عملياتهاي دفاع مقدس > 63/12/20- بدر
چهارشنبه 22 دی 1389 10:35 AM
پس از عمليات خيبر و حضور موفقيتآميز جمهوري اسلامي ايران در منطقة هور، اين منطقه به صورت حساسترين نقطه جبهههاي نبرد درميآيد و دشمن بعثي به خاطر ناتواني در جنگهاي داخلي اقدام به ايجاد ديوارهاي دفاعي در اين منطقه ميكند. تعداد زيادي پاسگاه و سنگرهاي كمين با فا صله زياد از خطوط مقدم درست ميكند تا مانع نفوذ رزمندگان شود. همچنين در مقابل تمام آبراهها، سيمهاي خاردار و نبشيهاي آهني زيرآبي و روآبي كار ميگذارد و مقدار زيادي بشكههاي آتشزا كه كنترل آن از خط مقدم است، در نيزارها و گذرگاهها قرار ميدهد تا در صورت لزوم، هورالهويزه را به صورت جهنمي از آتش درآورد.
دشمن پس از تكميل دژهاي دفاعي خود، آن را به خط دفاعي «بارلو» تشبيه و تيپهاي جديدي را در منطقه وارد ميكند و وظيفة دفاع از هور و شرق دجله را به آنها واميگذارد.
خط دفاعي بارلوتوسط روسيه در جنگ دوم جهانی دژ مستحكمي در مقابل ارتش آلمان براي جلوگيري از نفوذ آنها به مسكو درست كرد كه اين نام از آنجا گرفته شده است.
صدام با نزديك شدن عمليات بدر، با التماس از مجامع جهاني درخواست ميكند كه ايران را تحريم تسليحاتي و اقتصادي نمايند.
عراق براي تزريق روحيه به ارتش خود و تظاهر به داشتن ابتكار عمل در منطقة هور و جزيره مينو، اقدام به عمليات ميكند كه با عكسالعمل مناسب رزمندگان به عقب رانده ميشود. رژيم عراق اين تحرك خود را در بوق و كرنا ميكند و اعلام ميدارد كه علي رغم دسترسي به سنگرهاي كمين ايران، پيروزي درخشاني را در جزيره جنوبي مجنون كسب كرده است.
دشمن، همچنين منطقه سومار را مورد تهاجم قرار ميدهد كه از اين حمله هم طرفي نميبندد؛ اما از رسانههاي گروهي جهاني ميخواهد كه پيروزيهاي موهوم عراق را تبليغ كنند.
نيروهاي ايراني در اين زمان، در منطقه هور آماده ميگردند تا دگر بار پيروزي خيبر را تكرار نمايند. اين منطقه همچون منطقه عملياتي خيبر، به خاطر متناسب بودن با توانايي رزمي ايران و توان دشمن انتخاب شد و جان بر كفان اسلام (كه از موشكباران و بمباران دشمن بر مناطق مسكوني ايران به خشم آمده بودند) بيصبرانه منتظر شروع عمليات بودند.
عمليات بدر در ساعت 23 تاريخ 19/12/63 با رمز مقدس «يافاطمهالزهرا(س)» در منطقة هور شرق رودخانه دجله با اهداف انهدام وسيع نيروهاي دشمن و تصرف و تأمين هورالهويزه و كنترل جاده بصره ـ العماره و پاسخ به حملات دشمن به مناطق مسكوني ايران آغاز ميشود.
رزمندگان اسلام متشكل از ارتش جمهوري اسلامي ايران و سپاه پاسداران، تحت فرماندهي قرارگاه مركزي خاتمالانبيا(ص)، سوار بر قايق و بلم، كيلومترها راه را پشت سر ميگذارند و پس از عبور از تلههاي انفجاري، موانع ايذايي و ديگر موانع از سه محور دشمن را مورد حمله قرار ميدهند. سنگرهاي كمين و خطوط مقدم دشمن به شدت غافلگير ميشوند و رزمندگان اسلام آنها را محاصره و پس از انهدام آن مواضع به عمق دشمن نفوذ ميكنند.
