زایمان زودرس چیست وچگونه میتوان از آن پیشگیری کرد؟
دوشنبه 20 دی 1395 9:50 AM
به تولد بین هفته های 22 تا 37 بارداری زایمان زودرس گفته می شود
سن بارداري به طور معکوس با خطر مرگومير نوزادان در ارتباط است. مرگومير نوزادان به ميزان قابلتوجهي در نوزاداني که پيش از هفته 32 بارداري متولد شده اند بالاتر است.
تولد نوزادان زود تر از موعد طبیعی یکی از مهم ترین دغدغه ها و نگرانی های زوج ها به ویژه مادران جوانی است که در انتظار تولد فرزندشان به سر می برند و این تولد زودهنگام نوزاد و تکامل نیافتن اندام های او از جمله مهم ترین عوامل بروز این نگرانی است زیرا مقاومت و ایمنی بدن نوزاد را در برابر بیماری ها و عفونت های احتمالی به حداقل می رساند و در شرایطی خاص خطر مرگ را نیز برای نوزاد به همراه دارد.
بر اساس مطالعات درصدی از نوزادان به جای تولد در زمان طبیعی، قبل از موعد طبیعی متولد می شوند. این نوزادان که در گروه نوزادان نارس قرار می گیرند در مقایسه با نوزادان دیگر در هفته اول تولد ۶ برابر و در سال اول تولدشان ۳ برابر نوزادان معمولی با خطر آسیب پذیری و مرگ روبه رو هستند. احتمال ابتلا به مشکلات و اختلال های تنفسی در این نوزادان زیاد است. تنظیم دمای بدن نوزادان نارس در مقایسه با نوزادان طبیعی سخت تر است و این گروه ممکن است در روند رشد مغزی شان با مشکل روبه رو شوند. از این رو زایمان زودرس می تواند عوارض متعدد و نگران کننده ای برای والدین نوزاد به همراه داشته باشد .
راه های پیشگیری از زایمان زودرس
تولد زودرس در سهچهارم موارد مرگومير نوزادان و نيمي از موارد اختلالات نورولوژيک در کودکان مقصر است. خطر مشکلات مرتبط با تکامل دستگاه عصبي و بيماريهاي ناتوان کننده در کودکان با سابقه تولد زودرس به مراتب بيشتر از سايرين است.
سن بارداري به طور معکوس با خطر مرگومير نوزادان در ارتباط است. مرگومير نوزادان به ميزان قابلتوجهي در نوزاداني که پيش از هفته 32 بارداري متولد شده اند بالاتر است. متاسفانه با وجود پيشرفتهاي اخير در مراقبتهاي مامايي و نوزادي، شيوع تولدهاي زودرس رو به افزايش است. طي دو دهه گذشته شمار تولدهاي زودرس 20درصد افزايش داشته و بيشتر اين موارد بين هفتههاي 34 تا 36 بارداري اتفاق افتادهاند. علل زايمان و تولد زودرس هنوز دقيقا مشخص نيستند.
احتمالا ترکيبي ازعوامل ژنتيکي و محيطي مطرح هستند. نژاد غير سفيد، فواصل کم بين بارداريها، استرس فيزيکي يا رواني مادر و لاغري مفرط او، از اين عوامل هستند. بيماريهايي نظير واژينوز باکتريايي، عفونتهاي داخل رحمي، عفونتهاي غيرزنانه، جراحي شکمي در مادر، اختلالات اندوکرين مادر، چندقلويي، طول سرويکس کوتاهتر از 3 سانتي متر، سيگار، ناهنجاريهاي رحمي و جفت سرراهي در شروع زايمان و تولد زودرس مقصر شناخته شدهاند.
استرس زیاد باعث تولید هورمونهایی می شود که منجر به زایمان زودرس می شود