دیدنی های درگز ، از محوطه باستانی یارم تپه تا پلکان نادر
پنج شنبه 27 آبان 1395 10:56 AM
درگز یکی از باستانیترین و قدیمیترین مناطق ایران است. این شهر با قدمتی حدود ۷ هزار سال در مرز ایران و ترکمستان قرار گرفته است.
ناحیه درگز از دوران پیش از اسلام تاکنون «دارا گرد»، «دارا گرذ»، «نیسایا»، «آپاوارتاکن»، «باورود»، «ابیورد»، «اتک»، «نسایا»، «نسا»، «درون»، «خاوران»، «دریجز»، نامیده میشده است. درباره نامگذاری این شهر شماری گفتهاند چون در این ناحیه بیشه و درخت گز زیادی وجود داشته، به «دره گز» سرشناس شده است که درست نیست. داوری درستتر، از سده ۳ پ.م، یعنی زمان اشکانیان است. پس از آن که اشکانیان علیه سلوکیان برخاستند، اشک اول (ارشاک) در ضمن نبرد کشته شد، ولی برادرش تیرداد به پیروزی رسید و شهری به نام «داراگر» در پارتیای اصلی بنیاد گذارد.
سبب این نامگذاری کشته شدن «دارا» (آخرین پادشاه هخامنشی) در این ناحیه است. این شهر پایتخت حکومت پارت بوده و محل دقیقتر آن در دامنه کوههای درگز است. درگز محل تولد نادرشاه افشار است و در روزگار وی بسیار آباد بود. پس از او تکه و ترکمان، به انتقام مبارزات کوبنده نادری، آن را با خاک یکسان میکنند. از روزگاران قاجاریان درگز جایگزین «نسا» و «ابیورد»، شده و تا اوایل حکومت پهلوی اول، «محمد آباد» و «درجز» به کار برده میشد، ولی اندکاندک واژه پارسی آن، یعنی درگز رایج شد.
درگز، به علت مجاورت با مرز ایران و جمهوری ترکمنستان از اهمیت سیاسی و نظامی خاصی برخوردار است. بیشتر آثار تاریخی این شهر به دوره افشاریه تعلق دارند، از جمله قلعه مستحکم کلات نادری که در نزدیکی نوار مرزی قرار دارد. درگز هماکنون شهری متوسط و آباد است و در شمال خراسان واقع شده است.
گفتم که خدا مرا مرادی بفرست ، طوفان زده ام راه نجاتی بفرست ، فرمود که با زمزمه ی یا مهدی ، نذر گل نرگس صلواتی بفرست