روستای شهرستانک
یک شنبه 14 شهریور 1395 8:47 PM
روستای زیبای شهرستانک، در شمال غربی شهر کرج و در مسیر جاده چالوس، روستایی ییلاقی است که علاوه بر تابستان، سفر پاییزی به آن نیز یکی از بهترین گزینهها برای طبیعت گردی است.
روستای شهرستانک با طبیعتی چشمنواز در ۵۴ کیلومتری شمال غربی کرج قرار گرفته است. با آنکه شهرستانک روستایی ییلاقی است، پاییزش از تابستانش هم معروفتر و زیباتر است. برای سفر یک روزه به این روستا، میتوانید طوری برنامهریزی کنید که صبح آنجا باشید و تا بعد از ظهر هم در روستا و طبیعت اطرافش بچرخید.
در نزدیکی این روستا میتوانید از کاخ ناصری هم دیدن کنید. این کاخ درحدود سالهای ۱۲۹۵ قمری به دستور ناصرالدین شاه ساخته شد و امروز در فهرست میراث فرهنگی به ثبت رسیده است. این کاخ غیرمسکونی است و درِ اتاقها بسته است؛ تقریبا تمام کاخ دوره ناصری تخریب شده و فقط یک ساختمان که در دوره پهلوی دوم مرمت شده بود سرپا است. در این کاخ فقط روزهای صبح جمعه برای بازدید باز میشود. در ضلع شرقی کاخ یک سنگ بزرگ قرار دارد که ارتفاعش بیشتر از چهار متر است و کتیبهای روی آن کندهکاری شده. اگر از مردم روستا بپرسید، میگویند زمانی ناصرالدین شاه اینجا مشغول استراحت بوده که این سنگ از کوه روبهرو پایین میآید و متوقف میشود. بعد شاه قاجار دستور میدهد شرح این ماجرا را روی این سنگ بکنند. اما نوشتههای روی سنگ دیگر خوانا نیست و فقط میتوانید کنارش عکس بگیرید.
بعد از تماشای کاخ میتوانید به روستا برگردید یا به سمت کوه و قلعه دزدبند بروید. مسیر سمت چپ کوه شاهنشین به سمت قلعه میرود. حدود نیم ساعت تا بالای قلعه راه دارید. البته فقط چند دیواره از این قلعه باقی مانده و اگر تجربه چندانی در کوهنوردی ندارید، بهتر است بالا نروید. اگر از کاخ عبور کنید و به سمت شمال آن بروید به چشمهای میرسید که از زیر سنگی بزرگ میجوشد. آب چشمه زلال است و به رودخانه میریزد. نزدیک چشمه درختان خودروی گردو، گیلاس و آلبالو روییده که در فصل تابستان معمولا میوه دارند.
پس از آن بد نیست به درخت کهنسال سرو سری بزنید که محلیها آن را به اسم «هورست» می شناسند. این درخت حداقل چندصد سال عمر دارد، ارتفاعش حدود ۱۷ متر و پهنایی در حدود ۱۴ متر دارد. باید از سمت جنوبشرقی روستا از یک مسیر خاکی بالا بروید. حدود ۲۰ دقیقه تا رسیدن به درخت زمان لازم دارید. اگر از روستاییان بپرسید راه رسیدن به آن را نشانتان میدهند. دهیاری شهرستانک در حال ساخت یک مسیر مناسبتر برای دسترسی به این درخت تاریخی است.
برای ناهار حتما یادتان باشد که ملزومات را پیش از آنکه ورود به شهرستانک تهیه کنید یا از منزل همراه خود بیاورید، چون در روستا و مسیر پیادهروی تا کاخ هیچ امکانات رفاهیای وجود ندارد. البته بهترین غذا بعد از پیاده روی یک غذای سالم و سبک است. در خود روستا چند بقالی وجود دارد که میتوانید چیزهایی را که فراموش کردهاید از آنها بخرید. سوغات شهرستانک گردو، عسل و لبنیات است. بقالیهای روستا ماست محلی خوبی دارند که نباید تجربه آن را از دست داد. آقای غلامی یکی از معروفترین و بهترین ماستهای شهرستانک را دارد. البته تمام روستاییان شهرستانک ماست و پنیرهای محلی خوبی دارند که اگر با آنها آشنا شوید، تخفیف خوبی خواهید گرفت.
بسته به انتخابتان، میتوانید در روستا ناهار بخورید یا وسایلتان را تا نزدیک کاخ ناصری ببرید. نزدیک کاخ، محوطه باز و مسطحی وجود دارد که از کنارش رودخانه هم عبور میکند. روستا دو مسجد دارد که برای نماز و استفاده از سرویسهای بهداشتی میتوانید آنجا بروید.
در حال حاضر بهترین مسیر دسترسی به شهرستانک، راه آسفالته ۸ کیلومتری است که از جاده کرج-چالوس، نرسیده به گچسر منشعب شده و به شهرستانک منتهی میشود. آزادراه تهران- شمال هم در آینده از نزدیکی شهرستانک خواهد گذشت. بهترین حالت برای رسیدن به شهرستانک این است که صبح زود راه بیفتید تا قبل از هشت صبح آنجا باشید. میتوانید در جاده چالوس پس از حدود ۴۴ کیلومتر رانندگی و بعد از عبور از روستای آسارا، در سمت راست جاده به دو راهی شهرستانک میرسید. تابلوی بزرگ سبزرنگی مسیر روستا را نشانتان میدهد. از آنجا تا خود روستا حدود ۱۰کیلومتر راه آسفالته دارید.
اگر با تاکسی یا اتوبوسهایی که از جاده چالوس راهی شهرهای شمالی میشوند سفر کنید، میتوانید در دوراهی شهرستانک پیاده شوید و منتظر خودروهای عبوری شوید. ممکن است مخصوصا وقت برگشت، وسیله نقلیه مناسب نیابید. به همین خاطر توصیه ما این است که با تورهای مسافرتی یا وسیله نقلیه شخصی به شهرستانک بروید، مگر آنکه بخواهید از لب جاده تا روستا را هم پیاده بروید.
میتوان از قله توچال هم به شهرستانک رسید. از سمت غرب توچال به سمت پایین که سرازیر شوید، پس از یک ساعت پیادهروی به قله شاهنشین در شهرستانک میرسید. تا انتهای مسیر حدود یک ساعت و نیم پیاده راه دارید. مسیر راحت و سبک است. بعد از حدود ۲۰ دقیقه از روستا خارج و وارد راه ییلاقی بیرون روستا میشوید. میتوانید وارد کوچهباغهای اطراف شوید و گشتی بزنید اما مسیر مستقیم به کاخ ناصری میرسد. جاده ناصری، راهی که از زمان های دور شهر ری را به مازندران متصل میکرد و در دوره قاجار توسعه یافت، از این آبادی میگذرد و کوهنوردان هنوز هم از این مسیر استفاده میکنند.
گفتم که خدا مرا مرادی بفرست ، طوفان زده ام راه نجاتی بفرست ، فرمود که با زمزمه ی یا مهدی ، نذر گل نرگس صلواتی بفرست