ترفند بازیابی رمزعبور در ویندوز ۱۰
جمعه 18 فروردین 1396 11:45 AM
اگر شما رمزعبور یک حساب کاربری مدیر (administrator account) در ویندوز خود را فراموش کرده اید، نگران نباشید. زیرا چندین روش برای بازیابی آن وجود دارد. این روش ها می توانند شما را از این شرایط بد نجات دهند.
۱ – استفاده از صفحه لاگین ویندوز
اگر بخواهیم فرض کنیم که شما از یک حساب کاربری مایکروسافت استفاده نمی کنید (حساب کاربری مایکروسافت می تواند یک آدرس ایمیل هات میل، یک حساب کاربری Xbox Live، یک .NET Passport و غیره باشد.) شما باید رمزعبور مربوط به حساب کاربری محلی خود را تغییر دهید. (منظور از حساب کاربری محلی حسابی است که تنها برای ورود به محیط ویندوز استفاده می شود.) اگر حساب کاربری مسدود شده تنها یک حساب کاربری مدیر بر روی کامپیوتر باشد، اول از همه نیاز است تا حساب کاربری مخفی مدیر را فعال کرده تا بتوانید از این راه حل استفاده کنید.
بوت کردن سیستم از طریق فلش درایو یا دیسک قابل بوت
اگر هنوز یک دیسک یا فلش درایو قابل بوت ندارید با استفاده از یک سیستم دیگر یک فلش درایو قابل بوت ویندوز ۱۰ بسازید. سپس آن را به کامپیوتر خود متصل نموده و با زدن کلید F12، Delete یا کلید دیگر منتظر نمایش منوی بوت باشید تا از آن دستگاه بوت خود را انتخاب نمایید. در این مرحله فلش درایو را انتخاب کنید و منتظر بمانید تا اولین صفحه مربوط به نصب ویندوز ۱۰ ظاهر شود. در این قسمت کلیدهای Shift+F10 را به صورت ترکیبی بفشارید تا پنجره Command Prompt ظاهر گردد.
به احتمال بسیار زیاد ویندوز شما در درایو C: نصب شده است. اما اگر دستور زیر را اجرا کردید و با خطا مواجه شدید، دستور “cd D:” یا هر درایو دیگری که ویندوز در آن نصب شده است را در مقابل دستور “cd” وارد کنید. برای وارد شدن به پوشه System32 دستور زیر را وارد نمایید:
cd Windows\System32
افزودن Command Prompt به صفحه لاگین ویندوز
حالا شما می توانید با استفاده از یک ترفند یکی از عناصر موجود در صفحه لاگین ویندوز را تغییر دهید. منوی Ease of Access از مجموعه ای از آپشن هایی تشکیل شده است که به کاربرانی که دارای ناتوانی های جسمی هستند کمک می کند. مانند صفحه کلیدی که بر روی صفحه نمایش ظاهر می شود (on-screen keyboard) و ویژگی دیکته گویی برای این دسته از کاربران. با استفاده از دستورات زیر شما می توانید یک شورتکات از Command Prompt را جایگزین آیکن Ease of Access در صفحه لاگین ویندوز نمایید. برای این منظور دو خط دستور زیر را وارد نمایید تا شورکات مورد نظر ایجاد شود.
ren utilman.exe utilman.exe.bak
ren cmd.exe utilman.exe
حال به منظور ریست کردن سیستم دستور زیر را وارد کنید:
wpeutil reboot
حال پس از بازگشت به صفحه لاگین ویندوز بر روی آیکن Ease of Access که در پایین و گوشه سمت راست صفحه قرار دارید کلیک نمایید تا پنجره Command Prompt باز شود.
