شانس زنان برای ازدواج مجدد یک نهم مردان است
یک شنبه 29 فروردین 1395 9:56 AM
شانس زنان برای ازدواج مجدد یک نهم مردان است
|
|
|
|
|
|
|
|
|
هر ساله تعداد زيادي از افراد به دليل فوت همسر يا طلاق گرفتن از همسر دوباره مجرد ميشوند. ازدواج مجدد شانس دوبارهاي است كه اين افراد به خود براي تجربه دوباره زندگي مشترك ميدهند، اما ازدواج مجدد چندان هم بدون مشكل نيست و مشكلات از لحظهاي كه فرد انتخابهاي خود را محدود شده ميبيند، آغاز ميشود. در اين بين آمارها گوياي اين مطلب هستند كه شانس زنان براي ازدواج مجدد يك نهم مردان است و همين امكان انتخاب درست را بيش از پيش محدود ميكند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه آرمان، طلاق و فوت همسر دو عامل مهمي هستند كه به تجرد مجدد افراد و امكان ازدواج مجدد منجر ميشوند. بالاي 160 هزار طلاقي كه هر ساله به ثبت ميرسند، بيانگر اين موضوع هستند كه هرساله 163 هزار مرد و 163 هزار زن دوباره مجرد ميشوند. در عين حال هر ساله رقمي حدود 400 هزار مرگ در كشور ما رخ ميدهند، تعداد زيادي از اين افراد كه ميميرند صاحب همسر هستند و با فوت آنها همسرشان دوباره مجرد ميشود. در حداقليترين حالت ميتوان گفت هر سال در كشور ما حدود 500 هزار نفر دوباره مجرد ميشوند، اين مجردها دوباره در كنار 11 ميليون مجرد كشور قرار ميگيرند، ولي شرايط براي آنها با كساني كه تا به حال ازدواج نكردهاند متفاوت است. مجموعي از عوامل فردي، خانوادگي، اجتماعي و فرهنگي باعث ميشوند كه عدهاي از اين افراد دوباره تصميم به ازدواج بگيرند و عدهاي ديگر هيچگاه دوباره به سمت ازدواج نروند. يك مساله مهم درباره ازدواج مجدد، «انتخاب» افراد است. ملاكهايي كه افراد براي ازدواج مجدد دارند با ملاكهايي كه در ازدواج اولشان داشتهاند بسيار متفاوت است. در ازدواج اول معمولا بسياري از معيارها حول محور عشق و علاقه شكل ميگيرند اما در ازدواج دوم حاشيههايي مانند حس تنهايي، نيازهاي عاطفي، نيازهاي مالي، انتخاب افراد را تحت تاثير قرار ميدهند و باعث ميشوند كه افراد انتخابهايي ساده و سرسري داشته باشند.
ازدواج مجدد بعد از فوت همسر
دليل اصلي مجرد شدن دوباره افراد در سنين بالا فوت همسر است، افرادي كه در سنين ميانسالي يا سالمندي همسرشان را از دست ميدهند به احتمال زياد با اين تصور كه دوران جواني را پشت سر گذاشتهاند و ديگر انتخابهاي آن دوران را ندارند، ازدواج دوم را خيلي ساده ميگيرند و تلاش ميكنند با نخستين فردي كه سر راهشان قرار ميگيرد ازدواج كنند. فردي كه ساليان درازي از زندگيش را با فردي ديگر شريك بوده است، تنها شدن برايش كار سختي است، همين باعث ميشود كه به فكر ازدواج مجدد بيفتد. البته يك هاله فرهنگي بر اين مساله حكمفرماست، هاله فرهنگياي كه امكان ازدواج مجدد براي زنان را محدود ميكند و در عوض اين حق را به مردان ميدهد كه دوباره ازدواج كنند. به احتمال زياد شما هم در اطرافتان مرداني را سراغ داريد كه در كمتر از يك سال بعد از فوت همسر دوباره ازدواج كردهاند و زناني هم كه با اينكه ساليان طولاني از فوت همسرشان ميگذرد اما همچنان مجرد هستند. وجود فرزند هم يكي از دلایل مردان براي ازدواج مجدد و از دلایل زنان براي عدم ازدواج مجدد است. علي 56 ساله سه سال قبل همسرش را بعد از 33 سال زندگي مشترك از دست داده است. او شش ماه بعد از فوت همسرش با يكي از خانمهايي كه فاميل به او معرفي ميكنند ازدواج ميكند. او به «آرمان» ميگويد: «من شش بچه دارم، هنگامي كه مادرشان فوت كرد فقط دوتاي آنها ازدواج كرده بودند، دو تا از بچهها دانشجو بودند و دوتاي ديگر هم دانشآموز. با اينكه فاميل كمك ميكردند اما نگهداري از خانه و بچهها كار آساني نبود و همين باعث شد دوباره ازدواج كنم.» از او درباره انتخابش سوال ميكنم و ميگويد: «آدمي به سن من فكر نميكنم زياد حق انتخاب داشته باشد. همسر دومم را فاميل به من معرفي كرد و در ديدار اول هم معلوم بود كه زن خوب و باايماني است، شرايطم را پذيرفت و خيلي زود با هم ازدواج كرديم. الان هم خيلي از زندگيم راضي هستم و زندگي خوبي دارم. رابطه فرزندانم هم با همسرم خوب است.» اما اكثريت زنان بعد از فوت همسرشان هيچگاه ازدواج نميكنند، اين مساله به ويژه درباره زناني كه فرزند يا فرزنداني از همسرشان داشته باشند چند برابر سختتر ميشود.
