آخر هفته کجا بریم؟ از نمک آبرود و آبشار ویسادار تا تنگه راگه و تالاب میانکاله
پنج شنبه 15 مهر 1395 8:04 AM
آخر هفته کجا بریم؟ این هفته نمک آبرود و آبشار ویسادار را برای سفری یک روزه و تنگه راگه و تالاب میانکاله را برای سفری دو روزه و به یاد ماندنی به شما پیشنهاد میکنیم.
تعطیلات آخر هفته فرصت مناسبی است تا دست از زندگی پر استرس و رنگ پریده شهری بشوییم و به دامان طبیعت بینظیر و رنگارنگ کشورمان رهسپار شویم. در این مقاله با نمک آبرود و آبشار ویسادار برای سفرهای یک روزه و تنگه راگه و تالاب میانکاله برای سفری دو روزه آشنا میشویم.
اگر ساکن پایتخت هستید یا آنکه از فضای دود و دم و قیل و قال شهر خسته شدهاید m فکر میکنید فرصتی برای سفر در اختیار ندارید، چند مقصد نزدیک و دیدنی را به شما پیشنهاد میکنیم، تا در فرصتی محدود نفسی تازه کنید و با سپری کردن روزی مملو از آرامش، خاطری آسوده کنید.
آبشار ویسادار از مناطق دستنخورده و جاذبههای بکر گردشگری و طبیعتگردی در استان گیلان است. این استان بیش از ۴ هزار آبشار در خود دارد؛ اما در سرزمین آبشارها، ویسادار به تعبیر بسیاری زیباترین و خیرهکنندهترین آنها است. صدای ریزش آب از بلندای آبشار و تماشای شاخ و برگ درختان در کنار آواز پرندگان این ندا را مدام در ذهنتان تکرار میکند که ویسادار آبشاری از جنس آرامش و زندگی سرشار است.
این آبشار در مسیر دریا شدن، گودالی بزرگ و به شکل نیم دایره ایجاد کرده است؛ تابش نور از دهانهی گودال به داخل آن و شنیدن پژواک صدای آب، صحنههایی نفسگیر تداعی میکند که از تماشای آن سیر نمیشوید. بر بلندای آبشار ویسادار صخرههایی به شکل لایه لایه وجود دارند که میتوانید بر آنها بنشینید و ساعتها به منظره شگفتانگیز پیش رویتان، که ترکیبی است شگفتانگیز از جنگل، رودخانه و جنب وجوش آبشار نگاه کنید. ویسادار در هیاهو و خروش همیشگیاش، آرامشی ژرف دارد. در نزدیکی این آبشار درختی وجود دارد که برخی آن را درخت هزار ریشه مینامند و دلیل این نامگذاری وجود ریشههایی است که از دل خاک سر بیرون آورده و جلوهای خاص به خود گرفتهاند.
فرم لایه لایه و صخرهای دیوارههای دو طرف رودخانه در بالا و پایین دست آبشار جلوهای دوچندان به طبیعت آن داده است، یک پل فلزی روبهروی آبشار نصب شده است که با قرار گرفتن روی آن تسلط بر آبشار ممکن میشود. آبشار ویسادار در مسیر رودخانه لومیر ایجاد شده است. ویسادار (که در گویش تالشی به معنای سایه درخت بید است) در بخش پره سر از توابع شهرستان رضوانشهر و در جوار شهر تالش واقع شدهاست. مسیر رسیدن به این پدیدهی کمنظیر طبیعی از دل کوهها میگذرد و پر است از دالانهای درختی زیبا و خوشعطر. این آبشار در دلجنگلهای پیلمبرا قرار دارد و سفر به آن یک جنگل پیمایی کوتاه مدت نیز در خود دارد؛ پیمودن این مسیر جنگلی خود میتواند به اندازه بازدید از آبشار خاطرهانگیز و لذتبخش باشد. بشار ویسادار با شهر تالش تنها ۳۰ کیلومتر فاصله دارد. شهر تالش در کنار تمام جاذبههای طبیعتگردیاش، برای گردشگری شهری هم انتخاب بسیار خوبی است. یکی از این جذابیتها که برای گردشگران ساعات مفرحی را به ارمغان میآورد، سورتمهی تالش است. همچنین کارتینگ تالش نیز در نزدیکی شما خواهد بود و میتواند یکی دیگر از گزینههای هیجانانگیز سفرتان باشد.