سپس به منظور فعال کردن حساب کاربری مخفی مدیر دستور زیر را وارد کنید.
net user Administrator /active:yes
حالا باید یک بار دیگر سیستم را ریست نمایید. برای این منظور از دستور زیر استفاده کنید :
shutdown -t 0 –r
ریست کردن رمزعبور
پس از ریست شدن سیستم، بر روی حساب کاربری Administrator که در قسمت پایین و سمت چپ قرار دارد کلیک کنید. این حساب کاربری هیچ رمزعبوری ندارد. بنابراین شما به وسیله آن مستقیما وارد دسکتاپ خواهید شد. به منظور ریست نمودن رمزعبور نیاز است که یک بار دیگر پنجره Command Prompt را باز کنید. پس به منوی استارت بروید و بر روی آن کلیک راست کنید. از منوی ظاهر شده گزینه Command Prompt admin را انتخاب نمایید. سپس با وارد کردن دستور زیر می توانید نام تمام کاربران سیستم خود را مشاهده کنید.
net user
نام کاربری شما به وضوح در این قسمت قابل مشاهده است. حال از دستور زیر استفاده کرده و به جای کلمه USERNAME نام کاربری خود را وارد کنید و کلید Enter را بزنید. پس از این کار ویندوز به شما اجازه خواهد داد تا یک رمزعبور جدید برای حساب کاربری خود تعیین کنید.
* net user USERNAME
رمزعبور را وارد کنید، سپس با استفاده از دستور Exit از محیط Command Prompt خارج شوید. حال حساب کاربری شما قابل دسترس است. بار دیگر سیستم را ریست نمایید و با استفاده از فلش درایو قابل بوت که قبلا ساختید، سیستم را بوت کنید. با استفاده از کلیدهای Shift+F10 وارد محیط Command Prompt شوید و به مسیر:
C:\Windows\System32
بروید. حال برای این که شورکات Ease of Access را مجددا به صفحه لاگین بازگردانید از دستورات زیر استفاده کنید :
ren utilman.exe cmd.exe
ren utilman.exe.bak utilman.exe
به یاد داشته باشید که حساب کاربری مخفی مدیر که آن را فعال کرده اید، امن نیست. بنابراین تا زمانی که دیگر نیازی به آن ندارید، آن را غیرفعال کنید. این کار را می توانید با استفاده از دستور زیر انجام دهید:
net user Administrator /active:no
۲– بوت کردن سیستم با استفاده از یک فلش درایو لینوکس
داشتن لینوکس بر روی یک فلش درایو می تواند ایده بسیار خوبی باشد. زیرا با استفاده از آن می توانید در مواقعی که ویندوز شما بوت نمی شود فایل های خود را ریکاوری نمایید. هم چنین زمانی که تصمیم دارید رمزعبور خود را ریست کنید این فلش درایو می تواند بسیار مفید باشد. اگر شما نمی توانید به حساب کاربری خود در ویندوز وارد شوید در نتیجه می توانید با استفاده از یک کامپیوتر دیگر یک فلش درایو لینوکس بسازید و از آن برای ریست کردن رمزعبور حساب کاربری خود استفاده کنید.
بوت کردن سیستم به وسیله لینوکس
در ابتدا شما باید یک فلش درایو لینوکس قابل بوت بسازید. مهم نیست که از کدام توزیع لینوکس استفاده می کنید. پس از انجام این کار سیستم را ریست کنید و با زدن یکی از کلیدهای F12، ESC، Delete یا مشابه این ها منتظر منوی بوت بمانید. پس از ظاهر شدن منوی بوت، فلش درایو را به عنوان دستگاه بوت خود انتخاب کرده و منتظر باشید تا لینوکس بارگذاری شود. تمام مراحل مربوط به نصب مانند تنظیم ساعت محلی و غیره را انجام دهید و سپس file explorer را باز کنید.
مقداردهی Windows Drive
در توزیع Ubuntu، Windows Drive به شکل آیکن پوشه ای است که در سمت چپ سایدبار قرار دارد. اما اگر از توزیع Mint استفاده می کنید این آیکن همانند ویندوز در گوشه پایین و سمت چپ قرار گرفته است. کلیدهای CTRL+L را به منظور ویرایش مسیر Location بفشارید و دستور زیر را به منظور مشاهده تمام درایوها وارد کنید.
