وقتی نوزاد به دنیا میآید فکر میکنند هر ماده غذایی مایع مانند آب قند، آب و حتی عصاره برخی از غذاها را میتوانند به نوزاد بدهند در صورتی که کار بسیار غلطی است.
متخصصان اطفال بر این موضوع تاکید دارند که تا پایان ۶ ماهگی ،کودک به غیر از شیر مادر به چیز دیگری از لحاظ تغذیه ای نیازی ندارد!
شیر مادر برای شیرخواران
شیر مادر به عنوان کاملترین غذا برای شیرخواران تا پایان ۶ ماهگی شناخته شده چون حاوی مواد غذایی اصلی و ریز مغذیها، ترکیبات دفاعی (آنتیکورها)، آنزیمها، هورمونهای مختلف و اسیدهای چرب غیر اشباع است و نباید هیچ ماده غذایی دیگر حتی آب به نوزاد داد.
یک باور غلط در بین خانوادهها وجود دارد که:
وقتی نوزاد به دنیا میآید فکر میکنند هر ماده غذایی مایع مانند آب قند، آب و حتی عصاره برخی از غذاها را میتوانند به نوزاد بدهند در صورتی که کار بسیار غلطی است.
گیتی قوچانی کارشناس مسئول مادر و کودک مرکز بهداشت استان یزد در خصوص تغذیه کودک زیر ۶ ماه میگوید: شیر مادر علاوه بر تمام مواد غذایی حاوی ریز مغذیها، ترکیبات دفاعی (آنتیکورها)، آنزیمها، هورمونهای مختلف و اسیدهای چرب غیر اشباع است.
تغذیه کودک با شیر مادر علاوه بر رشد و نمو کودک
وی را در مقابل بسیاری از بیماریهای عفونی، تنفسی و گوارشی ایمن میکند. وی معتقد است: شیرخوار در ۶ ماهه اول زندگی به هیچ چیز به جز شیر مادر نیازی ندارد بنابراین مادران باید شیردهی را هرچه زودتر شروع کند به طوری که شروع شیردهی در زایمان طبیعی حداکثر نیم ساعت پس از تولد و در سزارین بلافاصله پس از به هوش آمدن مادر انجام شود و تا پایان ۶ ماهگی تغذیه انحصاری با شیر مادر را رعایت کنند.
تغذیه انحصاری با شیر مادر به معنای آن است که:
شیرخوار فقط با شیر مادر تغذیه شود و هیچ نوع ماده غذایی و آشامیدنی دیگر از جمله آب به او داده نشود و فقط قطرهای ویتامینی A+D و مولتی ویتامین به نوزاد داده شود. بر اساس نظر سازمان جهانی WHO اگر همه مادران در ۶ ماه اول تولد، کودکانشان را منحصرا با شیر خود تغذیه کنند سالیانه یک میلیون کودک از مرگ نجات می یابند. در جوامع توسعه نیافته مرگ و میر ناشی از اسهال در شیر خشک خواران ۱۵ برابر و مرگ و میر ناشی از پنومونی (ذات الریه) ۴ برابر شیر مادرخواران است.
طبق اعلام وزیر بهداشت اگرچه روند شیردهی مادران به نوزادان در بدو تولد رشد خوبی داشته اما تدارم آن تا سن یک سالگی و ۲ سالگی سیر نزولی داشته است. همچنین رئیس کمیته ترویج تغذیه با شیر مادر در روز جهانی شیر مادر اعلام کرد که اگر تغذیه با شیر مادر نبود سالانه بین ۷ تا ۸ میلیون کودک در دنیا جان خود را از دست میدادند و مرگ و میر کودکان زیر سه سال که با شیر مادر تغذیه میشوند به یک سوم میرسد. مرندی با اشاره به باور غلطی بین مردم گفت: برخی فکر می کنند که اگر مادری به فرزندش شیر دهد دچار پوکی استخوان (استئوپروز) میشود در حالی که اکثرا اشتباه فکر میکنند و این امر برعکس است و شیردهی جلوی پوکی استخوان را میگیرد.
منبع: تبیان