در محور شمالي عمليات، پاسگاه ترابه و يگانهاي تحت امر آن، در محور مياني، جادة الحره معروف به خندق و در محور جنوبي، منطقة مقابل نهر ورطه مورد هجوم رزمندگان اسلام قرار ميگيرد كه پس از نبردي سخت، تعداد 700 تن از نفرات دشمن كشته و زخمي و 207 نفر نيز اسير و همچنين 3 فروند هليكوپتر و 35 دستگاه تانك و نفربر دشمن توسط قواي اسلام منهمدم ميشوند و بدين ترتيب خطوط دفاعي نيروهاي عراقي در شرق دجله درهم ميشكند.
در دومين روز نبرد با پيشروي رزمندگان اسلام به سوي اهداف از پيش تعيين شده، تعداد ديگري از فريبخوردگان بعثي كشته و زخمي ميشوند و 100 تن ديگر از آنها به اسارت درميآيند كه در پي آن نيروي هوايي و هوانيروز با پروازهاي اعجاببرانگيز به حمايت از رزمندگان برميخيزند و نيز با هجومهاي پي در پي و بيامان زرهي دشمن، منطقه را انباشته از ادوات زرهي منهدم شدة آنها ميكنند.
با پياده شدن رزمندگان اسلام در شرق دجله و قدرتنمايي در منطقه، تعداد ديگري از بعثيان كشته و زخمي ميشوند و عدهاي نيز به اسارت درميآيند كه تعداد اسرا از ابتداي عمليات به 700 تن ميرسد. همچنين تعدادي تانك و نفربر عراقي منهدم ميشوند.
با خيز عالي رزمندگان اسلام، شرق دجله، پاسگاه ترابه و مقر فرماندهي و جاده خندق با حمايت كامل نيروي هوايي و هوانيروز به تصرف در ميآيند و در تاريخ 24 اسفند 63، پل جوبیر (بر رودخانه دجله) به دست تواناي رزمندگان اسلام منفجر ميشود كه با آتش سلاح سبك، رفت و آمد دشمن بر جادة بصره ـ العماره مختل ميشود و سربازان عراقي از رانندگان ميخواهند كه براي در امان ماندن از آتش بيامان قواي اسلام، از نقاط ديگر تردد كنند. گردان المهدي از لشكر 43 مهندسی قدردر زير بمباران هوايي و آتش توپخانة دشمن، با تلاشي اعجاببرانگيز، در مدت 24 ساعت از جزيرة مجنون جنوبي پلي به طول 10 كيلومتر نصب ميكند كه با اين پل، ارتباط رزمندگان با خطوط پشتيباني برقرار ميشود.
اسماعيل صديق، رزمنده شجاع اسلام در ميان انواع گلوله و حمله هوايي با ذكر الله اكبر و تلاوت آيات قرآن كريم در نصب اين پل مهم نقش عظيمي را ايفا ميكند.
قدرتنمايي جان بركفان اسلام، دوست و دشمن را وادار به اعتراف ميكند، به طوري كه خبرگزاري آسوشيتدپرس اعلام ميدارد كه غرش انفجار توپ در ناحيه قرنه و شهرك عزيز به سرعت آتش مسلسل است.
رژيم مستأصل عراق، بار ديگر از سلاحهاي ممنوعه شيميايي استفاده ميكند. هواپيماهاي دشمن مواضع رزمندگان اسلام را با بمب فسفري، اعصاب، باران زرد و... مورد حمله قرار ميدهد كه با آمادگي قبلي رزمندگان، درصد زيادي از تهاجم ناجوانمردانة دشمن عقيم ميماند، حتي با وزش باد مقدار زيادي از سموم شيميايي دشمن به سوي جبهههاي آنها باز ميگردد.
در شب 25 اسفند آرايش دشمن از هم ميپاشد و يگانهاي تحت امر قرارگاهها ديوانهوار به هر سو شليك و آسمان منطقه عمليات برد را نورباران ميكنند. رزمندگان مستقر در شرق دجله، دامنة عمليات را گسترش ميدهند و ضربات ديگري بر ارتش عراق وارد ميآورند. در ادامه نبرد كه در روز انجام ميگيرد، دشمن متحمل تلفات و خسارات زيادي ميشود كه تعداد تانكها و نفربرهاي منهدم شده به 180 دستگاه ميرسد.