///:Computer
سپس درایوی که ویندوز بر روی آن نصب شده است بیابید. اگر شما تنها یک درایو بر روی کامپیوتر خود دارید بنابراین واضح است که ویندوز در این درایو قرار دارد. بر روی این درایو کلیک راست کرده و گزینه Mount را انتخاب کنید. با این کار لینوکس می تواند به آن دسترسی یابد.
ریست کردن رمزعبور
از این قسمت به بعد شما باید در محیط ترمینال لینوکس کار کنید. نگران نباشید. کار سختی نیست. برای باز کردن این ترمینال کلیدهای CTRL+ALT+T را به صورت ترکیبی در Ubuntu یا Mint بفشارید. پیش از هر چیز نیاز است تا یک ابزار برای ریست کردن رمزعبور نصب کنید. نام این ابزار chntpw است. برای نصب آن دستور زیر را وارد کنید:
sudo apt-get install chntpw
سپس با استفاده از دستور زیر دایرکتوری جاری را تغییر دهید تا به پوشه ویندوز وارد شوید (دستور cd مخفف عبارت change directory است)
cd /mnt/Windows/System32/config
در این مرحله با وارد کردن دستور زیر می توانید تمام حساب های کاربری ویندوز را مشاهده کنید:
sudo chntpw -l SAM
طبیعتا شما نام کاربری که قرار است رمزعبور آن را ریست کنید در این لیست مشاهده خواهید کرد. برای این که مطمئن شوید که تغییرات شما تنها بر روی این حساب کاربری اعمال می شود دستور زیر را وارد نمایید. در این دستور به جای کلمه USER NAME نام کاربری که قرار است رمزعبور آن اصلاح شود وارد کنید. اگر نام کاربری مدنظر شما از یک کلمه مانند Mike تشکیل شده است بنابراین نیازی نیست که از علامت های کوتیشن (” “) استفاده کنید. اما برای نام های کاربری مانند Mike jones حتما باید علامت کوتیشن را قرار دهید.
sudo chntpw -u “USER NAME” SAM
حال برای وارد شدن به محیط ویرایش عدد ۲ را وارد کنید. سپس رمزعبور جدید را برای این نام کاربری وارد نموده و برای ثبت نهایی آن کلید Enter را بزنید.
سپس برای تایید حرف y”” را وارد کنید. البته اگر مایل نیستید که از رمزعبور استفاده کنید می توانید رمزعبور را خالی بگذارید. برای این کار به جای عدد ۲ عدد ۱ را بعد از وارد کردن نام کاربری وارد کنید و در آخر نیز حرف ” y” را به منظور ذخیره تغییرات وارد نمایید.
حالا یک بار سیستم را ریست کنید و در صفحه لاگین ویندوز از رمزعبور جدید خود استفاده کنید. اگر قبلا رمزعبور را خالی گذاشته بودید، بخش Settings را باز کرده و به مسیر:
Accounts > Sign-in options
بروید و در زیر بخش Password بر روی دکمه Add کلیک نمایید. در این قسمت می توانید رمزعبور جدیدی به حساب کابری خود اختصاص دهید.
۳ – استفاده از Offline Windows Password & Registry Editor
نرم افزارهای زیادی وجود دارند که به شما کمک می کنند رمزعبور خود را بازیابی نمایید. یکی از آن ها همان ابزاری است که در روش قبل از آن استفاده کردیم. با استفاده از آن به سرعت می توان تغییر رمزعبور را انجام داد. حال می خواهیم به شما آموزش دهیم که چطور بدون استفاده از لینوکس آن را به کار بگیرید. البته اگر شما نمی توانید وارد محیط ویندوز خود شوید باید از طریق یک کامپیوتر دیگر اقدام به دانلود این نرم افزار کنید.