ازدواج مجدد براي طلاقگرفتهها
علاوه بر فوت همسر، طلاق هم يكي از عوامل ديگري است كه باعث ميشود افراد دوباره مجرد شوند. اما آمارها نشان داده اند90 درصد زنان پس از طلاق ازدواج نميكنند. اين در حالي است كه 90 درصد مردان پس از طلاق مجددا ازدواج خواهند كرد. در حقيقت مردان پس از جدايي از همسر سابق 9 برابر بيشتر از زنانِ جدا شده ازدواج ميكنند. بعضا نوع نگاهي كه جامعه به زنان مطلقه دارد باعث ميشود كه از شانس آنها براي ازدواج با افراد مناسب كاسته شود و از سوي ديگر تجربه نشان داده است بيشتر زنان در ازدواج دوم مجبور به ازدواج با مرداني ميشوند كه 10 تا 15 سال از خودشان بزرگتر هستند. هر چند تغيير در فرهنگ جامعه باعث شده است كه ازدواج مجدد براي زنان مطلقه مثل سابق سخت نباشد اما باز هم زنان در اين زمينه مشكلاتي دارند. افزايش آمار طلاق در كشور ما و به ويژه طلاقهايي كه در سالهاي اول زندگي صورت ميگيرند نشان ميدهد كه تعداد زيادي از زنان در سنين پايين مطلقه ميشوند و نوع نگاه جامعه به آنها باعث ميشود كه يا مجبور به ازدواج با افراد نامناسب شوند يا اينكه به مقتضيات شرايطي كه در آن قرار ميگيرند در معرض انواع آسيبها باشند.
سحر 30 ساله حدود پنج سال است از همسرش جدا شده است، از او درباره ازدواج مجدد سوال ميكنم و ميگويد: «نه اصلا، دوست ندارم دوباره ازدواج كنم، زندگي مشترك با آن چيزي كه ما قبل از آن در تصورمان است فرق دارد. مردها قبل از ازدواج و بعد از ازدواج دو شخصيت متفاوت دارند و بعد از ازدواج تبديل به افراد ديگري ميشوند. ازدواج به مردها آزادي بيشتري ميدهد ولي براي زنها فقط مسئوليت است.» از سختيهاي خانهداري ميگويد: «زن مجبور است ساعات طولاني در خانه به كارهاي سخت بپردازد و زحمتهايش هم ديده نميشوند.»تجربه سحر، تجربه برخی از زناني است كه مشكلات و سختيهاي زندگي اول باعث شده است از ازدواج گريزان شوند و همين باعث ميشود كه حتي اگر فرد مناسبي هم براي ازدواج پيدا شود او را رد كنند. اما برعكس سحر كه حاضر به ازدواج مجدد نيست، بهاره 26 ساله كه دو سالي است از همسرش جدا شده، در آستانه ازدواج مجدد است. او ميگويد: «به دليل اعتياد همسرم از او جدا شدم و حدود يك سال بعد از جدايي با مورد مناسبي آشنا شدم و قرار است به زودي ازدواج كنيم.» او يك پسر هم دارد و درباره نگهداري از بچه بعد از ازدواج ميگويد: «بعد از طلاق از همسرم، پسرمان را نزد خودم نگه داشتم اما بعد از ازدواج به احتمال زياد پسرم را نزد پدرش ميفرستم.»
ازدواج با انتخاب دقيق و مبتني بر تجربه
يك روانشناس درباره شرايطي كه افراد در انتخاب براي ازدواج مجدد، ميگويد: بعضي افراد بعد از جدا شدن از همسرشان به دليل شكست و تجربه ناخوشايندي كه از ازدواج قبلي داشتهاند تلاش ميكنند در انتخابشان احتياط كنند و با وسواس و موشكافي عمل ميكنند. فريد براتيسده ميافزايد: از سوي ديگر بعضي افراد هم از روي ناچاري و بدون انتخاب درست اقدام به ازدواج ميكنند و اين مساله آنها را دوباره در معرض طلاق قرار ميدهد. با توجه به اينكه معمولا افرادي كه طلاق ميگيرند برايشان طلاق گرفتن سختي زيادي ندارد بايد مراقب باشند كه در ازدواجهاي بعدي هم گرفتار اين فرايند نشوند و طلاق دوباره برايشان اتفاق نيفتد. او تصريح ميكند: نكتهاي كه روانشناسان بر آن تاكيد ميكنند اين است كه افراد خيلي زود براي ازدواج اقدام نكنند، اين مساله به ويژه براي كساني كه در ازدواج اولشان مشكلات زيادي داشتهاند ميتواند زمينه شكست مجدد را فراهم كند. او درباره زمان مناسب براي ازدواج مجدد ميگويد: اين ازدواج مجدد بايد انتخابي دقيق باشد كه بر اساس تجربه قبلي صورت گيرد. او درباره ازدواج مجدد زنان ميگويد: اين يك مساله فرهنگي است و معمولا زناني كه طلاق ميگيرند يا همسرشان فوت ميكند امكاني كه براي ازدواج مجدد دارند، كمتر از مرداني است كه طلاق ميگيرند يا همسرشان فوت ميكند. اين مساله حتي درباره سالمندان هم وجود دارد. براتيسده اين مساله را يك خطاي فرهنگي مينامد و ميافزايد: براي حل اين مساله و دادن امكان ازدواج مجدد به زنان، آگاهيبخشي اقدام مناسبي است.
|
|