اشتباهاتی که والدین مرتکب شدند
مادر علی در حل مشکل تغذیه علی عاجز مانده و نمیداند چه باید کرد تا فرزندش به شکل یک انسان عادی سه وعده غذای خود را بخورد.
والدین نمیتوانند ادعا کنند که تغذیه ناسالم کودکان آن ها به طور معجزهآسایی دلایل نامشخص دارد. کارشناس تغذیه در گفتگویی یکی از مهمترین دلایل سوءتغذیه را تغییر ذائقه از سوی والدین عنوان کرد.
فاطمه علیزاده با بیان اینکه والدین بیآنکه بدانند اشتباهاتی برگشتناپذیر مرتکب میشوند، اضافه کرد: اشتباه اول در دوران بارداری مادر است که با وجود تأکید متخصصان و کارشناسان، برخی مادران به جای تغذیه سالم، تغذیه فست فودها، مواد غذایی فریز شده و حاوی نگهدارنده را ترک نمیکنند.
وی افزود: به دلیل ارتباط تنگاتنگ مادر با جنین تغذیه وی روی کودک و سلامت او تأثیر میگذارد.
در تأکید به این اظهارات باید گفت بر اساس تحقیقات صورت گرفته از سوی بهزیستی استان بیماری مادر سومین علت بروز معلولیت در بین افراد زیر ۱۴ سال محسوب میشود.
کارشناس تغذیه اشتباه دوم را در دوران شیردهی مادر برشمرد و افزود: والدین نمیتوانند ادعا کنند که تغذیه ناسالم کودکان آن ها به طور معجزهآسایی دلایل نامشخص دارد.
وی افزود: متأسفانه آموزش مادران برای تغذیه سالم در دوران بارداری و شیردهی در استان اردبیل انجام نمیشود و برخی مادران نگران خود به متخصصان تغذیه مراجعه کرده و برنامه تغذیه دریافت میکنند.
علیزاده اشتباه سوم را در زمان شکلگیری ذائقه کودک دانست و تأکید کرد: به عنوان مثال کودک تا کوچکترین گریهای میکند یک شکلات یا بیسکوییت دستش میدهند.
وی افزود: تمامی این مواد غذایی که حاوی نگهدارندهها است زمانی در نسلهای گذشته تا به این حد مصرف نمیشد و به تغذیه کودک به ویژه با مواد مغذی توجه زیادی میشد.
هر چند آموزش تغذیه سالم میتواند در مدارس نیز به صورت جدی پیاده شود اما به عقیده مدیرکل آموزش و پرورش استان تنها کاری که میتوان در این خصوص کرد ساماندهی بوفه مدارس است.
احمد ناصری گفت: شبکه توزیع اقلام خوراکی به همت سازمان دانشآموزی در مدارس اردبیل فعال شده است.
وی تأکید کرد: علاوه بر نظارت مدیر و مربیان مدرسه به تغذیه سالم کودکان سازمان دانشآموزی نیز نظارت بر عرضه مواد غذایی سالم دارد. اما نمیتوان بیشازحد در خوراکیهایی که بچهها به مدرسه میآورند دخالت داشت.
نایلون فریزر ذائقه سالم کودکان را حبس کرده است
در عین حال معاون غذا و داروی علوم پزشکی استان اردبیل گفت: امروز به جای بیماریهای واگیر یکی از دلایل عمده مرگومیر در اردبیل انواع سرطانها است.
حجت سید خلیلاللهی تأکید کرد: در استان به ویژه سرطان معده، ریه، روده و پستان شایع است که همگی آن ها از طریق تغذیه نامناسب شکل میگیرد.
وی افزود: متأسفانه نه در نگهداری و نه در مصرف و پختوپز مواد غذایی رعایت اصول نداریم بطوریکه اردبیلیها گرایش قابلتوجهی به غذاهای فریز شده پیدا کردهاند و غذاهای فریزری که در دمای پایین در نایلون نگهداری میشود، از طریق نایلون فریزر تبادلات یونی انجام داده و مواد سمی تولید میشود.
