0

درباره ی میوه ازگیل

 
fatemehza
fatemehza
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1393 
تعداد پست ها : 3415
محل سکونت : اصفهان

درباره ی میوه ازگیل
یک شنبه 17 اردیبهشت 1396  4:28 PM

 

درباره ی میوه ازگیل

درباره ی میوه ازگیل

خواص دارویی ازگیل از روزگاران بسیار دور مورد توجه بوده و بقراط حکیم آن را برای مبتلایان به ترشی معده و مدفوع سوزان و عوارض تب، تجویز می‌نمود.

ازگیل

نام علمی : Mespilusgermanica

نام انگلیسی :Medlar

نام های عربی : الزعرور الجرمانی - الزعرور البستانی

نام‌های دیگر : کنوس، سِر، زِر، ترشهکِنِس، تالاسگور، کُندُز، نِلکا، مشملا و...

ازگیل درختچه‌ای از تیره گلسرخیان (Rosaceae) و خاردار می باشد که ارتفاع آن به شش متر می‌رسد. گل‌های ازگیل سفید است و برگ‌های آن بیضی، کمی کشیده و نوک تیز است که کنار آن بی‌دندانه یا چنددندانه می‌باشد.

میوه ازگیل، کروی شکل، تقریباً به اندازه یک گردو و به رنگ قهوه‌ای است که طعمی شیرین و کمی گس دارد و هم خانواده با سیب و گلابی می‌باشد. روی پوست میوه ازگیل، کرک‌های نمدی مخملی و عدسک‌های سفید دیده می‌شود.

ازگیل، واژه ترکی است و در گویش گیلکی به آن «کونوس» یا «کُنوس» می‌گویند و در گویش مازندرانی به آن «کنهس» و «کندس» گفته می‌شود.

درختچه ازگیل به صورت وحشی در تمام جنگل‌های شمال ایران و دامنه‌های جنوبی البرز دیده می‌شود.

تکثیر درخت ازگیل به این صورت است که پس از کاشت هسته ازگیل و سبز شدن آن، غالباً از طریق پیوند روی درختان دیگر از جمله پیوند روی پایه زالزالک و لیک یا پایه گلابی و گاهی نیز پایه بِه، آن را تکثیر می‌دهند و نوع پیوند، شکمی است که در تابستان انجام می‌شود.

میوه ازگیل در اواخر پاییز و اوایل زمستان می‌رسد. بخش‌های مورد استفاده درخت ازگیل برگ و میوه آن است.

خواص دارویی ازگیل از روزگاران بسیار دور مورد توجه بوده و بقراط حکیم آن را برای مبتلایان به ترشی معده و مدفوع سوزان و عوارض تب، تجویز می‌نمود.

ترکیبات

ازگیل رسیده دارای لعاب نباتی فراوان و تانن می‌باشد و از قند گلوکز، فروکتوز، سوربیتول و اسید‌های آلی (اسید مالیک، اسید سیتریک، اسید تارتریک) و همچنین سلولز و گروه ویتامین‌های B و C، هیدرات کربن، املاح معدنی و کمی پروتئین برخوردار می‌باشد.

خواص درمانی

  • تأثیر بر روی دستگاه قلبی-عروقی:

- خوردن ازگیل خام و (خصوصاً نارس که تانن بیشتری دارد) در معالجه خونریزی‌های داخلی مانند بواسیر، خونریزی رحمی و غیره تأثیر شفابخش دارد.

- ازگیل به دلیل داشتن ویتامین C برای کم خونی ناشی از فقر آهن مفید است؛ زیرا این ویتامین جذب آهن را افزایش می‌دهد.

- ازگیل قدرت اُسمزی خون را بالا می‌برد.

  • تأثیر بر روی دستگاه گوارشی:

- ازگیل به دلیل داشتن «تانن»، بهترین دارو برای درمان عفونت‌های روده بزرگ می‌باشد.

- ازگیل قابض است و در کنترل اسهال ساده اثر قطعی دارد.

- ازگیل در معالجه ورم روده تأثیر دارد.

- ازگیل مقوی روده است و کار آن را تنظیم می‌کند.

- ازگیل به دلیل لعاب، سینه را نرم می‌کند، عطش را فرو می‌نشاند و ضد صفراست.

  • تأثیر بر روی دستگاه عصبی:

- ویتامین B ازگیل، اعصاب را تقویت می‌کند.

  • تأثیر بر روی دستگاه تنفسی:

- غرغره کردن با جوشانده برگ ازگیل، ورم مخاط گلو و نیز آنژین را درمان می‌کند.

  • تاثیر بر روی دستگاه ادراری و تناسلی :

- ازگیل ادرارآور است.

- میوه تازه و رسیده ازگیل برای درمان اختلال قاعدگی خانم‌ها کاملاً مفید است.

  • خواص دیگر:

- ازگیل به دلیل داشتن هیدرات کربن موجب تولید انرژی در بدن می‌شود.

- ضماد ازگیل، جوش‌های بدن را از بین می‌برد.

در قدیم از جوشانده 50 گرم برگ ازگیل، برای درمان سالک و برفک استفاده می‌شد.

طبیعت

ازگیل از نظر طب سنتی ایران، دارای طبیعت سرد و خشک می‌باشد.

عوارض و موارد منع مصرف

هسته ازگیل به علت داشتن اسید سیانیدریک، عنصری سمی است و خوردن آن خطرناک است. همچنین به دلیل این که ازگیل قابض روده‌ها می‌باشد، کسانی که به یبوست مبتلا هستند نباید در خوردن آن زیاده‌روی کنند.

 

 

تشکرات از این پست
nargesza
دسترسی سریع به انجمن ها