آسمان های پرستاره ایران کجاست؟
چهارشنبه 10 آبان 1396 10:20 AM
در ایران نقاط منحصر به فرد بسیاری وجود دارند که برای تماشای آسمان پرستاره شب بهترین هستند. اگر شما هم عاشق آسمانهای پرستاره هستید، با ما همراه باشید تا نقاط پرستاره ایران را به شما معرفی کنیم.
از دیرباز تاکنون و پس از گذشت هزاران سال، با وجود کشف اسرار و افسانههای فراوان، هنوز تماشای آسمان شب و ستارههای درخشان برای مردم مرموز و مسحورکننده است. شبهای پرستاره خواب را از چشمان هرکسی میرباید و آدمی را با خود به مرزهای ناشناخته و پرسشهای بیپاسخ میبرد.
این نقاط معمولا دارای آب و هوای خشک هستند و در کویرها، کوهپایهها یا حومه روستایی و خارج از شهرها یافت میشوند.
به دلیل آلودگیهای جوی و انعکاس نورهای مزاحم، ستارهها و پدیدههای آسمانی در هر کجای کشور بهراحتی قابل مشاهده نیستند. بنابراین برای تماشای شکوه آسمان شب باید راهی مناطقی شوید که فاقد هر نوع آلودگی و دارای آسمانی صاف و تاریک باشد.
اما حواستان باشد، حتی نور طبیعی نیز گاه باعث میشود قسمتی از ستارگان از دید ما پنهان شوند، مثلا در نور ماه کامل هیچگاه نمیتوانید ستارگان را بهدرستی ببینید، حتی یک هلال ماه باریک هم میتواند پس زمینه آسمان را کمی روشن کند. پس اگر برای دیدن ستارهها خواستید جایی بروید، حواستان به فاز ماه باشد. اگر تمایل دارید که در تمام طول شب آسمان کاملا تاریکی برای دیدن ستارگان داشته باشید، پیشنهاد میکنیم که در آغاز ماه قمری به دیدن ستارگان بروید.
در ایران نقاط منحصر به فرد بسیاری وجود دارند که برای تماشای آسمان پرستاره شب بهترین هستند. این نقاط معمولا دارای آب و هوای خشک هستند و در کویرها، کوهپایهها یا حومه روستایی و خارج از شهرها یافت میشوند.
میگویند هرکس یک بار افسون آسمان کویر شود، دیگر تا پایان عمر از آن رها نخواهد شد. جادوی ستارگان بر پرده نیلگون آسمان کویر چشماندازی فوقالعاده از زیبایی پدید میآورد که هر انسانی را مسحور خود میکند. زیبایی نهفته در شبهای پرستاره کویری سالها است که در لای کتابهای نویسندگان و شاعران رسوخ کرده است، اما درک این همه زیبایی تنها در صورتی برایتان حاصل میشود که خود از نزدیک آن را مشاهده کنید.
تماشای آسمان پرستاره شب به دور از نورهای مزاحم مصنوعی در هیچ جای دیگر به اندازه تماشای آنها در کویر لذتبخش نیست. هر گوشه کویری در این سرزمین، جایی برای رصد ستارگان و کهکشانها است. ولی در این میان کویرهایی وجود دارند که حال و هوای دیگری برای منجمان و گردشگران دارند.
یکی از این کویرها که لقب پرستارهترین آسمان کویر را به خود اختصاص داده، کویر سه قلعه در خراسان جنوبی است که شبهای آن عنوان پنجمین آسمان تاریک جهان را نیز از آن خود کرده است. از دیگر نقاط کویری که در آنها گویی آسمان به زمین دوخته شده است، میتوان به کویر مرنجاب، صحرای طبس، کویر نایبند، کویر متینآباد، کویر مصر، کویر ابوزیدآباد، کویر خارا، کویر ورزنه، کویر کاراکال، کویر اردکان و کویر شهداد اشاره کرد.
مشاهده آسمان تاریک و پرستاره در کنار بازدید از اماکن تاریخی طرفداران خود را وادار میکند که کیلومترها سفر کنند تا آسمان شب را دل این آثار باستانی تماشا کنند. یکی از این سایتهای تاریخی، شهر باستانی پاسارگاد است که با چهار هزار سال پیشینه نجوم، بهعنوان نخستین شهر گردشگری نجومی ایران به شمار میرود.
