کبد چرب
شنبه 15 آبان 1395 1:44 PM
افرادی که به بیماری سیروز کبدی مبتلا هستند به دلیل سوختگی خون رنگ پوستشان تیره و متمایل به سیاه میشود.
کبدتان را چقدر میشناسید؟ آیا میدانید رابطه مستقیمی بین سلامت کبد و روشنی و زیبایی پوست شما وجود دارد؟ بهتر است هیچ وقت کبدتان را دست کم نگیرید. کبد یکی از بزرگترین و مهمترین عضوهای داخلی بدن است. این عضو با وزنی بین یک تا یک و نیم کیلوگرم، ۵۰۰ وظیفه متفاوت حیاتی را بر عهده دارد. وظایف این عضو مهم طیف گستردهای از متابولیسم درشتمغذی ها یعنی قندها، چربیها و پروتئینها، ذخیرهسازی مواد معدنی و ویتامینهای گوناگون را دربرمیگیرد. تولید صفرا برای هضم چربیها و خنثی سازی آمونیاک که مادهای بسیار سمی و مضر است، از دیگر وظایفی است که کبد برعهده دارد. تا حدودی با نقش کلیدی این عضو آشنا شدید. بیماریهای کبدی بسیار متفاوت هستند که از مشهورترین آنها میتوان به هپاتیت، سیروز کبدی، کبد چرب و انسداد مجاری صفراوی اشاره کرد. هر کدام از این بیماریها قادرند علائمی را روی پوست باقی بگذارند.
در ادامه دکتر سعید صانعی، مشاور گیاه درمانی در این زمینه توضیح بیشتری میدهد.
کم کاری کبد ممنوع
اگر کبد در یکی از عملکردهای خود (تامین انرژی، نیازهای دارویی، دفع سموم و…) کوتاهی کند، بیماریهای مختلفی ممکن است به وجود آید. به عنوان مثال بعد از خوردن گوشت، اسید اوریک در بدن ترشح میشود؛ وظیفه کبد این است که حدود ۹۵ درصد آن را به اوره تبدیل کند تا از طریق کلیه دفع شود اما اگر به هر دلیلی کبد در این کار کوتاهی کند، میزان زیادی از اسیداوریک وارد خون شده و فرد در معرض ابتلا به نقرس قرار میگیرد یا سنگهای اسیداوریکی در بدنش تشکیل میشود. ممکن است کبد از نظر بافتشناسی و فیزیولوژیکی مشکلی نداشته باشد اما کوچکترین نقص در عملکردش میتواند پیامدهای خطرآفرینی را برای فرد به همراه داشته باشد. برای همین توصیه میشود در حفظ سلامتی این بخش از بدن بکوشید. در کل بیماریهای کبدی میتوانند با بروز برخی عوارض پوستی در بیماران همراه باشد. در مورد هورمونها، متابولیسم چربی و کلسترول، اگر کبد به درستی عمل نکند ممکن است عواقبش به پوست فرد هم سرایت کند و آکنه و جوشهای پوستی ایجاد شود. سیروز کبدی (اصطلاحی پزشکی است که برای توصیف تخریب تدریجی کبد، در نتیجه وارد آمدن آسیب مزمن به این اندام به کار میرود) نیز یکسری عارضههای پوستی را در افراد ایجاد میکند.
یماران سیروزی چرا سیاه میشوند؟
افرادی که به بیماری سیروزی مبتلا هستند به دلیل سوختگی خون رنگ پوستشان تیره و متمایل به سیاه میشود اما چطور خون دچار سوختگی میشود؟ عفونتهای ویروسی مثل هپاتیت B و C بهطور فعال تولید مثل میکنند و به دلیل ضعف سیستم ایمنی باعث تخریب سلولهای کبدی میشوند. از تخریب سلولهای کبدی سمومی ترشح میشود که قادرند خون را هم دچار اختلال کنند. این اختلالها باعث خفگی خون و تیرگی آن شده که به آن خون سوخته میگویند. تیرگی خون به مرور زمان روی پوست رسوب میکند که سیاهی پوست در این افراد ناشی از این فرآیند است.
چرا کبد چرب میشود؟
خیلی از اوقات شنیدهاید که میگویند فرد کبدش چرب است اما تا به حال شده از خود بپرسید که این چربی به چه معناست؟ وقتی پای چربیهای اشباع شده (بدترین نوع چربی) مثل روغن پالم که در روغن نباتیها موجود است به برنامه غذایی افراد باز شود، باید منتظر عواقب آن هم باشیم. این چربیها به مرور راه مویرگهایی را که وظیفهشان خونرسانی به سلولهای کبدی است، مسدود میکنند؛ در نتیجه سلولهای کبدی دچار کمخونی و سپس مرگ میشوند و جای این سلولها چربیها قرار میگیرند. بعد از طی این فرآیند میتوان گفت کبد فرد چرب است که البته انواع مختلفی دارد (کبد نوع ۱، نوع ۲، نوع ۳ و نوع ۴). چربی کبد تاثیر زیادی روی پوست نمیگذارد، فقط ممکن است گاهی اوقات باعث ورم و باز شدن منافذ پوستی شود