چرا انسان بايد هدفي براي زيستن انتخاب كند؟
یک شنبه 28 آذر 1395 7:22 AM
كيفيت "زندگي" در گروه دانستن سه امر است كه بر راسهاي يك مثلث قرار دارند:
خدا؛ انسان ؛ جهان
آگاهي انسان از اين سه نوع رابطهاي كه با هم دارند، در شكلگيري جهان بيني عميقي در او تأثير دارد كه هدف وي را از زيستن معين ميكند و او را موجودي هدفمند در خلقت و در ادامة حيات مينمايد:
بدانيم خدايي در عالم وجود دارد.
بدانيم خداي عالم در خلقت ما داراي هدفي معين و مشخص بوده:
"أفحسبتم أنما خلقناكم عبثاً و أنكم الينا لا ترجعون"،(1)بدانيم خلقت جهان عبث نيست."ربنا ما خلقت هذا باطلاً"،(2) و تمام عالم مسخر بشر است و براي رشد او مهيّا گشته است: "و سخر لكم الليل و النهار و الشمس و القمر".(3)
اين حقيقت به ما خواهد آموخت كه انسان براي زيستن بايد هدفي داشته باشد و برنامه خود را طوري تنظيم نمايد كه به هدف معين در خلقتش دست يازد.
متأسفانه انسان به واسطة غفلت از اين سه امر، به غوطه خوردن در فضايي مادلات ميپردازد و عالم را مسابقه جمع مال و تفاخر و تكاثر ميداند. قرآن اين واقعيت را گوشزد ميكند و ميفرمايد: "اعلموا انما الحياة الدنيا لعب و لهو و زينة و تفاخر بينكم و تكاثر بين الاموال و الاولاد...".(4)
اينكه ميگويند اصول دين تحقيقي است، نه تقليدي، بسيار قابل تأمل است، زيرا اصول دين ما حول سه محور اصلي توحيد و نبوت و معاد و پس از آن عدل و امامت ميگردد. ركن توحيد ناظر به شناخت خدا است و دو ركن نبوت و معاد ناظر به معرفت انسان و جهان است .
به همين جهت براي يافتن هدف خود در زندگي بايد به تأمل و تحقيق دربارة اين موضوعات بپردازيد و با شناخت و آگاهي كامل را خود به سوي سعادت را در پيش گيريد.
"انتخاب هدف، تمركز قوا براي رسيدن به هدف و به دست آوردن و به كار انداختن وسيله براي رسيدن به هدف، مهمترين وظيفة ما در زندگي است. براي آن كه انسان، آن چه را كه زندگي ميخواهد جامة عمل بپوشاند، يعني به هدف و مقصود خود برسد، لازم است كه بيش از آن، اين مراحل را طي كند: انتخاب هدف، تمركز قوا و شجاعت در به كار بردن وسيله".(5)
1.مؤمنون (23) آيه 115.
2.آل عمران(3)، آيه 191 و مشابه آن در ص (38) آيه 27.
3.نحل(16)، آيه 12 و نيز آيه هاي مشابه: ابراهيم، آيه 32 و 33.
4.حديد(57) آيه 70.
5.ديل كارنگي و ديگران، رمز موفقيت، ص 38.
منبع: t-pasokhgoo.ir