برای سیستم عامل لینوکس از چه فایل سیستمی استفاده کنیم؟!
جمعه 13 اسفند 1395 8:16 PM
هنگامی که میخواهید یک هارد را برای نصب سیستم عامل لینوکس فرمت کنید، با گزینههای بسیاری برای نوع فایل سیستم انتخابی مواجه میشوید. اگر شما نیز با این چالش روبرو شدهاید و نمیدانید که کدام فایل سیستم را انتخاب کنید، در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا پاسخ را بیابید.
اگر مطمین نیستید از Ext4 استفاده کنید
در این مقاله ما به بررسی فایل سیستمهای مختلف سیستم عامل لینوکس و تفاوتهای بین آنها خواهیم پرداخت. ولی اگر نسبت به انتخاب فایل سیستم برای لینوکس اطمینان کافی ندارید، بهترین گزینه Ext4 است.
Ext4 فایل سیستم پیشفرض اکثر نسخههای لینوکس است. Ext4 در واقع نسخه ارتقا یافته فایل سیستم Ext3 است. Ext4 یک فایل سیستم پایدار و مطمین است.
در آینده، نسخههای لینوکس به تدریج به سمت فایل سیستم BtrFS خواهند رفت. BtrFS نسخه بسیار پیشرفته فایل سیستمهای لینوکس است که البته نیاز به بهبود و توسعه بیشتری دارد.
توجه داشته باشید که اگر هر درایوی را با فایل سیستم Ext4 فرمت کنید، این درایو فقط و فقط توسط سیستم عامل لینوکس قابل شناسایی و خوانده شدن است. بنابراین اگر به عنوان مثال قصد فرمت کردن یک درایو اکسترنال را دارید که از آن بین سیستمهای مختلف استفاده میکنید، Ext4 اصلا گزینه مناسبی نیست. زیرا سیستم عاملهای ویندوز و Mac قادر به خواندن فایل سیستم Ext4 نیستند. در این حالت بهتر است از exFAT یا FAT32 استفاده کنید.
اگر قصد دارید درایو اصلی و راهانداز سیستم عامل لینوکس خود را پارتیشن بندی کنید، بهتر است که یک قسمت از فضای هارد دیسک را به عنوان پارتیشن Swap (جانشین) در نظر بگیرید. پارتیشن Swap چیزی شبیه به Page File در سیستم عامل ویندوز است. (نحوه کار Page File به این صورت است که مقداری از فضای هارد دیسک را به عنوان حافظه RAM در نظر میگیرد) هنگامی که حافظه RAM سیستم پر شده باشد، سیستم عامل لینوکس اطلاعات موجود در آن را به پارتیشن Swap منتقل میکند. این پارتیشن باید با فایل سیستم مخصوص خود (Swap area) فرمت شود.
Journaling چیست؟
یکی از نکاتی که در هنگام انتخاب فایل سیستم باید به آن دقت کنید این است که در کنار نام برخی از فایل سیستمها عبارت “Journaling” مشاهده میشود و در مورد برخی دیگر اینطور نیست.
Journaling به گونهای طراحی شده است که از تخریب دیتا که ممکن است ناشی از قطعی ناگهانی برق یا عواملی از این دست باشد، جلوگیری میکند. فرض کنید که سیستم شما در حال نوشتن یک سری اطلاعات بر روی هارد دیسک است که ناگهان برق قطع میشود. بدون استفاده از Journaling، سیستم اطلاع دقیقی ندارد که آیا فایل بصورت کامل بر روی دیسک نوشته شده است یا خیر و ممکن است فایلی که به هارد دیسک منتقل شده است، آسیب دیده باشد.
اگر از ویژگی Journaling استفاده کرده باشید، سیستم عامل عملیات نوشتن فایل را در Journal یادداشت میکند. پس از نوشتن فایل بر روی دیسک نیز این کار را از لیست Journal حذف میکند. حال اگر در زمان نوشتن فایل بر روی دیسک برق قطع شود، هنگامی که سیستم مجددا راهاندازی شده و بالا میآید، Journal توسط سیستم عامل لینوکس بررسی میشود تا عملیاتی که انجام نشدهاند یا بصورت ناقص انجام شدهاند کامل شوند. به این صورت از تخریب فایل و از دست رفتن دیتا جلوگیری میشود.
Journaling سرعت نوشتن فایل بر روی دیسک را کمی کاهش میدهد. ولی استفاده از آن در کامپیوترهای دسکتاپ و لپتاپها میتواند بسیار ارزشمند باشد، چرا که این کاهش سرعت خیلی چشمگیر نیست. کل فایل بر روی Journal نوشته نمیشود، بلکه آدرس محل فایل بر روی دیسک در Journal قرار میگیرد.
تمام فایل سیستمهای جدید از ویژگی Journaling پشتیبانی میکنند. معمولا برای سرورها و سیستمهایی از این قبیل، از ویژگی Journaling استفاده نمیشود، زیرا کارایی و سرعت در این سیستمها نسبت به هر چیز دیگری اولویت دارد.
فایل سیستمهای لینوکس چه تفاوتهایی با هم دارند؟
لینوکس یک سیستم عامل متن باز (Open-source) است. بنابراین هر شخصی در هر جای دنیا میتواند یک فایل سیستم جدید برای این سیستم عامل ایجاد کند. همین امر یکی از دلایل وجود فایل سیستمهای بسیار زیاد برای لینوکس به شمار میآید.