پاسخ به:من يك درخت هستم......مبحث 118 طرح صالحين.
شنبه 15 اسفند 1394 1:18 PM
با عرض سلام خدمت همه دوستان راسخونی :
با توجه به نزدیک شدن به روز درختکاری ، دستورالعمل کاشت نهال رو واسه عزیزان آماده کردم که پیشنهاد میکنم قبل از کاشت نهال حتما مطالعه کنید.
دستورالعمل فني كاشت نهال
1- شخم زمين:با استفاده از گاوآهنهاي قلمي يا دكمپكتور زمين بايد به عمق120 تا130 سانتيمتر بصورت دو شخم عمود بر هم نرم وآماده گردد.
2- تهيه نقشه: براي كاشت درختان ميوه روشهاي مختلفي از جمله مربعي، مستطيلي، مثلثي و داربستي وجود دارد روشهاي مستطيلي و مثلثي از ديگر روش ها بهتر است چون در اين دو روش درختان از نور گيري بهتري برخوردار بوده و كمترين سايه اندازي را بر روي هم خواهند داشت . از كاشتن درختان به روش مربع در مناطق سردسير بايد خوداري گردد زيرا اين روش مخصوص مناطق گرمسيري است در اين روش درختان در صبح و بعد ظهر بر روي هم سايه اندازي دارند و عملكرد به شدت پائين مي آيد .
3- حفر گودال: ابعاد گودال بسته به حاصلخيزي، جنس خاك و نوع درخت متغير است. در صورت مساعد بودن شرايط خاك بهتر است ابعاد گودال به طول 50 سانتيمتر ، عرض50 سانتيمتر و عمق 50 سانتيمتر باشد. در اراضي داراي خاك ضعيف و سنگلاخي ابعاد گودال به طول 100سانتيمتر، عرض 80 سانتيمتر و عمق 150 سانتيمتر در نظر گرفته مي شود. با اين روش كشت، درختان در مدت يك سال به اندازه دو تا سه سال رشد مي كنند و در دراز مدت هيچ مشكلي براي رشد و نمو درخت بوجود نمي آيد.درموقع حفر گودال، خاك سطح الارض(قسمت بالا) در سمت راست و خاك پائين در سمت چپ گودال ريخته شود. در زمان كاشت نهال خاك سطح الارض (كه قويتر و حاصلخيزتر است) را با كود دامي پوسيده مخلوط نموده، و اطراف نهال با آن پر خواهد شد
4- خاك مناسب: بطور كلي اكثر درختان ميوه طالب خاكهاي سبك (شني لومي) با اسيديته 7-6مي باشند. در صورت نامساعد بودن خاك، با انتخاب پايه مناسب مي توان مشكل را برطرف نمود. از كاشت درختان هلو در خاكهاي سنگين بايد خودراي شود. چون پس از مدتي برگهاي هلو كوچك و زرد رنگ شده ودر نهايت شروع به ريزش مي نمايند. خاك هاي سنگين مناسب درختان آلو و گلابي است. در خاكهاي آهكي و شني و سنگلاخي نيز درختان گيلاس، گردو و زردآلو.بهترين عملكرد را دارند.
5- انتخاب نوع درخت ورقم مناسب آن: از كاشت درختان گردو ،زردآلو، سيب، گلابي(ديررس)،هلوهاي زودرس (اسپرينگ تايم يا 60روزه و زعفراني اول رس )و آلو(بخارا يا درگزي )در دشت خوداري گردد، چون در اكثر سال ها دچار سرمازدگي بهاره مي شوند. براي كاشت درختان ميوه بهتر است حداقل از دو تا سه رقم سازگار در منطقه استفاده گردد تا گرده افشاني به بهترين نحو صورت گيرد و ريسك توليد محصول كاهش يابد.
6- تهيه و حمل نهال: بهتر است از خزانه هاي مورد تائيد كميته نهال استان نهال داراي اتيكت تهيه گردد و بصورت شكلات پيچ تا محل مورد نظر انتقال يابد و بلافاصله كشت گردد. در غير اين صورت روي ريشه ها را بپوشانيده تا ريشه هاي مويي خشك نشوند.
7- آرايش ريشه و ضدعفوني نهال: پس از حذف ريشه هاي زخمي و شكسته، با استفاده از 50ليتر آب، 7 كيلوگرم كود دامي تازه و 300 گرم سم قارچ كش ميتوان معجوني آماده كرده و ريشه ها نهال را با آن ضدعفوني نمود .
8- سر برداري نهال: بدون استثنا در موقع كاشت نهال بايد سر برداري صورت گيرد تا تعادل قسمت هوايي و زميني برقرار گردد. بستگي به نوع درخت سر برداري متغير مي باشد. بطور كلي براي اكثر درختان همچون سيب،گلابي،به وآلو يك متر و براي هلو و شليل 80-60سانتيمتر وبراي گردو 120 سانتيمترسربرداري مناسب است. با توجه به خالي بودن ساقه گردو جهت جلوگيري از نفوذ آب به داخل ساقه محل برش بايد با چسب پيوند پوشانيده شود .
9- جهت و ارتفاع كاشت نهال: براي گيرايي بيشتر،توليدكنندگان نهال پيوند را در سمت شمال مي زنند، لذا هنگام كاشت نهال بايد پيوندك در سمت شمال قرار گيرد. در غير اين صورت 7-5 سال بعد،از تنه درخت صمغ خارج شده و باعث خشك شدن آن مي شود.همچنين موقع كاشت نهال پيوندك بايد20-10 سانتيمتر بالاتر از سطح خاك باشد تا خفه نشود.
10- آبياري:لازم است بلافاصله پس از كاشت نهال، آبياري دقيق انجام گيرد. در صورت نبودن آب، با پا خاك اطراف نهال را فشرده تا هواي اطراف ريشه هاخارج شود و از خشك شدن نهال جلوگيري گردد.