لازم انجام و نسبت به درمان آن اقدام شود . براي درمان كم خوني آهن معمولاً مي توان از داروهاي حاوي آهن استفاده كرد ؛ اما مصرف غذاهاي آهن دار در درمان و بخصوص پيشگيري از اين مشكل بسيار مؤثر است . غذاهايي چون گوشت قرمز، مرغ ، ماهي، جگر، تخم مرغ ، و حبوبات مثل عدس و لويبا ، و سبزي ها ، آهن فراواني دارند ولي متأسفانه آهن موجود در حبوبات و سبزي ها خوب جذب نمي شود . ميزان نياز روزانه به آهن در يك فرد بزرگسال 10 ميلي گرم است كه اين مقدار در دوران بارداري و شيردهي بيشتر مي شود . به همين جهت توصيه مي شود كه در نيمه دوم بارداري و همچنين زمان شيردهي آهن بيشتري استفاده شود .
دختران نوجوان نيز به علت اين كه در سنين رشد هستند نياز بيشتري به آهن دارند .در كشور ما دو عامل مهم در ايجاد فقر آهن عبارتند از مصرف چاي همراه غذا و مصرف نان هايي كه خمير آنها ور نيامده است. به همين جهت بهتر است چاي را يك ساعت پس از مصرف غذا نوشيد و از نان هايي كه خمير ور آمده دارند و بدون جوش شيرين پخت مي شوند استفاده كرد .
مسئله ديگر مصرف ويتامين ها هستند . تبليغات بسياري درباره اين مواد براي تقويت موها شده است ؛ اما بايد بدانيم كه تاكنون ثابت نشده است كه انواع ويتامينها در رشد موها تأثير قابل توجهي داشته باشند ، از سويي مصرف زياد هيچ ويتاميني نقشي در كاهش ريزش مو و يا تقويت رشد موها ندارد ، ضمن اين كه برعكس مصرف بيش از حد ويتامينA مي تواند باعث ريزش موها شود . از سوي ديگر ويتامين هاي موجود در شامپوها و ساير فرآورده هاي موضعي جذب نمي شوند و هيچ كارايي در تقويت و رشد موها ندارند و وجود آنها بيشتر جنبه تبليغاتي دارند .
در خاتمه لازم است بدانيد كه تنها برخي از موارد ريزش مو مربوط به تغذيه مي شود و در بيشتر افراد ريزش موها ربطي به نوع تغذيه ندارد و تغيير در عادات غذايي باعث به صورت كامل جلوگيري از ريزش مو نمي شود
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
راهکارهای دیگر:
------------------------------------------------------------------------------------------- روغنی مخصوص برای ریزش مو به ادعای سایت |
پایگاه پزشکان ایران
نكته خيلي مهم : ذكر مورد استعمال داروهاي گياهي تنها بر اساس وظيفه اطلاع رساني اين سايت ميباشد و به هيچ عنوان به معناي تجويز يا تكذيب مورد درماني ذكر شده نمي باشد . | |||||
آووکادو Avocado نام علمی Persea americana | ![]() ![]() ![]() | ||||
كليات گياه شناسي آووکادو درختی است که ارتفاع آن به حدود 6 متر می رسد و درقسمت های گرم آمریکا و برزیل و غرب هندوستان پرورش می یابد . منشاء آووکادو آمریکای جنوبی بوده که از آنجا به نواحی دیگر دنیا راه یافته است . برگهای این درخت ضخیم و سبز و گلهای آن کوچک و سبز رنگ است . میوه آن مانند گلابی و درای پوستی سخت برنگ سبز تیره و یا سیاه است در حدود 400 نوع مختلف آووکادو وجود دارد که بعضی از آنها درای پوست صاف و سبز رنگ بوده ولی پوست برخی از آنها سیاه و خشن است / مدرکی در دست است که نشان می دهد مایاها و اینکاها از این میوه استفاده می كرده اند . | |||||
