دانشگاه تهران، مادر دانشگاه های ایران
دوشنبه 3 مهر 1396 6:42 PM
اگر قصد تحصیل در دانشگاه تهران دارید، در این مقاله میتوانید با تاریخچه، دانشکدهها و رشتههای تحصیلی این دانشگاه آشنا شوید.
با وجود تاریخچه طولانی آموزش و پرورش در ایران که به دوره ساسانیان (۲۲۴ تا ۶۵۱ میلادی) میرسد، در بهمن ماه سال ۱۳۱۲ بود که جلسه هیات دولت وقت تشکیل شد و بحث در مورد ساخت دانشگاهی برای تهران به میان آمد. دانشگاه تهران در سال ۱۹۳۴ تأسیس شد و امروزه به عنوان قدیمیترین دانشگاه مدرن کشور شناخته میشود.
اگر مواردی چون سابقه و قدمت، تدریس استادان بنام، دانشجویان ممتاز، تعداد دانشجویان، استادان و کارکنان، ارزش مدارک تحصیلی دانشگاه در کشور و خارج از آن و بسیاری دیگر را از معیارهای تعیین اعتبار و اهمیت یک دانشگاه در نظر بگیریم، دانشگاه تهران را باید یکی از معتبرترین و مهمترین دانشگاههای کشور دانست. همچنین، از این دانشگاه به عنوان «دانشگاه مادر» ایران و «نماد آموزش عالی» نام میبرند.
این دانشگاه با ظرفیت پذیرش بیش از ۵۰,۰۰۰ دانشجو، از ۹ دانشکده، ۴۶ مدرسه، ۱۳۳ واحد آموزشی، ۵۵ مرکز تحقیقاتی و ۵۵۰ آزمایشگاه تشکیل شده است. بیش از ۲۰۰۰ نفر هیئت علمی و حدود ۵۰۰۰ نفر کارمندان اداری در دانشگاه تهران مشغول به کار هستند. در مجموع دانشگاه تهران هشت فضای دانشگاهی دارد که قدیمیترین و معروفترین آنها پردیس مرکزی است و در خیابان انقلاب قرار دارد. هفت پردیس دیگر عبارتاند از امیر آباد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، محوطه جدید علم و فناوری و دو سایت بین المللی به نام کیش و ارس.
دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال ۱۹۸۶ به تصمیم مجلس از دانشگاه تهران جدا شد. امروزه این دانشگاه میزبان ۱۳,۰۰۰ دانشجو است و یکی از بهترین مدارس پزشکی در کشور محسوب میشود.
از سال ۱۹۶۷، مرکز کتابداری و مستندات دانشگاه عضو فدراسیون بین المللی انجمنها و موسسات کتابخانه شده است. ۵۶ کتابخانه با بیش از ۷۵,۰۰۰ عضو دائم و ۲،۲۰۰۰ کاربر روزانه در سراسر دانشگاه وجود دارد. کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران بزرگترین کتابخانه دانشگاهی در ایران است. نزدیک به ۱۰۰,۰۰۰ عنوان کتاب در سیستم کتابخانهای دانشگاه نگهداری میشود که حدود ۱۸,۰۰۰ نسخه خطی به زبان فارسی، عربی و ترکی در بین آنها وجود دارد. علاوه بر ۱۹,۰۰۰ عنوان مجله و گاهنامه، شبکه کتابخانهی دانشگاه دارای ۶۰,۰۰۰ اسناد تاریخی است.
پردیس علوم
علوم اجتماعی و رفتاری
دانشگاه تهران در میان ۲۰۰ دانشگاه برتر جهان برای مهندسی عمران و ساخت و ساز و همچنین معماری است. به طور کلی، بر اساس رتبه بندی QS این دانشگاه در رده جهانی ۶۰۱ ـ ۶۵۰ قرار دارد. درصد دانشجویان بینالمللی در این دانشگاه ۲ درصد، نسبت دانشجویان خانم به آقا ۴۳ به ۵۷ و تعداد دانشجویان به ازای هر استاد ۲۹/۴ است. از دانشآموختگان برجسته این دانشگاه میتوان به نامهایی چون عباس کیارستمی، اصغر فرهادی، سید محمد خاتمی، محمدرضا عارف، خسرو شکیبایی، مرتضی آوینی، حسن روحانی، جلال آل احمد، رخشان بنی اعتماد و بسیاری دیگر اشاره کرد.
بخشی از رشتههایی که در دانشگاه تهران تدریس میشوند:
گفتم که خدا مرا مرادی بفرست ، طوفان زده ام راه نجاتی بفرست ، فرمود که با زمزمه ی یا مهدی ، نذر گل نرگس صلواتی بفرست