بوت کردن سیستم به وسیله Offline Password Editor
به صفحه دانلود با لینک:
http://pogostick.net/~pnh/ntpasswd/bootdisk.html
بروید و به دنبال بخش Download بگردید. در این بخش فایلی با نام cd140201.zip وجود دارد که بعد از آن عبارت Bootable CD image نوشته شده است. این فایل زیپ را بر روی دسکتاپ یا مسیر مورد نظر خود دانلود کنید و با استفاده از یک ابزار مناسب مانند WinRAR، فایل ISO را از درون آن استخراج کنید.
در این مرحله شما باید این فایل ISO را بر روی فلش درایو (یا در صورت دلخواه یک سیدی) با استفاده از یک نرم افزار رایگان مانند Rufus قرار دهید.
پس از این کار فلش درایو را در داخل کامپیوتر خود قرار داده و آن را ریست نمایید. اگر سیستم به صورت خودکار از طریق فلش درایو بوت نشد با استفاده از کلیدی که برای کامپیوتر شما تعریف شده است، مانند F12 وارد منوی بوت شوید و سپس فلش درایو را انتخاب نمایید. پس از این که ابزار مورد نظر بارگذاری شد در انتهای خروجی ترمینال عبارت boot: را مشاهده خواهید کرد. کلید Enter را به منظور شروع کار بفشارید.
تا زمانی که این ابزار آماده شود تعداد زیادی متن در صفحه ترمینال ظاهر خواهند شد. بالاخره در نهایت از شما خواسته می شود تا پارتیشنی را که ویندوز بر روی آن نصب شده است، انتخاب کنید. اگر شما تنها یک هارد دیسک بر روی کامپیوتر خود دارید، بنابراین ممکن است با ۲ گزینه مواجه شوید. آن پارتیشنی را که Boot نام دارد و ظرفیت آن حدود ۱۰۰ مگابایت است انتخاب نکنید. عددی را وارد کنید که به پارتیشن بزرگ تر اشاره می کند و سپس کلید Enter را بزنید.
حالا شما باید مسیر پیش فرض رجیستری (Windows/System32/config) را تایید کنید. به احتمال ۹۹درصد این مسیر صحیح است. بنابراین به منظور تایید آن کلید Enter را بزنید. در مرحله بعد با لیستی از گزینه ها روبرو خواهید شد. عددی را که مربوط به password reset است وارد کرده و کلید Enter را بزنید (این عدد معمولا ۱ است.)
ریست کردن رمزعبور
از این قسمت به بعد مراحلی که باید انجام دهید شبیه به مراحل لینوکس است. عدد ۱ را به منظور انتخاب Edit user data and passwords وارد کنید و کلید Enter را بزنید. سپس لیستی از نام های کاربری را مشاهده خواهید کرد. در این قسمت یک حساب کاربری به طور پیش فرض انتخاب شده است. نام کاربری مدنظر خود را به جای آن وارد کنید و کلید Enter را بزنید.
حال می توانید عملیاتی را که می خواهید در مورد رمزعبور این کاربر انجام دهید، انتخاب کنید. با وارد کردن عدد ۲ می توانید یک رمزعبور جدید به آن اختصاص دهید یا عدد ۱ را وارد کنید تا این حساب کاربری بدون رمزعبور باقی بماند. در نهایت کلید Enter را جهت تایید بفشارید. پس از این کار عبارت Password cleared ! را مشاهده خواهید کرد. حالا علامت “!” را وارد کرده و کلید Enter را بزنید تا از صفحه ویرایش کاربر خارج شوید.
کار شما در این جا به پایان رسیده است. برای خروج از این ابزار حرف “q” را تایپ نموده و Enter را بزنید. قبل از این خارج شدن از این محیط، تغییراتی که شما بر روی حساب کاربری خود انجام داده اید به شما نشان داده خواهد شد و سپس از شما پرسیده می شود آیا تمایل دارید که این تغییرات اعمال شده ذخیره شود. حرف “y” را به منظور تایید وارد نمایید و Enter را بزنید تا این تغییرات ذخیره شوند. پس از این کار با پیغام Edit Complete روبرو خواهید شد. بار دیگر کلید Enter را بزنید تا از برنامه خارج شوید زیرا کار شما در اینجا به پایان رسیده است.
