پاسخ به:مبحث 131 طرح صالحین: «گناه و آثار آن»
یک شنبه 27 فروردین 1396 10:37 AM
1- علت اصلی گناه کردن چیه؟
شاید یکی از علل انجام گناه جهل نسبت به عاقبت شوم گناه باشه . چون اگه مثلا کسی ببینه که وقتی حرام میخوره تو شکمش آتش میشه دیگه اون رو انجام نمیده و همین طور برای سایر گناهان اگه اثرش رو بصورت آنی و شدید ببینه دیگه از انجام گناه اعراض می کنه
2-آثار گناه چیه؟
یک از آثار گناهان از بین رفتن خیرات و محفوظات هست . وقتی بنده گناه می کند، به واسطه انجام آن، علمی را که یاد گرفته بود فراموش می کند . اگر بنا باشد انسان زحمت تحصیل علم را بکشد اما معلوماتش باقی نماند، پس زحمت او بی نتیجه است و همیشه در جهالت باقی خواهد ماند.
3-به نظرتون بدترین گناه چیه؟ (با دلیل)
طبق روایات بدترین گناهان ، گناهان کبیره هست . چرا که خداوند، دوزخ و آتش جهنم را بر آنها مقرر نموده است .
و یکی از بزرگترين گناهان كبيره ، شرك به خدا است که در قران و روایات هم به اون اشاره شده :
مثلا قرآن مى فرمايد كسي كه براى خدا، شريك قرار دهد، خداوند بهشت را بر او حرام مى كند. (مائده، 72 )
حتی امام علی علیه السلام ریا را شرک می داند
4- شیطان باعث گناه کردن ما میشه و ما رو به سمتش سوق میده یا اراده خودمون؟
دوباره یادآوری می کنم که نفس وشیطان همواره در وسوسه و گمراه کردن آدمی همکاری می کنند.
خیلی مواقع شیطان زمینه گناه رو مستقیم برای ما ایجاد نمی کنه بلکه ما رو دچار غرور و عجب میکنه . مثلا در روایات داریم که :
ابلیس می گوید: خواستم انسان ها را از راه وسوسه کردن به گناه وادار کنم، دیدم آنان همه زحمت هایم را با استغفار برباد می دهند. وقتی توبه واستغفار گناهکاران را دیدم، راه دیگری در پیش گرفتم و از راه هواهای نفسانی، آنان را زمین زدم و به هلاکت رساندم، به گونه ای که می پندارند در مسیر هدایت قرار دارند، از این رو استغفار نمی کنند.(که این خودش باعث قساوت شده و زمینه های جرأت پیدا کردن برای انجام گناه رو ایجاد می کنه)
5- چطور میشه آثار گناه رو از بین برد؟
با عبادت و استغفار و انجام کارهای نیک میشه تو مسیر خنثی کردن آثار گناه قدم برداشت . خداوند در قرآن می فرماید:«وَ أَقِمِ الصلَوةَ طرَفىِ النهَارِ وَ زُلَفاً مِّنَ الَّيْلِ إِنَّ الحَْسنَتِ يُذْهِبنَ السيِّئَاتِ ذَلِك ذِكْرَى لِلذَّكِرِينَ(هود،114)
نماز را در دو طرف روز و اوائل شب برپا دار ، چرا كه حسنات ، سيئات ( و آثار آنها را ) بر طرف مى سازند ، اين تذكرى است براى آنها كه اهل تذكرند .
6- چرا گناه میکنیم وقتی از عاقبتش مطلعیم؟
خیلی از مواقع آثار برخی گناهان زمینه انجام گناهان دیگه رو ایجاد می کنه . و با علم به عاقبتش ولی دیگه انسان متقاعد نمیشه گناه رو انجام نده . در واقع آثار برخی گناهان قبح و رعب ، دیگر گناهان رو نیز برای فرد بی اثر می کنه و اون رو جری تر میکنه برای انجام گناه . پس صرف اطلاع از عاقبت گناه دیگه بازدارنده گی سابق رو نداره مثلا حرام خواری کار رو بجایی رسوند که سر امام معصوم رو از قفا بریدند و ابن سعد گفت می دونم وعده ی امام حسین علیه السلام حق هست مبنی بر قیامت و شفاعت و ... ولی اونها وعده قرض هستند و ملک ری وعده نقد .یعنی با علم بر اشتباه بودن کارش دیگه ابایی از انجام گناهش نداشت.
7- اگه گناهی مرتکب بشیم و ازاون مطلع نباشیم، با اون گناهی که آگاهانه انجام میدیم در یه ترازو قرار میگیره؟
در روایات تأکید شده که سخت گیری خداوند بر گناهان کبیره و گناهانی است که فرد تعمدا انجام داده نه نا خواسته . از این رو این گناهان با گناهانی که فرد آگاهانه و عمدا انجام میده مقایسه نمیشه ولی باز هم این گناهان ناخواسته آثار خودشون رو دارند .
8- قطعاً زندگی بدون مشکلات و گرفتاریها و مصیبت ها نیست، این مشکلات، گرفتاری ها و مصیبت ها از گناه نشأت میگیره؟
مطمئنا هیچ رویدادی در جهان بدون علت نیست . اگر انسان ها در مدار بندگی خداوند قدم بر می داشتند از بسیاری از بلاها و مشکلات در امان بودند و همواره در حفظ و حراست خداوند به سر می بردند. اما گاهی بر اثر انجام گناه و معصیت الهی مستحق نزول بلا می شوند. مثلا در سوره شوری می خوانیم:
وَ ما أَصابَکُمْ مِنْ مُصیبَةٍ فَبِما کَسَبَتْ أَیْدیکُمْ وَ یَعْفُوا عَنْ کَثیرٍ (سوره شوری آیه3) ترجمه : (و هر مصیبتی به شما رسد پس به سبب دستاورد شماست! و بسیاری (از خطاهای شما) را می بخشد.) . نکته اول اشاره به علت و معلولی هز رویداد دارد . دوم اشاره به اینکه بعضی از مشکلات رحمت آور هم هستند(یعنی بخشش)