تا روز 26 اسفندماه 63 تعداد اسراي دشمن به 1100 تن ميرسد. دشمن مذبوحانه تدارك پاتك سنگيني را ميبيند و در زير آتش توپخانة خود اقدام به پيشروي ميكند كه پس از تحمل خسارات و تلفاتي وادار به عقبنشيني ميشود. تا عصر همان روز تعداد كشته و زخميهاي دشمن به 7500 تن افزايش مييابد و بدين ترتيب منطقه هورالعظيم آزاد ميشود.
با تسلط بر شرق دجله و تثبيت موقعيت، تعدادي از لشكرها از جمله لشكر عاشورا به سمت غرب دجله يورش ميبرند، كه به علت آتش سنگين توپخانه و حملات هوايي و شيميايي دشمن و همچنين نداشتن عقبة مناسب، پس از وارد آوردن تلفا ت و خسارات سنگين به عراقيها به شرق دجله باز ميگردند.
فرمانده اين لشكر، سردار بزرگ سپاه «مهدي باكري» بود كه پس از نشان دادن قابليتهاي زياد نظامي خود، در عمليات بدر به شهادت ميرسد. برادرش حميد هم كه معاون لشكر بود، در عمليات خيبر شهيد ميشود كه جنازه اين دو برادر در ميان آبهاي هور می ماند و به دست خانوادهشان نميرسد.
دشمن براي بيرون راندن رزمندگان از شرق دجله با وارد كردن تعداد زيادي تانك و نفربر از شمال منطقه عمليات، فشار سنگيني را متوجه رزمندگان اسلام ميكند و از آتش پرحجم توپخانه و حملة شيميايي بهره ميگيرد، اما پس از مقداري پيشروي، با ايثار و فداكاري رزمندگان و شليكهاي بيامان شكارچيان تانك، راه دشمن مسدود ميشود و منطقه عملياتي پر از اجساد سربازان عراق و لاشة تانكها ميشود.
سرانجام عمليات بدر پس از يك هفته نبرد سنگين و فراموش نشدني با تثبيت موضع ايران در شرق دجله خاتمه مييابد و همچون عمليات خيبر ارادة آهنين و توانايي عظيم جمهوري اسلامي ايران را به منصة ظهور مينشاند. در اين عمليات حماسهآفرين قواي ايران موفق ميشوند پس از انهدام دژ «بارلو» در منطقه و رسيدن به شرق دجله از دژ عبور كنند و بيش از سه هزار تن از دشمن را به اسارت بگيرند.
نتايج عمليات
مناطق آزاد شده:
بخش وسيعي از مناطق مهم و نفتخيز مجنون.
چندين روستاي منطقه.
دهها پاسگاه دشمن در هورالهويزه.
جاده الحجرده (معروف به خندق).
تجهيزات منهدم شدة دشمن:
6 فروند هواپيما.
5 فروند هليكوپتر.
250 دستگاه تانك و نفربر.
60 قبضه خمپارهانداز.
200 دستگاه انواع خودرو نظامي.
40 قبضه انواع توپ.
يگانهاي منهدم شدة دشمن:
تيپهاي 429، 93، 64، 65 و 66 نيروي مخصوص.
تيپهاي 10 زرهي و 5 مكانيزه از لشكر 1.
تيپ 51 از لشكر 1.
تيپ 27 مكانيزه.
لشكرهاي 30 و 6 زرهي.
تيپهاي 24 و 5 از لشكر 4.
تيپهاي 1 و 4 گارد رياست جمهوري.
5 گردان كماندويي.
غنايم:
مقدار زيادي انواع سلاح و مهمات و تجهيزات سبك و نيمه سنگين.
تعداد كشته و زخمي دشمن:
بيش از 15000 نفر.
تعداد اسرا:
3200 نفر.
منبع:کارنامه توصیفی عملیات هشت سال دفاع مقدس،نوشته ی علی سمیعی،نشر نمایندگی ولی فقیه درنیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی-1376