رصدخانه قدیم پاسارگاد که به زندان سلیمان یا کعبه زرتشت معروف است، یادگاری به جا مانده از نیاکان منجم سرزمینمان است. از دیگر سایتهای تاریخی برای تماشای آسمان پرستاره شب میتوان به زیگورات چغازنبیل، تخت جمشید، نقش رستم، نقش رجب، تخت سلیمان، کاروانسرای دیر گچین ،معبد آناهیتا، کاروانسرای قصر بهرام، کاروانسرای خرانق، کاروانسرای قلعه خرگوشی، قلعه ایزدخواست، رصدخانه مراغه، قره کلیسا و امامزاده حسن اشاره کرد.
گذراندن شب در این چشمههای پلکانی طبیعی که تنها در معدود نقاطی در این کره خاکی وجود دارند، قطعا تجربهای تکرارنشدنی و بی نظیر است. هدیهای که برای نظاره ستارگان در این نقطه وعده داده شده، ستاره قطبی است که از دور دستها سوسو میزند و از این ناحیه قابل مشاهده است. بیشتر اوقات ستارگان در آسمان شب باداب سورت ضیافت به راه انداخته و غوغا می کنند.
آسمان دماوند قطعا یکی از بهترین نقاط برای دیدن ستارههای درخشان و پدیدههای آسمانی است، جایی که حتی با چشمان غیرمسلح نیز می توانید حداکثر ستارههای آسمان را مشاهده کنید. میتوانید بر روی زمین دراز بکشید و ساعتها به این آسمان پرستاره و افسانهای خیره شوید.
این تالاب فاقد هرگونه آلودگی جوی و نوری است و همین امر باعث شده که دارای آسمان فوقالعادهای باشد. جلوه ستارگان در آسمان این تالاب بسیار دیدنی است. نکته قابل توجه در مورد آسمان تالاب این است که در آن سیاره مریخ و زحل نیز در میانه صورت فلکی عقرب قابل مشاهده اند.
آسمان روستای سرخ ابیانه دست کمی از آسمان کویر ندارد و برای دوستداران آسمان پرستاره مکانی ناب به شمار میرود. دشت وسیعی که در کنار رودخانه روستا وجود دارد، فاقد هر نوع آلودگی نوری و جای بسیار مناسبی برای تماشای ستارگان است.
قبل از تاریک شدن هوا نیز میتوانید گشت و گذاری در این روستای زیبا بکنید و اگر دوست داشتید، از محلیهای روستا خرید کنید. شبهای این روستا بسیار سرد است، پس اگر دوست دارید در طول شب به تماشای آسمان پرستاره آن بنشینید، لباس گرم همراه خود ببرید.
ناحیه الموت یکی از نقاط بینظیر برای تماشا و عکاسی از زیباییهای آسمان شب است. برای تماشای آسمان پرستاره شب حتما نیاز نیست که کوهنوردی کنید و به قلعه الموت بروید. میتوانید در کوهپایه قلعه چادر بزنید و اتراق کنید.
بعد از این که از تماشای آسمان فوقالعاده زیبای الموت لذت بردید، می توانید راهی دریاچه اوان که در نزدیکی قلعه قرار دارد بروید. آسمان شب دریاچه نیز به زیبایی آسمان الموت است.
دره ستارگان، یکی از پاتوقهای گروههای نجومی برای رصد ستارگان و اجرام آسمانی است که بومیهای جزیره قشم به آن ستاره افتاده یا استاره نیز میگویند. وقتی زیر آسمان این دره بایستید، میفهمید که این نامهایی که بر روی این دره گذاشتهاند چندان هم بیربط نیستند. دره ستارگان بهدلیل دوری از ناحیه شهری و آلودگی نوری آن مکانی مناسب برای عکاسان آسمان است، چون قرار گرفتن آسمان شب بین دیوارههای شنی قاببندیهای فوق العادهای میدهد. همچنین میتوانید روی شنهای آفتابخورده و گرم دره دراز بکشید و چشم از آسمان پرستاره جزیره برندارید.
یکی دیگر از نقاط پرستاره جزیره تنگه چاهکوه است. در این تنگه، سوراخهای بزرگ و کوچکی در دیوارهها وجود دارد و طوری جلوه میکنند که گویی موجودات افسانهای در آنجا قرار دارند. اهالی منطقه این اقلیم را استار اوتیده مینامند و باور دارند که اینجا، محل برخورد ستارهای از آسمان به زمین بوده که باعث خلق چنین مناظر دیدنی در جزیره شده است.
گفتم که خدا مرا مرادی بفرست ، طوفان زده ام راه نجاتی بفرست ، فرمود که با زمزمه ی یا مهدی ، نذر گل نرگس صلواتی بفرست