تركيبات شيميايي: آووکادو چرب است و درای اسیدهای آمینه مختلف مانند سیستین Cystine تریپتوفان Tryptophane و تیروسینTyrosine می باشد . در تحقیقات جدیدی که انجام شده وجود چند نوع آنتی بیوتیک در آووکادو ثابت شده است . دانه گیاه درای مقدر کمی ( در حدود 2 درصد ) روغن است . این روغن غلیظ و سفت و به رنگ زرد مایل به سبز بوده که درای بو و طعمی مطبوع است . روغن دانه آووکادو درای حدود 7 درصد روغن های اشباع شده مانند اسید پالمتیک Palmitic و اسید استئاریکSteraric Acid اسید آراشیدیک Arachidic Acid ، اسید میریستیک Myristic Acid و در حدود 80 درصد روغن های اشباع نشده مانند اسید اولئیک Oleic Acid و اسید لینولئیک Linoleic Acid می باشد . در یکصد گرم آووکادو مواد زیر موجود است : آب 80 گرم انرژی 150 کالری پروتئین 1/8 گرم چربی 14 گرم مواد نشاسته ای 5 گرم کلسیم 8 میلی گرم فسفر 35 میلی گرم آهن 5/0 میلی گرم پتاسیم 600 میلی گرم ویتامین آ 250 واحد ویتامین ب 1 0/08 میلی گرم ویتامین ب 2 0/15 میلی گرم ویتامین ب3 1/4 میلی گرم ویتامین ث 12 میلی گرم | |||||
خواص داروئي: 1) جوشانده برگهای آووکادو قاعده آور است . 2) آووکادو تقویت کننده معده است . 3) نفخ و گاز معده را از بین می برد . 4) برای درمان یرقان مفید است . 5) جوشانده برگهای آووکادو اسهال خونی را برطرف می کند . 6) آووکادو تقویت کننده بدن است . 7) آووکادو رشد بچه ها را جلو می اندازد زیرا درای مواد معدنی بسیاری است . 8) آووکادو خون ساز است و آنهایی که مبتلا به کم خونی هستند باید از آو وکادو استفاده کنند . 9) آووکادو بدن را قلیایی كرده و تمیز می کند . 10) چون آووکادو شکر و مواد نشاسته ای کمی درد برای آنهایی که بیماری قند دارند نیز مناسب است . 11) برای دوره نقاهت به مریض آووکادو بدهید . ضعف عمومی را برطرف می کند . 12) خستگی را برطرف می کند . 13) ناراحتی روده و معده را معالجه می کند . 14) بیخوابی را درمان می کند زیرا درای تریپتوفان است . اگر به کم خونی دچار هستید حتما با شام خود آووکادو بخورید . 15) برای درست كردن سس سالاد از آووکادو استفاده کنید . | |||||
طرز استفاده: روغن آووکادو درای ویتامین های مختلف مانند P ، C، K ، H ، E، D ، B، A می باشد . بنابراین ارزش غذایی زیادی درد . 1- روغن آووکادو ضد رماتیسم است و اگر مفاصل شما درد می کند آنرا با روغن آووکادو ماساژ دهید . 2- برای جلوگیری از ریزش مو ، هرشب مقدری از روغن آووکادو را به سر بمالید و صبح بشوئید . 3- شوره سر را از بین می برد . 4-برای براق شده موها ، بعد از شستشوی سر چند قطره آووکادو را به موها بمالید . 5-روغن آووکادو بهترین کرم برای پوست است زیرا به آسانی در پوست نفوذ یم کند و به پوست شادابی می دهد . و بالاخره آووکادو بهترین ماسک برای برطف كرده چین و چروک های صورت و جلوگیری از پیدایش آن است . برای این منظور آووکادو را پوست کنده و له کنید و بصورت ماسک بر روی صورت و گردن بگذارید و بعد از نیم ساعت بشوئید . | |||||
مضرات : مضرات خاصي گفته نشده است |