پاسخ به: باغ های تاریخی خراسان جنوبی
پنج شنبه 14 مرداد 1395 5:55 PM
باغ و عمارت امیرآباد میراثی از دوره قاجار
باغ و کوشک امیرآباد در غرب شهر بیرجند و در روستایی به همین نام (امیرآباد) در حاشیهی جادهی بیرجند به خوسف و در فاصلهی 5 کیلومتری شهر بیرجند واقع شده است. کوشک امیرآباد دو طبقه دارد که در طبقهی اول دو ایوان با ستونهای متفاوت در دو ضلع شرقی و غربی بنا نظر هر بینندهای را به خود جلب میکند.
اجزای آن شامل باغ، کوشک و محل اسکان خدمه است. باغ، خیابانهای متعددی دارد که در جهات گوناگون امتداد دارند.
بنای اصلی(کوشک) در وسط باغ و در دو طبقه ساخته شده، این بنا، دارای پلان 8 ضلعی است و ورودی آن در ضلع شرقی واقع شده است، پس از ورودی فضای پلکان که به طبقهی فوقانی راه دارد قرار دارد.
در امتداد ورودی، دالانی است که به یک حوضخانه در بخش مرکزی بنا منتهی میشود. طبقهی فوقانی دارای یک شاهنشین با پلان چلیپایی است که دارای درگاهها و پنجرههایی با طاق نیم دایره است. نمای کوشک، تزئینات آجری از نوع هندسی دارد.
احداث این بنا به دورهی قاجاریه بر میگردد. باغ و کوشک امیرآباد به شماره 1969در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
باغ «بهلگرد» اصیلترین باغ ایرانی در منطقه بیرجند
باغ «بهلگرد» در فاصلهی 30 کیلومتری شمال شرقی بیرجند در امتداد جادهی «بیرجند - زاهدان» واقع شده، ورودی باغ دارای سردری ساده با درب چوبی و دو تکه که با گل میخهای کروی تزئین شده است.
فضای هشتی که بهصورت محدود و با طاق نماهای کمعرض و کمعمق آن را میپوشاند، پس از آستانه ورودی قرار گرفته و محوطهی اندرونی که در امتداد هشتی واقع شده فضای نسبتاٌ وسیعی را به خود اختصاص داده است.
طبق اصول باغسازی ایرانی در میان این محوطه استخری به شکل چهار ضلعی به چشم میخورد که در قسمت جنوبی اندرونی بنا در دو طبقه همکف و اول بوجود آمده است.
این بنای تاریخی بهعلت جذابیت خاص و بهلحاظ وجود اجزاء و عناصر معماری اسلامی از جمله سردر ورودی هشتی با فضاهای ویژه خود بخش اندرونی باغ و بنای آن که بصورت ترکی با ستونهای آجری مشخص با شماره 2367 در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
مجموعه باغ و عمارت بهلگرد شامل بخشهای متعددی همچون، ورودی، هشتی، حیاط اندرونی، عمارت اصلی، محل سکونت خدمه، بیرونی و اصطبل است.
این باغ که بر روی زمین شیبدار بنا شده بمنظور مهار شیب زمین از جنوب به شمال بهصورت یکسانی طراحی شده است.
این باغ با داشتن اندرونی و بیرونی یکی از اصیلترین باغهای ایرانی در منطقه است که بهعنوان تفرجگاه ییلاقی خاندان خزیمه و در زمان شوکتالملک از حاکمان بیرجند در دوره قاجار بنا شده است.
باغ و عمارت مود در حصار بیست برج مدور
«باغ و عمارت معصومیه» هم در غرب بیرجند در دورهی پهلوی ساخته شده و معماری آن بهگونهای طراحی شده که نمای اصلی عمارت در آب استخر مقابل آن کاملاً بازتاب داشته است، طوریکه عمارت چهل ستون اصفهان را تداعی میکند. تمام فضاها و اتاقهای این عمارت همچون دیگر بناهای تاریخی به یکدیگر راه دارند و ورود به داخل ساختمان از هر عمارت میسر است.
در این عمارت علاوهبر باغ اصلی دو باغ دیگر هم به چشم میخورد که در یکی از آنها عمارتی ساده خودنمایی میکند و دیگری فاقد عمارت است.
«باغ و عمارت مود»( قلعه باغ ) واقع در شهرستان سربیشه از آثار مربوط به دوره زندیه و قاجار با مساحت 60 هزار و 270 مترمربع دارای یک حصار و بیست برج مدور است که با فاصلههای مشخصی در حصار باغ هستند.
علاوهبر برجها، یک خندق به عرض تقریباً 10 متر در دور تا دور حصار حفر شده و دفاع از قلعه را آسانتر میکرده و ورودی اصلی باغ در میانه ضلع شمالی آن قرار دارد و در دو طرف ورودی، دو برج و دو اتاق کوچک جهت سکونت نگهبانان دیده میشود.
در داخل قلعه بقایایی از یک بنای قدیمی، عمارتی تشریفاتی، شامل چند ایوان، بقایای یک هشتی، راهروها و اتاقها برجا مانده است.
در مرکز این باغ عمارتی قرار دارد که ویژگیهای معماری آن متعلق به اواخر دوره قاجار و اوایل پهلوی است.
باغ گلشن، خالق طبیعت بینظیر در طبس
باغی زیبا و تاریخی متعلق به دورهی «افشاریه - زندیه» است که یکی از مهمترین باغهای ایرانی است. هزاران درخت میوه در این بنای تاریخی هشت هکتاری، طبیعت بینظیری آفریده که هر بیننده ای از نظاره آن غرق در لذت میشود.