حال فلش درایو یا سیدی را از کامپیوتر خارج کرده و سیستم را ریست نمایید. اجازه دهید تا ویندوز به عادی بوت شود. سپس بر روی نام کاربری خود کلیک کنید. اگر مراحل قبل یک رمرعبور جدید برای نام کاربری خود ساختید، در این قسمت آن را وارد کنید. اما اگر بخش رمزعبور را خالی گذاشتید بلافاصله بدون نیاز به رمزعبور وارد محیط ویندوز خواهید شد. توصیه می شود که چنانچه از یک حساب کاربری بدون رمزعبور استفاده می کنید، حتما یک رمزعبور جدید جهت افزایش امنیت سیستم برای حساب کاربری خود بسازید. برای این منظور به مسیر:
Settings > Accounts > Sign-in options
بروید. در زیر بخش Password بر روی دکمه Add کلیک کنید و رمزعبور خود را وارد نمایید.
حساب های کاربری مایکروسافت و آینده گری این شرکت
توجه داشته باشید که روش های بالا زمانی کاربرد دارند که شما بخواهید از یک حساب کاربری که تنها مربوط به ویندوز شما است در کامپیوتر خود استفاده کنید. اگر شما بخواهید از حساب کاربری مایکروسافت به منظور ورود به محیط ویندوز ۸٫۱ یا ویندوز ۱۰ استفاده نمایید در نتیجه ریست کردن رمزعبور در این شرایط به مراتب آسان تر خواهد بود.
اگرچه شما می توانید تمام روش های ذکر شده را در مدت زمان اندکی انجام دهید اما راه های بهتری وجود دارد که می توان با استفاده از آن ها از قفل شدن حساب های کاربری خودتان جلوگیری کنید. اگر اغلب اوقات رمزعبور خود را فراموش می نمایید به شما پیشنهاد می کنیم که از یک حساب کاربری مایکروسافت به منظور ورود به محیط ویندوز استفاده نمایید. اگر اعداد را راحت تر به خاطر می سپارید شما می توانید از یک پین کد (PIN) به منظور ورود به محیط ویندوز استفاده کنید. برای این کار به مسیر:
Settings > Accounts > Sign-in Options
رفته از بخش PIN یک پین کد برای خود بسازید. هم چنین ما به شما توصیه می کنیم از سرویس های آنلاین مدیریت رمزعبور مانند LastPass استفاده نمایید. با این کار تنها با چند کلیک ساده می توانید مجددا به رمزعبور خود دست یابید.
علاوه بر تمام موارد گفته شده، ویندوز این امکان را به شما می دهد تا یک دیسک بازیابی رمزعبور برای خود بسیازید. در نتیجه دیگر نیازی به استفاده از شیوه های ذکر شده ندارید. فلش درایو را به سیستم وصل نموده و با نوشتن عبارت password reset disk در بخش جستجوی منوی استارت این ابزار را یافته و اجرا کنید. اگر در آینده رمزعبور حساب کاربری خود را فراموش کردید کافی است تا فلش درایو را به سیستم وصل نموده تا مجددا به حساب خود دسترسی پیدا کنید.
مطمئنا فراموش کردن رمزعبور ناراحت کننده است و بازیابی آن نیز کاری خسته کننده می باشد. اما حداقل می توان امیدار بود که غیر ممکن نیست. هر کسی می تواند از این روش ها استفاده کند و حتما نیاز نیست که یک فرد باتجربه در زمینه کامپیوتر باشید. هم چنین استفاده از این روش ها بسیار بهتر از آن است که فقط به دلیل قفل شدن حساب کاربری، ویندوز خود را دوباره از نو نصب کنید.
.تفکر از تخصص مهمتر است📌