از شهر رشت به سمت انزلی حرکت کنید و با ادامه مسیر به رضوانشهر بروید. بعد از رضوانشهر در پونل جاده رشت-آستارا را در پیش بگیرید تا به پره سر برسید. در پره سر بعد از ساختمان شهرداری باید به سمت چپ بپیچید و وارد خیابان آبشار شوید. با عبور از روستای صیقلسرا و آوَوییار (و پس از طی مسافتی در حدود ۱۵ کیلومتر) به محل آبشار میرسید. دقت داشته باشید که ۴ کیلومتر پایانی این جاده روستایی خاکی است و پس از آن حدود ۲۰ دقیقه پیادهروی پیش رو دارید. اگر از تهران قصد سفر به این آبشار را دارید، میتوانید قبل از رسیدن به رشت در جاده قزوین-رشت وارد مسیر فومن به سراوان شده و بعد ازپونل مسیر اردجان را در پیش گرفته و با ادامه راه به پره سر برسید.
نمک آبرود، با زیباییهای طبیعی، چشماندازهای بصری زیبا و امکانات رفاهی و تفریحی بینظیر خود یکی از بهترین مقاصد تورهای طبیعت گردی ایران است. شهرک گردشگری نمک آبرود که در دوازده کیلومتری غرب چالوس واقع شده قسمتی از سرزمین سر سبز مازندارن را با وسعت تقریبی ۶۵۰ هکتار در بر میگیرد. حد شمالی این اراضی را دریای خزر و حد جنوبی آن را ارتفاعات مدوبن (از ارتفاعات سلسله جبال البرز) تشکیل میدهند. وجود پارکهای جنگلی بنفشه و شمشاد در قسمت شمالی شهرک نمک آبرود با وسعت تقریبی ۲۰۰ هکتار مناظر بدیعی را در این قسمت از اراضی به وجود آورده است. ضمن آنکه در جنوب این اراضی دامنه کوه مدوبن به صورت جنگلی فشرده و با چشماندازهای بصری فوقالعاده آرام گرفته است. در حاشیه جنوب شرقی شهرک نمک آبرود، مرتفعترین تله کابین کشور، قرار دارد. این تله کابین نمک آبرود در سال ۱۳۷۲ با تلاش کارشناسان ایرانی احداث و به بهرهبرداری رسیده است.
تله کابین نمک آبرود بازدیدکنندگان را در مدت ۱۲ دقیقه در ارتفاع ۹۷۰ متری به قله کوهستان مدوبن با اشراف بر منظره زیبای پانورامای جنگل و دریای خزر میرساند. دریاچه مصنوعی با پدالو، زمین تنیس، پیست دوچرخه سواری خانمها و آقایان، زمین اسکیت، پاور هنگ گلایدر و اسکای واکر، شهر بازی نمکآبرود، پرواز با هواپیمای دو نفره، مراکز خرید، رستورانها، غرفههای بوتیک لباس و صنایع دستی، فرش، لباسهای چرم، عکاسی، آرایشگاه و سرانجام مرکز تفریحی ساحل دریا را میتوان از میان دیگر امکاناتی نام برد که شما میتوانید در آن لحظات مفرحی را تجربه کنید. از هر کجای ایران که هستید، خود را به جاده چالوس رسانده و مسیر خود را تا رسیدن به چالوس ادامه دهید. پس از آن با طی مسیر ۱۳کیلومتری چالوس - نمک آبرود به این شهرک گردشگری زیبا خواهید رسید.
دو روز فرصت کمی برای تازه شدن نیست، اگر مقصد سفرتان را به خوبی بشناسید و بدون تعلل دل به سفر بسپارید و پای به طبیعت، طبیعتی که شگفتیهای آن شما را از فشار زندگی شهری رهایی میبخشد و جان تازهای در روانتان میدمد.
تالاب بینالمللی میانکاله یکی از دیدنیترین، بکرترین و زیباترین جاذبههای طبیعتگردی و گردشگری شهرستان بهشهر است. انعکاس بوتههای انار، ازگیل و تمشک وحشی در آب، در کنار حضور هزاران پرنده مهاجری که رنج سفر را برای رسیدن به این پناهگاه کمنظیر حیاتوحش به جان میخرند، منظرهای بیبدیل و سرشار از طراوت و سرزندگی میآفریند.
