مرباها از اجزای جدا نشدنی سفره های صبحونه و گاها عصرونه هستن. خوبیشون هم در تنوعشونه و اینکه متناسب با میوه های هر فصل میشه مربای همون ها رو تهیه کرد. از خوشمزه ترین و عالی ترین مرباهایی که توی این فصل گرم میشه تهیه کرد و بسیار هم آسون و دوست داشتنی هست مربای آلبالوست. آلبالو با طبع خنکی که داره از مناسب ترین میوه های فصل گرم هست و حتی خواص درمانی زیادی هم داره. مرباش هم اگر با عسل تهیه بشه کاملا یک داروی خوشمزه با کلی خواص عالی هست. دو سه روز پیش بازار آلبالوی خوبی داشت و قیمت مناسبی هم داشت. همین شد که تصمیم گرفتم هنوز تابستون نیومده مربای آلبالو درست کنم و از اونجا که درخواست های زیادی هم در این زمینه داشتیم طرز تهیه اش رو اینجا قرار میدم. البته که این مربا واقعا نکته ای نداره و از آسون ترین مربا هاست و خیلی از عزیزان ما در این زمینه استاد هستند.
مواد لازم برای تهیه مربای آلبالو
برای تهیه این مربا تنها به آلبالو احتیاج داریم و شکر. اگر هم میخواید ازش شربت تهیه کنید به مقداری آب هم احتیاج داریم. که مقدار مواد رو کاملا توضیح میدم.
برای مربا من هیچوقت اندازه ها رو وزن نمیکنم و شکر و میوه رو کاملا چشمی میریزم. اندازه هاشون رو هم به نسبت شیرینی میوه از نصف مقدار میوه تا به اندازه میوه متفاوت میریزم. یعنی میوه های مختلف به خاطر شیرینی شون باهم متفاوتن. مثلا برای تهیه مربای سیب مسلماً شکر کمتری نسبت به مربای آلبالو که ترشه احتیاج هست.
برای مربای آلبالو به دلیل ترش بودن آلبالو و اینکه من میخواستم ازش شربت هم بگیرم مقدار شکر رو به اندازه آلبالو ها ریختم. یعنی اگر مثلا دو پیمانه آلبالو داشتم دو پیمانه هم شکر ریختم و یک پیمانه آب. البته آب رو بعدا باید اضافه کنید که در ادامه توضیح میدم. این شد نسبت شکر و آلبالو.
طرز تهیه مربای آلبالو
برای تهیه بیشتر مربا ها معمولا به این شیوه عمل میشه که شکر و میوه رو با هم مخلوط میکنن و چند ساعتی استراحت میدن تا میوه آب بندازه و شکر هم کمی آّب شه. این کار دو مزیت داره. اول اینکه از سیاه شدن مرباتون جلوگیری میکنه و کمک میکنه رنگش روشن باشه و هم اینکه میوه آب میندازه و مربا با آب میوه میپزه و احتیاجی به اضافه کردن آب اضافی نیست.
پس آلبالو هاتون رو بشورید و هسته اش رو جدا کنید. شکر رو روش بریزید و بذارید توی یخچال.
آلبالو ها یک شب تا صبح در یخچال استراحت کردن و من یکی دو بار هم همشون زدم. و این شد نتیجه آب انداختنشون.
حالا گازتون رو روشن کنید و ظرف حاوی آلبالو و شکرتون رو بذارید روش. اگر میخواید شربت آلبالو هم داشته باشید و به آب بیشتری احتیاج دارید، در این مرحله به ازای هر 3 پیمانه آلبالو و 3 پیمانه شکر میتونید یک پیمانه آب هم اضافه کنید.
حرارت گاز باید متوسط رو به کم باشه و دائم هم حواستون بهش باشه و گه گاهی همش بزنید، چرا که از اون دسته مرباهاست که سر میره. میتونید هم یک قاشق چوبی توش بذارید و خیال خودتون رو از این بابت راحت کنید. ولی کلا احتیاج به هم زدن هم داره ها.
به هر حال اونقدری باید روی حرارت باشه و بجوشه تا حجمش تقریبا 3/2 حجم اولیه اش بشه. مربا ها راه تشخیصی برای اینکه نشون بدن درست شدن ندارن و در واقع تا حدی یک موضوع سلیقه ای هست. فقط انقدری باید باشه که آبش کمی غلیظ شده باشه و به رنگ دلخواهتون شده باشه.
نکات تهیه شربت آلبالو و مربا
- همونطور که بالا گفتم بهتره آلبالو ها و شکر رو بذارید تا آب بندازه و این در کیفیت مرباتون تاثیر میذاره.
- حرارت مربا نباید تند باشه چون هم باعث میشه رنگش خیلی تیره شه و همچنین خیلی تند سر میره. مخصوصا مرباهایی مثل آلبالو و توت فرنگی این ویژگی رو بیشتر دارن و ممکنه براتون دردسر ساز شه.
- نکته دیگه اینه که نباید در قابلمه رو کیپ کنید. این موضوع هم باعث تیره شدن و همچنین سر رفتن مداوم مربای آلبالوتون میشه.
- غلظت مربا وقتی که روی حرارته و داغه قابل تشخیص نیست پس اگه تازه کار هستید و نگران این هستین که به غلظت مناسب نرسه بعد از حدود 40 دقیقه و هر ده دقیقه یک قاشق ازش بردارید و خیلی سریع و به طرق مختلف خنکش کنید تا متوجه بشید غلظتش چطوره. البته مربا تا زمانی که حتی ولرمه و کاملا سرد نشده رقیق تر از واقعیتش به نظر میرسه. پس مراقب باشین به اشتباه نندازدتون.
- از رنگش هم تا حدی میشه تشخیص داد. پس وقتی مرباتون به رنگ دلخواهتون رسید میتونید زیرش رو خاموش کنید. چون هرچی بیشتر بمونه تیره تر و غلیظ تر میشه.