وی همچنین به کمبود انواع ویتامینها در بسیاری از شهروندان اشاره کرد و گفت: متأسفانه برخی بیماریها از جمله MS و روماتیسم نیز به دلیل تغذیه ناسالم روند صعودی دارد.
هشدار کارشناسان البته مورد غفلت است. یکی از کهنسالان اردبیلی گفت: در گذشته به شدت از دادن غذای مانده به کودک خودداری میشد. تغذیه اصلی کودک شیر مادر بود اما متأسفانه شنیده میشود که برخی مادران برای حفظ تناسب اندام نه زایمان طبیعی را میپذیرند و نه حاضر میشوند به کودک خود شیر دهند.
پوراندخت سپاسی افزود: مراقبت از تغذیه کودک از همان روز اول تولد باید آغاز شود اما غفلت مادران این روزها به جد مشاهده میشود. بطوریکه مادران کودکان ناراضی را با شکلات و بستنی و پفک آرام میکنند.
برخی مادران برای حفظ تناسب اندام نه زایمان طبیعی را میپذیرند و نه حاضر میشوند به کودک خود شیر دهند
وی تأکید کرد: در گذشته تغذیه سالم باعث میشد کودک با وجود اینکه توجه به مسائل بهداشتی تا به این حد نبود سالمتر باشد.
کهنسال اردبیلی متذکر شد: یکی از غذاهایی که باب شده اما خود صنعتی است انواع سرلاک ها است؛ در حالی که در گذشته به نوزادان آب برنج، فرنی، سیبزمینی آب پز له شده و آب بدون چرب گوشت به عنوان کمک غذا میدادند.
سپاسی معتقد است امروز یکی از دلایل گرایش به خشونت کودکان به تغذیه ناسالم برمیگردد و خلقوخوی کودکان با غذای بد، برگشته است.
بلوغهای جنسی زودرس و درد کمر از کودکی
دستاورد تغذیه ناسالم در بین کودکان از هماکنون عوارض خود را نشان میدهد. یکی از معلمان ابتدایی گفت: متأسفانه در بین کودکان انواع سردرد، کمردرد، بیماریهای پوستی و حتی بلوغ جنسی زود هنگام مشاهده میشود.
الهام محمدی تأکید کرد: کودکان در سنین ابتدایی در بیشتر مواقع زودرنج و حساس به جزئیات هستند؛ تابآوری کمتری دارند و کمتر میتوانند مشکلات هر چند کوچک را بپذیرند.
کارشناس تغذیه نیز معتقد است تغذیه ناسالم میتواند در خلقوخوی کودکان تأثیرات منفی بر جای بگذارد.
علیزاده متذکر شد: در بین کودکان یک دو قطبی به وجود آمده و دستهای دچار اضافهوزن و دستهای دچار کمبود وزن هستند.
وی تأکید کرد: در واقع اثرات تغذیه ناسالم موجب شده است به جای شکوفایی استعدادها و بهرهگیری از توانمندیها، کودک از دهه اول زندگی با انواع بیماریها مواجه شود.
تأکیدات کارشناسان در وضعیتی طی سالهای اخیر شدت یافته که رسانه ملی نیز به هشدار در تغذیه ناسالم کمتوجه است. برخی والدین دانسته و برخی نادانسته دست به تغییر ذائقه کودک خود در مسیر نادرست میزنند.
در ادامه بعد از مشاهده ایراد و اشکال در تغذیه کودک هزینههای قابلتوجه جهت جبران بیماریها صرف میشود. هزینه کردی که میتواند به سادگی برای تغذیه سالم و پرورش استعدادهای کودک مصرف شود. این در حالی است که مادربزرگها با امکانات به مراتب کمتر، کودکان به مراتب سالمتری را پرورش میدادند.
اما چند نسل بیتوجهی به آداب صحیح تغذیه و تظاهر خالی از فایده به مدرنیزه شدن موجب شده است امروز مادران برای یک قاشق غذا به کودکان خود التماس و اصرار کنند. یک قاشق غذایی که جایزه آن یک بسته پفک است.