پاسخ به:مبحث 131 طرح صالحین: «گناه و آثار آن»
یک شنبه 27 فروردین 1396 4:02 PM
1- علت اصلی گناه کردن چیه؟
گناه کردن بنظرم علت اصلی نداره بلکه باید گفت علل گناه کردن . و باز بنظر من یکی از علل گناه کردن کاهلی و سستی در عبادات مخصوصا نماز هست . در قرآن هم داریم که
« نماز را ضایع کرددند و از شهوات پیروی کردند» یعنی ادامه کاهلی در نماز منجر به ارتکاب گناه میشه .
2-آثار گناه چیه؟
در حدیثی از پیغمبر اکرم (صلی الله علیه و آله) داریم که : کثرة الذنوب مفسدة للقلب.( گناهان زیاد قلب انسان را فاسد می کند.)
و در حدیث دیگری از همان حضرت داریم که می فرمایند :ان العبد اذا اذنب ذنبا نکتت فی قلبه نکتة سوداء، فان تاب و نزع و استغفر صقل قلبه، و ان عاد زادت حتی تعلو قلبه، فذلک الرین الذی ذکر اللَّه فی القرآن: « کَلَّا بَلْ رانَ عَلی قُلُوبِهِمْ ما کانُوا یَکْسِبُونَ.»
(هنگامی که بنده گناه کند نقطه سیاهی در قلب او پیدا می شود، اگر توبه کند و از گناه دست بردارد و استغفار نماید، قلب او صیقل می یابد و اگر باز هم به گناه برگردد سیاهی افزون می شود، تا تمام قلبش را فرا گیرد، این همان زنگاری است که در آیه (کَلَّا بَلْ رانَ عَلی قُلُوبِهِمْ ما کانُوا یَکْسِبُونَ) به آن اشاره شده.) . نتیجه اینکه فساد قلب قصاوت قلب می آورد و قلب فاسد عمل فاسد به بار می آورد .
3-به نظرتون بدترین گناه چیه؟ (با دلیل)
یکی از بدترین گناهان هم یاس و نا امیدی از رحمت خداوند هست .چرا که یاس فرد را دچار احساس پوچی می کند و اون دیگه خودش رو تو قید و بند نمیبینه و پایبند به چیزی نیست در نتیجه قصی تر میشه .
4- شیطان باعث گناه کردن ما میشه و ما رو به سمتش سوق میده یا اراده خودمون؟
شیطان از راه هواهای نفسانی در انسان نفوذ می کنه و کار و تلاشش را تأیید می کند . کارهای زشت را در نظر انسان ، پسندیده جلو می ده و شخص رو در انجام آن ثابت قدم می کند.
پس اگر هوای نفس نمی داشتیم و آمادگی از درون نباشد، شیطان توان ندارد آن را در ما ایجاد کند اما چون هوا و هوس داریم، هنگامی که در نفس خویش خواستهای داشته باشیم و دنبالش برویم ،شیطان همان را زینت داده و تأیید می کند تا بیشتر به آن جذب شویم.
در بعضی از آیات قرآن انسان رو نهی منه خداودن از پیروی کردن از هوای نفس : «وَ لاَ تَتَّبِعِ الْهَوَیَ فَیضِلَّک : هرگز متابعت هوا (ی نفس ) مکن که تو را از راه خدا گمراه می کند .
5- چطور میشه آثار گناه رو از بین برد؟
اگه ما خودمون رو واگذار کنیم به خدا و اموراتمون رو به خودش وابذاریم خدا هم ما رو فراموش نمی کنه و اگه خالص برای خدا بشیم خدا هم ما رو از اثرات گناه پاک می کنه
6- چرا گناه میکنیم وقتی از عاقبتش مطلعیم؟
غفلت باعث میشه گناه کنیم . تو دعای ابو حمزه ثمالی می خونیم که با این مضمون : خداواندا هنگامی که که گناهت رو انجام دادم منکر خداوندیت نبودم و یا فرمانت رو کوچیک نشمردم و سینه مقابلت سپر نکردم و یا مجازاتت رو خوار ندونستم ، بلکه خطایی پیش اومد و نفسم زشتی گناه رو مخفی کرد و هوی وهوس غلبه کرد و بدبختی ام هم کمک کرد و پرده پوشیت مغرورم ساخت تا گناه رو انجام دادم و ....
7- اگه گناهی مرتکب بشیم و ازاون مطلع نباشیم، با اون گناهی که آگاهانه انجام میدیم در یه ترازو قرار میگیره؟
خیر
8- قطعاً زندگی بدون مشکلات و گرفتاریها و مصیبت ها نیست، این مشکلات، گرفتاری ها و مصیبت ها از گناه نشأت میگیره؟
بصورت قطعی نمیشه گفت همیشه منشاء گرفتاری ها گناه باشه . ولی بی اثر هم نیست . مثلا در روایات آمده که هرچه انسان ها گناهان جدیدتری را انجام دهند باعث می شود بلاهای جدیدتری بر سر آنان ببارد.