آثار هديه در سازگاري همسران
جمعه 10 اردیبهشت 1395 2:29 PM
آثار هديه در سازگاري همسران
دادن هديه به همسر از زواياي گوناگوني به سازگاري همسران کمک مي کند؛ از جمله:
أ. پاکسازي كينه ها و..
رسول اعظم (صلي الله عليه و آله و سلم) مکرّر مي فرمودند: تَهادُّوا فَاِنَّ الهَدِيَّةَ تَسُلُّ السَّخائِمَ؛ به يکديگر هديه دهيد؛ به درستي که هديه کينه ها را از بين مي برد.
عايشه مي گويد: اهدت الّي امرأة مسکينة هدية فلم اقبلها رحمة لها فذکرت ذلک الرسول الله (عليه السّلام) فقال: الّا قبلتيها منها و کافيتيها منها! فلاتري انّک حقّرتيها! يا عايشة، تواضعي فان الله يحب المتواضعين و يبغض المستکبرين؛ زن مستمندي هديه اي به من داد و من آن را از باب ترحّم بر او نپذيرفتم.
پس از آن که ماجرا را براي رسول خدا (صلي الله عليه و آله و سلم) بازگو کردم، حضرت فرمودند: چرا هديه را قبول نکردي و متقابلاً به او ندادي تا خيال نکند او را تحقير کرده اي؟ اي عايشه، فروتن باش؛ زيرا خداوند فروتنان را دوست دارد و از متکبران متنفر است.
در روايت ديگري اميرالمومنين (عليه السّلام) دادن هديه را زمينه ساز برطرف شدن برخي مشکلات فردي و اجتماعي معرفي کرده و فرموده اند: مَا اسْتُعْطِفَ السُّلْطانُ وَ لاَ اسْتُسِلَّ سَخيمَةُ الْغَضْبانِ وَ لاَ اسْتُميلَ الْمَهْجُورُ وَ لاَ اسْتُنْجِحَتْ صِعابُ الاُْمُورُ وَ لاَ اسْتُدْفِعَتِ الشُّرُورُ بِمِثْلِ الْهَدِيَّةِ؛
براي جلب عطوفت سلطان، از بين رفتن کينه خشمگين، به دست آوردن دل مهجور، غالب شدن بر مشکلات و رفع شرور، چيزي همانند هديه کار آمد نيست.
و رسول اکرم (صلي الله عليه وآله و سلم) فرمود: تهادّوا تحابّوا تهادّوا فانها تذهب بالضغائن؛ به يکديگر هديه دهيد تا زمينه ساز محبت شما به يکديگر شود؛ پس به درستي که هديه کينه ها را از بين مي برد.
ب. جلب محبّت
رسول اکرم (صلي الله عليه وآله و سلم) فرمود: « تهادوا تحابّوا »؛ هديه دهيد تا به يکديگر محبت پيدا کنيد ».
روايتي از رسول خدا (صلي الله عليه و آله و سلم) است که مي فرمايند: تهادوا بالنبق تحيي المودة و الموالاة؛ با ميوه درخت سدر به يکديگر هديه دهيد تا مودّت و ياري رساني زنده شود ».
گويا پيامبر اکرم (صلي الله عليه و آله و سلم) در اين روايت شريف متذکر اين نکته مي شوند که ارزش مادي هديه اهميّت چنداني ندارد؛ بلکه حتي هديه دادن « نَبِق » ( ميوه درخت سدر ) نيز تأثير بسيار مهمي در ايجاد صميميت و محبّت خواهد داشت؛ بنابراين همسر نبايد نگاه خود را به لوازم ارزشمند مادّي معطوف سازد تا در نتيجه اوّلاً هديه دادن را بر خود سخت کند و ثانياً تعداد آن را کاهش دهد و به حدّاکثر سالي يک بار اکتفا بسنده کند.
آنچه در هديه مهمّ است، ابراز علاقه اي است که در پس آن نهفته و همسر با نگاه تيزبين خود پرده از روي هديه به ظاهر کم ارزش کنار مي زند و امواج نهاني محبّت همسر را مشاهده مي کند.
در حديث ديگري نيز اميرالمؤمنين (عليه السّلام) جلب محبت را پيامد طبيعي هديه به شمار مي آورند و مي فرمايند: « الهدية تجلب المحبة؛ هديه جلب محبت مي کند.»
رسول اکرم (صلي الله عليه و آله و سلم) در روايتي هديه گيرنده را به اين نکته توجه مي دهند که نبايد مقدار هديه را در نظر بگيرد؛ بلکه با قبول هديه، کرامت هديه دهنده را حفظ کند. آن الگوي انسانيت مي فرمايند: « لو اُهدي اِليَّ کُراع لقبلته و کان ذلک من الدين؛ اگر پاچه ي گاو يا گوسفندي نيز به من هديه دهند، آن را مي پذيرم و اين از دين است ».
پی نوشت :
حسين زاده، علي، همسران سازگار: راهکارهاي سازگاري، قم: انتشارات مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره)، چاپ سيزدهم، 1391