هنگامهی طلوع آفتاب که میشود، تالاب میانکاله غرق در آواز پرندگان، در مه و غبار صبحگاهی فرو رفته و به اوج زیبایی خود میرسد. در کنار این تالاب هر روز صبح میتوانید نظارهگر پرندگانی باشید که سرتاسر تالاب در نواری پیوسته، آرام در آب نشستهاند. در یکسوی شبهجزیره میانکاله ساحل زیبای کمعمق، مراتع و چراگاههای سرسبز و بزرگ در کنار شنزارهای متعدد که تداعیکنندهی کویر هستند قرار دارند و در سوی دیگر، تالابی پر از پرواز و آواز و هیاهوی زندگی پرندگان. این تالاب، اولین تالاب بینالمللی ثبتشده در فهرست تالابهای کنوانسیون رامسر بوده و با بیش از ۱۰۰ هزار هکتار مساحت، یکی از زیستگاههای مهم و با ارزش پرندگان آبی و خشکی تلقی میشود. زمینهای آن مجموعهای از شنزارهای ساحلی، زمینهای باتلاقی، آبگیرها، مرداب جنگلی با پوشش درختچههای گز، جنگل انارستان، بوتههای تمشک و زمینهای پست و گره افتاده هستند.
واژه میانکاله تغییریافته نام میان قلعه است. گال یا کال، خدای ایران باستان است و درگذشته به آن، انجیله و در مقطعی دیگر نیممردان گفته میشد. حیاتوحش میانکاله که تنها بازمانده از مناطق نیمه مشجر دریای خزر است با مساحتی بالغ بر ۷۰ هزار هکتار در منتهی الیه جنوب شرقی دریا و در دوازده کیلومتری شمال شهر بهشهر قرار دارد. همچنین این تالاب از جنوب به خلیج باریک و کمعمق گرگان، از شرق به آشوراده (در نزدیکی بندر ترکمن) و از غرب به بندر جدید امیرآباد منتهی میشود. تالاب میانکاله که از زیباترین تالابهای جهان محسوب میشود و در فهرست ذخیرهگاههای طبیعی زیستکره ثبت شده است. این تالاب زیبا سالانه پذیرای گروههای طبیعتگردی و گردشگری بسیاری است و یکی از بهترین مناطق برای برگزاری تورهای پرندهنگری است. هرساله در پاییز صدها هزار پرنده مهاجر مانند فلامینگو، باکلانها، قوها، پلیکانها، مرغابیها و عقاب دریایی دم سفید پس از بال زدنهای طولانی و طاقتفرسا خود را به این تالاب میرسانند و تا اواخر زمستان در آنجا میمانند. در این سمت جهان، قصهی پرواز به تالاب میانکاله که ختم میشود، گروههای طبیعتگردی و تورهای پرندهنگری رهسپار این تالاب میشوند. میانکاله حیاتوحش بینظیری دارد؛ این منطقه سرزمین اسبهای آزاد و پرندگان مهاجر است و علاوه بر آن، زیستگاه پرندگان بومی مثل قرقاول، دراج، زنگوله بال و حیواناتی چون گرگ، روباه، گربه وحشی، خرگوش و گراز نیز هست. شاید برای بیشتر ما شمال ایران تداعی کنندهی جنگلهای انبوه هیرکانی و جاذبههای طبیعتگردی مانند جنگل راش، جنگل الیمستان و دریاچههای آب شیرین مانند دریاچه چورت باشد. اما جنس طبیعت میانکاله با سایر مناطق شمال کشورمان متفاوت است. جنگل زیبای انارستان با درختانی به ارتفاع ۴ تا ۵ متر، درختچههای گز و تمشک در کنار تپههای شنی منظرهای بسیار جالب آفریدهاند که نظیر آن را در کمتر نقطهای از دنیا میتوان پیدا کرد.
