25 رجب سالگرد شهادت هفتمین اختر تابناک امامت و ولایت
دوشنبه 13 اردیبهشت 1395 2:50 PM
بنام خدا
25 رجب سالگرد شهادت هفتمین اختر تابناک امامت و ولایت امام موسی کاظم علیه السلام
قال الامام موسی الکاظم علیه السلام:
« اداء الامانة و الصدق یجلبان الرزق، والخیانة و الکذب یجلبان الفقر و النفاق. »
« امانتداری و راستگویی، سبب فزونی روزی و خیانت و دروغگویی، موجب فقر و دوروئی می شود. »
نام هفتمین مشعل فروزان هدایت ، « موسی»، لقب آن حضرت « کاظم» و کنیه ایشان « ابوالحسن » و « ابوابراهیم » است. شیعیان و دوستداران آن حضرت، ایشان را با لقب « باب الحوائج » نیز می شناسند.
این امام همام در 21 سالگی به مقام امامت رسید و مدت امامت آن بزرگوار 35 سال به طول انجامید . این ایام مقارن با سالهای آخر خلافت منصور عباسی و دوره خلافت هادی و 13 سال از دوران خلافت هارون بود که سخت ترین دوران عمر آن حضرت به شمار می رود.
در سجایای اخلاقی آن حضرت آورده اند که افرادی از روی نادانی و عدم آگاهی به آن حضرت بی احترامی می کردند ولی ایشان با بردباری و شکیبایی با آنها روبرو می شد و حتی گاه با احسان،آنان را اصلاح می فرمود.
مسلمانان ، امام را به سبب حلم وبردباری و فرونشاندن غیظ و خشمش در مقابل این گونه افراد، « کاظم » لقب داده اند. اما در مقابل ، امام در برابر سلاطین ستمگر، هیچگاه صبور نبوده و می فرمود: « حق را بگو اگر چه آن حق گویی موجب هلاکت تو شود.»
از جمله خصائص دیگر آن امام، زهد و عبادت وی بود. آن بزرگوار سالهای بسیاری از عمر گرانبهای خود را در زندان به سر برد و در تمام این مدت به عبادت خدا مشغول بود، به طوریکه بسیاری از زندان بانان او تحت تأثیر قرار گرفته و از نگهداری امام در آن شرایط سخت خودداری می کردند.
شیخ مفید درباره آن حضرت می گوید:
« ابو الحسن موسی علیه السلام عابد ترین ، سخی ترین و با شخصیت ترین اهل زمان خود بود. »(1)
شیخ طبرسی می نویسد:
« آن حضرت بیش از همه مردمان حافظ کتاب خدا بود و مردم مدینه او را زینت کوشندگان در عبادت خدا می نامیدند. »(2)
ابن ابی الحدید در وصف آن حضرت چنین می نویسد:
« فقاهت، دیانت، عبادت ، بردباری ، شکیبائی ، همه در آن حضرت جمع بود. »(3)
یحیی بن حسن بن جعفر، نسب شناس مشهور، درباره آن حضرت نوشته است:
« موسی بن جعفر علیهما السلام به علت عبادت و اجتهادش، عبد صالح خوانده می شد. »(4)
این جملات نمونه هایی است از سخنان مورخان و محدثان شیعه و سنی در وصف آن حضرت.
هارون الرشید نیز درباره ایشان به ربیع گفت: این مرد (امام) از راهبان بنی هاشم است. ربیع می گوید: به هارون گفتم: پس چرا او را زندانی کرده ای؟ هارون پاسخ داد: چاره ای جز این نیست.(5)
امام به روشنی می دید که خلفای ستمگر در پی تباه کردن و از بین بردن اصول اسلامی و انسانی اند، پس هیچگاه سکوت نکرد و سالها مورد اذیت و آزار ، تعقیب و درزجر بود و در مدتی که از 4 سال تا 14 سال نوشته اند، در تبعید ، زندان و سیاهچال های بغداد، در غل و زنجیر ، تحت نظر به سر می برد. سرانجام امام کاظم علیه السلام در سال 183 ه. ق در سن 55 سالگی به دستور هارون مسموم و شهید گشت. مرقد مطهر آن امام بزرگوار در کاظمین، زیارتگاه عاشقان آن حضرت است .
پی نوشت ها و منابع :
1- الارشاد، ص 277.
2- اعلام الوری، ص 298.
3- شرح نهج البلاغه، ج 15، ص 273.
4- تهذیب التهذیب، ج 1، ص 399.
5- عیون اخبار الرضا، ج 1، ص 31.