پاسخ به:آئين همسرداری : وظايف زن يا شوهرداری
چهارشنبه 18 بهمن 1396 9:27 PM
4- كم خرج باشيد
(( المراة الصالحة احد الكاسبين .(8)))
پيامبر اكرم (ص ) فرمود: همسر شايسته يكی از دو كاسب است .
يكی از وظائف مهم زن ، تعديل خواسته های خويش نسبت به در آمد زندگی می باشد، زن نبايد تنها به خواسته های خود و يا فرزندان و يا مخارج زندگی نظر كند، و امكانات و مخارج مرد را ناديده بگيرد، و با ناراحتی و خشم و بهانه گيری را تلخ و سخت نمايد.
آری طبق آن حديث شريف ، هرگاه زن با عقل و سليقه خود خوشبختی خانواده را تاءمين كند، اثر كار او كمتر از كسب و كار شوهر نيست ، زيرا حفظ درآمد همانند تلاش برای درآمد ارزشمند است . و در روايتی حضرت فاطمه به حضرت علی عليه السلام فرمود:
پيامبر به من فرمود: از پسر عمويت (حضرت علی ) چيزی مخواه ، اگر آورد كه خوب وگرنه از او درخواست مكن (9) (يعنی او را تحت فشار قرار نده ).
زن با بركت
(( من بركت المراة خفة مؤ منة و تيسيز ولدها )) (10).
امام صادق عليه السلام فرمود: از بركت زن اين است كه كم خرج و آسان زا باشد، و پر خرج بودن و مشكل زا بودن او شوم اوست .
بنابراين بانوان برای هرچه بيشتر شدن اين بركت بايد تلاش كنند، البته ، تنگ نظری نابجا، و صرفه جوئی های احمقانه ، كه موجب آبرو ريزی و مريض شدن و سخت گيريهای بی مورد می شود، با قناعت و اعتدال در زندگی فرق دارد.
سخن در تناسب درآمد و مخارج است ، نه بخيل بودن و با وجود امكانات ، بخاطر حرص و بخل ، خود و خانواده را تحت فشار قرار دادن .
زن خوب فرمانبر پارسا
كند مرد درويش را پادشا
برو پنج نوبت بزن بر درت
چو ياری موافق بود در برت
5- اطاعت
(( اذا صلت المراة خمسها و صامت شهرها و حجت بيت ربها و اطاعت زوجها و عرفت حق علی (عليه السلام ) فلتدخل من ای ابواب الجنان شائت (11))) امام صادق عليه السلام فرمود: زن وقتی (پنج كار را انجام دهد بهشتی است ) نمازهای پنجگانه را بجا آورد و ماه مبارك رمضان را روزه بگيرد و حج خانه خدا را (در صورت استطاعت ) انجام دهد و از شوهرش نيز اطاعت كند، به حق حضرت علی عليه السلام نيز آگاه باشد، از هر دری از درهای بهشت كه خواست وارد شود.
اطاعت و فرمانبرداری ، لازمه مديريت مرد در خانه و لازمه صفا و صميميت محيط خانواده است ، اين اطاعت ، نسبت به مسائل جنسی و اموری كه مربوط به مسائل زناشوئی و كاميابی ، و هر چه مربوط به اين مسئله است جنبه واجب دارد، همچنانكه در خروج از خانه نيز واجب است زن از مرد اجازه بگيرد.
اما در امور ديگر جنبه توصيه و لازمه نظم و سعادت خانواده و موجب صفای بيشتر خواهد بود، البته مساءله اطاعت در بسياری از موارد جنبه متقبل دارد، و تا آنجا كه شرع و عقل مجاز می دانند و مسائل ضد اخلاقی در بر نداشته باشد، توجه به خواسته های بجای همسر فهميده مانعی ندارد، و چه بسا موجب افزايش محبت است . البته سخن در اطاعت جائز است ، وگرنه اگر زن يا مرد، درخواست نامشروع و حرامی داشته باشند، چه در امور جنسی و چه در امور ديگر قابل پذيرش نيست ، و هيچ بانوئی حق ندارد، بخاطر شوهر خود را به حرام آلوده كند، حجاب و عفت او نيز از واجبات است ، و اگر شوهری در اثر بی غيرتی ، همسر خود را وادار به بی حجابی و يا بد حجابی و يا وارد شدن در مجالس حرام و غنا و اينگونه امور كند، بر زن حرام است كه از او اطاعت كند، بلكه می بايد شوهر خود را از حرام باز دارد.