تکمیل چرخه دفاعی کشور با بهرهگیری از سامانه تجهیزشده S300
یک شنبه 29 فروردین 1395 6:04 PM
تکمیل چرخه دفاعی کشور با بهرهگیری از سامانه تجهیزشده S300
بالاخره پس از کش و قوسهای فراوان، روسیه سامانه پدافند هوایی S300 را به نیروهای مسلح کشورمان تحویل داد و بخشهایی از این سامانه در رژه امروز ارتش به نمایش درآمد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، در سال 2007 قراردادی نظامی بین ایران و روسیه برای دریافت سامانه پدافندی S300 امضا شد اما روسها در سال 2010 به بهانه تحریمهای سازمان ملل حاضر نشدند این سامانه دفاعی را تحویل ایران دهد. در همان مقطع ایران اعلام کرد که در دادگاهی در ژنو علیه روسیه شکایتی قانونی را مطرح کرده است.
اما پس از توافق هستهای ایران و غرب و رفع تهدیدهای نظامی علیه کشورمان، روسها آماده تحویل سامانه S300 شدهاند. ولادیمیر پوتین در فروردین ماه سال 94 و درماههای پایانی مذاکرات هستهای ایران و غرب، با امضای حکمی، ممنوعیت فروش سامانه اس300 به تهران را لغو کرد. رییس جمهور روسیه گفته بود که تحویل سامانه دفاعی S300 به ایران نقض تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل محسوب نمیشود.
در دیدار ورزای دفاع ایران و روسیه در فروردین ماه سال پیش اعلام شد که سامانه پدافندی S300 تا پایان سال 2015 میلادی به ایران تحویل داده خواهد شد. سردار حسین دهقان وزیر دفاع نیز درباره آخرین وضعیت این قرارداد گفته بود که تیمهای کارشناسی ایران و روسیه این قرارداد را بهروز کردهاند به گونهای که یک گردان از این سامانه به قرارداد قبلی اضافه میشود و تمام تغییرات تکنولوژی در سامانه جدید اعمال شده و اس-300 بهروز شده تحویل ایران داده میشود. البته کمی بعد یکی از مقامات کرملین اعلام کرد که قراداد تحویل سامانه دفاعی موشکی اس 300 میان ایران و روسیه تا پایان سال 2015 تکمیل نخواهد شد، بنابراین ابتدای سال آینده میلادی امضا خواهد شد.
با این وجود هرچه به زمان تحویل این سامانه نزدیکتر میشدیم مخالفتهای آمریکا نیز بیشتر میشد. تونر معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در واکنش به انتشار اخبار آغاز روند تحویل سامانه دفاعی موشکی اس300 به ایران گفت که «ما پیشرفتهایی در این زمینه دیدهایم اما من اطلاعات بیشتری ندارم. تنها میتوانم بگویم که ما پیش از این به طور شفاف مخالفت خود را با هرگونه فروش سامانه اس300 به ایران اعلام کردهایم.»
مهمترین مخالف ورود این سامانه پدافندی به کشورمان آمریکا و رژیم صهیونیستی هستند هر چند آمریکاییها اعتراف دارند که این بهرهگیری از سامانه S300 نقض برجام نیست. اما این سامانه چه ویژگیهایی دارد که رژیم صهیونیستی نسبت به آن حساس است؟ سامانه S300 یک سامانه موشکی سطحبههوای دوربرد و خودکششی با قابلیت استفاده در تمامی ارتفاعات است که در اواخر دهه ۱۹۷۰ برای نیروی دفاع هوایی شوروی ساخته شد. از جدیدترین مدل های این سامانه می توان به سامانه اس-۳۰۰ پیامیو اشاره کرد که یکی از پیشرفتهترین موشکهای زمین به هواست و توانایی آن را دارد تا اهدافی واقع در ارتفاع حداکثر ۲۷ کیلومتری را منهدم سازد. این سامانه توانایی پیگیری همزمان ۱۰۰ هدف و درگیری همزمان با ۱۲ هدف را دارد. زمان آمادهسازی آن حدود ۵ دقیقه و موشکهای آن از نوع انبارشوندهاست که مانند مهمات معمولی نیاز به هیچگونه نگهداری در مدت عمر مفید خود ندارند.
برای آشنایی با نحوه به کار گیری سامانه پدافندی S300، حدود 80 متخصص ایرانی برای استفاده از سامانه دفاعی موشکی اس 300 در آکادمی هوا- فضای موژیسکی آموزش داده خواهند شد. دوره آموزشی این متخصصان چهار ماه به طول خواهد انجامید. البته در این سالها و پس از بدقولی روسها، متخصصان صنعت دفاعی کشورمان دست روی دست نگذاشتند و سامانه باور 373 که نمونه ایرانیS300 محسوب میشود را در داخل کشور تولید کردند. این سامانه دفاعی پس از تست موفقیتآمیز، در رژه ارتش در 29 فروردین 94 در حرم مطهر امام خمینی (ره) به نمایش درآمد.
در حال حاضر علاوه بر روسیه کشورهایی همچون الجزایر، ارمنستان، جمهوری آذربایجان، بلاروس، چین، یونان، قزاقستان،اسلواکی، اوکراین، ونزوئلا، سوریه و ویتنام دارای چنین سامانهای هستند.
این سامانه کاملا تدافعی بوده و برای مقابله با حملات موشکی به کار میرود. با توجه به راهبرد تدافعی جمهوری اسلامی ایران، این سامانه در کنار سامانههای بومی میتواند چرخه دفاعی کشور را تکمیل کرده و ایران اسلامی را در برابر تهدیدات مصون کند. همین عامل موجب نگرانی دشمنان این مرز و بوم شده است.
اگر کسی را یافتی که در لبخندت غمت را دید، در سکوتت حرف هایت را شنید و در خشمت محبتت را فهمید؛ بدان او بهترین دارایی توست :)