تالاب میانکاله از تهران حدود ۳۰۰ کیلومتر فاصله دارد. وارد جاده هراز شده و به سمت آمل حرکت کنید. در کمربندی آمل یک خروجی در سمت راستتان قرار دارد که به سمت بابل، قائمشهر و ساری میرود. وارد این خروجی شوید و مسیر را ادامه دهید تا بعد از ساری به بهشهر برسید. در بهشهر مسیری که به شهرک صنعتی میرود را در پیش بگیرید. با عبور از امیرآباد، راغمرز و تالاب لپوی میبایست مسافتی در حدود ۵ کیلومتر را در جاده ساحلی به سمت شرق حرکت کنید تا به میانکاله برسید.
راگه درهای منحصربهفرد است که وقتی وارد آن میشوید، انگار به یک فیلم ماجراجویانه قدم گذاشتهاید. رودخانه دائمی گیودری هزارههاست که برای تراشیدن صخرههایی به این زیبایی و عظمت تلاش میکند. در دل تنگه که راه میروید، از دل صخرهها و آب رودخانه گیودری عبور میکنید. بر بلندای دره که میایستید تا چشم کار میکند سرزمینهای بکر و آرام میبینید. خیلیها تنگه راگه را بهشتی در دل کویر میدانند. کرمان استانی پهناور است که به دلیل شرایط اقلیمیاش جاذبههای گردشگری، اکوتوریسم، ژئو توریسم و طبیعت گردی زیادی را در خود جای داده است. دره راگه یکی از همین زیباییهای طبیعی ست که برخی آن را از حیث پتانسیلهای طبیعت گردی همسنگ دشت کلوتهای شهداد در این استان میدانند. دره یا تنگه راگه که در نزدیکی شهر رفسنجان واقع شده است، در حدود ۲۰ کیلومتر طول دارد و عمق آن به ۸۰ متر نیزمیرسد.
بر دیوارههای تنگه، سنگها و ساختارهایی به شکلهای بسیار زیبا وجود دارند که مانند سنگ تراشیدههای تمدنهای باستانی به نظر میرسند. در کناره صخرههای زیبا و خیره کننده، عبور رودخانهی همیشه جاری گیودری از میان تنگه، راگه را به محلی الهام بخش تبدیل میکند. علاوه بر تمام زیباییهایی که دره در خود دارد، تماشای آسمان کویر در شب از دیگر جاذبههای گردشگری این منطقه است. در حال حاضر دره راگه مکانی برای حضور برخی از تورهای رصد آسمان و دره نوردی و کوهنوردی است. راگه که در کنار ژئو پارک جهانی قشم و ژئو پارک ارس، سومین ژئو پارک ایران است که علاوه بر زیباییهای زمینیاش، آسمانی پرستاره و مبهوت کننده نیز دارد که آن را به محلی مناسب برای آسترتوریسم یا گردشگری نجوم تبدیل میکند. حیات وحش دره راگه در منطقه منحصربهفرد است و شامل پرندگانی مانند عقاب، دراج و کبک میشود. در طول مسیر پیاده روی در تنگه راگهاگر خوش شانس باشید میتوانید حفرههای موجود در قلب صخرهها را که آشیانه عقاب است ببینید. این دره با منطقه حفاظت شده بدوئیه که پناه گاه آهو در استان کرمان محسوب میشود تنها چند کیلومتر فاصله دارد و وجود این حیوان نیز در منطقه توسط افراد محلی گزارش شده است.
از تهران سفری تقریباً ۱۰ ساعته به رفسنجان خواهید داشت. پس از آن مسیر رسیدن به دره راگه مطابق زیر خواهد بود:
از رفسنجان به سمت روستای ناصریه حرکت کرده و از آنجا با پیمودن ۸ کیلومتر به سمت غرب و پس از کمی تغییر ارتفاع به ژئوپارک دره راگه خواهید رسید. (سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان کرمان) رسیدن به رفسنجان وارد لاین جنوبی جاده کمربندی رفسنجان شده و پس از رد شدن از فرودگاه رفسنجان وارد جاده خاکی سمت راست میشوید. این جاده به روستاهای محمد آباد, علی آباد و رحمت آباد میرود. از این نقطه تا دره راگه بیست و هفت کیلومتر راه در پیش است. بعد از عبور از این جاده خاکی به مبدأ پیمایش دره میرسید.
گفتم که خدا مرا مرادی بفرست ، طوفان زده ام راه نجاتی بفرست ، فرمود که با زمزمه ی یا مهدی ، نذر گل نرگس صلواتی بفرست