پاسخ به:عملياتهاي دفاع مقدس > حماسههویزه
پنج شنبه 16 دی 1389 11:59 AM
عملیات هویزه در تاریخ 15 دی ماه سال 1359 به مدت سه روز در منطقه عملیاتی جاده حمیدیه و سوسنگرد و با هدف آزادسازی پادگان حمیدیه و در نهایت خرمشهر توسط ارتش و سپاه انجام شد.
هویزه مرکز یکی از بخشهای شهرستان دشت آزادگان در منطقه غرب اهواز است که در جوار مرز بین المللی ایران و عراق قرارگرفته است. حاکم دیکتاتور عراق در سال 1359 با تهاجم گسترده خود، آن شهر را به اشغال در آورد و با تجاوز به جان و مال وناموس مردم، دختران و زنان جوان را هتک حرمت کرده، در گورهای دسته جمعی دفن کردند و حتی به دختر بچگان کم سن و سال نیز رحم نکردند و با به اوج رساندن جنایات خود، روی جنایتکاران تاریخ راسفید کردند.
حماسه آفرینان سپاه اسلام (متشکل از ارتش و سپاه) برای آزادسازی هویزه از چنگال خونین دشمن، عملیات نصر را در تاریخ 15 دی ماه سال 59 13در منطقه غرب این شهر آغازکردند. در دقایق نخستِحمله، تمام خاکریزهای مقدم دشمن تسخیر میشود و با ادامهعملیات و محاصره دشمن، نزدیک دو هزار نفر از آنان به اسارت درمیآیند.
پس از نبردی سنگین، توپخانه فعال دشمن به محاصره و بعد به تصرف در میآید. لحظه به لحظه خبرهای پیروزی سپاه اسلام موجی از شادی و امید در دلها بر میانگیزد تا این که متأسفانه باخیانت بنی صدر خائن و هم پیمانان او، پشتیبانی آنها قطع میشود و تانکهای ایران به طرز مشکوکی از خطوط مقدم اقدام به عقبنشینی میکنند. نیروهای پیاده که شامل تعدادی از رزمندگان شهادتطلب سپاه بودند، به محاصره دشمن در میآیند.
تعدادی از تانکها که از غروب 15 دی ماه در خواست سوخت و مهمات میکردند، به غنیمت دشمن در میآیند. توپخانه با کمبود مهمات مواجه میشود و ... نیروهای سپاه، بسیج، عشایر، دانشجویان پیرو خط امام و تعدادی از نیروهای پیادهی ارتش در مقابل ادوات زرهی دشمن میایستند. سید حسین علمالهدی فرمانده دلیر سپاه هویزه، به جنگ شدیدی با دشمن میپردازد. تنها سلاح سنگین وی آر.پی. جی هفتاست که مهمات آن نیز در حال تمام شدن است.
دشمن از مقاومتحسین به خشم آمده، تلاش میکند این دژ نفوذناپذیر را در هم بشکند ولی هر بار با پایمردی و مقاومت بی نظیر او و یارانش مواجه شده و با از دست دادن تعدادی تانک، زمینگیر میشود. تعدادی از نیروها هدف گلولههای مستقیم تانک قرار گرفته وشهید میشوند. حلقه محاصره لحظه به لحظه تنگتر میشود و نفرات یک به یک به شهادت میرسند. حسین با آخرین موشک، یکتانک را به آتش میکشد و خود نیز هدف یک گلوله تانک شده به شهادت میرسد. رزمندگان اسلام با غلتیدن در خون پاک خود، حماسه هویزه را جاودان ساختند و بدین ترتیب نام هویزه در تاریخ کشور ما با احترام و مظلومیت باقی ماند.
اهداف عملیات
این عملیات نامنظم و در نوع خود گسترده ، با هدف آزادسازی «جفیر»، «پادگان حمید» و در نهایت «خرمشهر» و رسیدن به شرق بصره طرحریزی شد. بنابر آن بود تا با دستیابی به اهداف مورد نظر، نیروهای دشمن تا حومه شهر «بصره» تعقیب شوند.
استعداد نیروهای خودی
این طرح فراگیر و بزرگ در روز 15 دی ماه 1359، با استعداد سه تیپ زرهی از لشکر شش و لشکر 92 زرهی اهواز و دو گردان پیاده از نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، همچنین شماری از افراد ستاد جنگهای نامنظم به اجرا در آمد.
محورهای عملیات
رزمندگان اسلام از دو محور جاده حمیدیه - سوسنگرد و هویزه وارد عمل شدند. در آغاز، کار با موفقیت چشمگیری پیش رفت و شمار فراوانی از سربازان و افسران عراقی به اسارت نیروهای خودی در آمدند، اما به دلیل عدم برنامه برای حفظ و تثبیت دستاوردهای عملیات و ضعف طراحی، رزمندگان مجبور به عقب نشینی شدند. طی این روند نزدیک به 140 تن از پاسداران و دانشجویان پیرو خط امام به فرماندهی شهید سیدحسین علمالهدی - فرمانده سپاه هویزه- در حلقه محاصره دشمن قرار گرفته و پس از مقاومت دلیرانه به شهادت رسیدند. این عملیات دومین تجربه ناموفق ارتش جمهوری اسلامی ایران در حملات گسترده بود که به مدت سهروز به طول انجامید. در این حمله علیرغم شکست حلقه محاصره شهر سوسنگرد، هویزه در27 دی ماه1359 به اشغال نیروهای دشمن درآمد و با خاک یکسان شد.
خسارات و تلفات دشمن
پس ازپایان عملیات نصر، معروف به نبرد هویزه، تعداد 1800 تن از نیروهای دشمن کشته، زخمی و اسیر شدند. همچنین 55 دستگاه تانک، سه فروند چرخبال و 50 دستگاه خودروی دشمن منهدم شد.
عملیات در نگاهی کلی:
نام عملیات: هویزه)نصر)
زمان اجرا: 15 دی ماه 59تا17دی ماه 1359
مدت اجرا: سه روز
تلفات دشمن: کشته، زخمی و اسیر1800
مکان اجرا: جاده حمیدیه- سوسنگرد
نیروهای های عملکننده: نیروی زمینی ارتش، گردان های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروهای ستاد جنگ های نامنظم به فرماندهی شهید دکتر مصطفی چمران
اهداف عملیات: آزادسازی جفیر، پادگان حمید و در نهایت خرمشهر