دینی شاد، ولی هدفمند
چهارشنبه 29 آذر 1396 10:54 AM
یکی از شگردهای دین ستیزان، تقطیع کردن آیات و روایات است؛ مثلا در آیه: «قارون از قوم موسى بود و بر آنان ستم كرد و از گنجينه ها آن قدر به او داده بوديم كه كليدهاى آنها بر گروه نيرومندى سنگين مى آمد آنگاه كه قوم وى به او گفتند شادى مكن كه خدا شادى كنندگان را دوست ندارد.»[قصص/76] شبهه انداز کج اندیش، فراز آخر این آیه را آورده: «خدا شادى كنندگان را دوست ندارد»[قصص/76] و نهایتا نتیجه میگیرد که اسلام مخالف شادی است. در حالی که آیه، در رد شادی بی جهت قارون است.
علامه طباطبایی در ذیل این آیه مینویسد: «كلمه" فرح" به معناى" بطر(غرور و ناسپاسی) تفسير شده، و بطر، لازمه خوشحالى از ثروت دنياست. به همين جهت در آيه: «لا تَفْرَحُوا بِما آتاكُمْ وَ اللَّهُ لا يُحِبُّ كُلَّ مُخْتالٍ فَخُورٍ[حدید/23] به آنچه خدا به شما داده، خوشحالی نکنید، و خدا دوستدار هيچ متكبر خودستايى نيست.» خودپسندی و فخر را از لوازم فرح بر شمرده است.»[ترجمه تفسیر المیزان، ج16، ص111] بنابراین اسلام، شادی از روی تکبر و خود پسندی را دوست ندارد؛ واصلا یکی از توصیه های اسلام شادی است. به عنوان نمونه؛ امام هفتم یکی از چهار اوقات شبانه روز یک مسلمان را کسب لذتهای حلال(تفریحات و شادی های سالم) میداند.[بحار الأنوار،ج75، ص321]
پی نوشت
ترجمه تفسير الميزان، موسوى همدانى سيد محمد باقر، ناشر: دفتر انتشارات اسلامى جامعهى مدرسين حوزه علميه قم، سال چاپ: 1374 ش، ج16، ص111.
بحار الأنوار، مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى، ناشر: دار إحياء التراث العربي، سال چاپ1403 ق، ج75، ص321..