پاسخ به:زندگی نامه اساتید قرآنی کشور
یک شنبه 25 بهمن 1394 4:58 PM
آقاى رحیم خاکى در ۳۰ خرداد ماه سال ۱۳۵۱ هـ.ش در شهر مراغه در استان آذربایجان شرقى در میان خانواده اى مذهبى و اهل علم پا به عرصه وجود نهاد. جو مذهبى خانواده و علاقه بسیار به فراگیرى قران و مسائل دینى زمینه بسیار مناسبى براى علاقه مندى او به مسائل قرآنى شد. اهتمام خانواده بخصوص پدربزرگ ایشان که حافظ برخى سور مختلف قرآن بوده و با صوتى زیبا به تلاوت آیات قرآن مى پرداخت یکى از عوامل مهم تربیت قرآن ایشان بود. پدر او آقاى کریم خاکى که مدیر دبستان بود و سالها در مسجد محله قدیمى به تدریس قرآن و احکام مى پرداخت تمام تلاش خویش را براى پرورش مذهبى فرزندش بکار بست. خود او درباره نخستین طلیعه هاى این پرورش قرآنى مى گوید: بى شک همان تربیتى که پدر بزرگم به هنگام تولد در کامم نهاد و همان آیاتى که در گوشم زمزمه کرد اولین نشئه جان بخشى خواهد بود که تا ابد جان و روحم را سیراب خواهد نمود.
رحیم خاکى نخستین آموخته هاى قرآنى را به هنگام برگزارى جلسات قرآنى که در منزلشان برگزار مى شد دریافت نمود در همین جلسات بود که در کنار پدر به استماع آیات قرآن گوش جان فرا مى داد و نخستین تلاوتهایى که او را مجذوب نمود، تلاوتهاى مرحوم استاد عبدالباسط بود که به تقلید از او تلاوت سوره مبارکه ضحى را در بسیارى از مراسم شهر مراغه اجرا مى کرد و مورد استقبال قرار مى گرفت. در مدرسه به او لقب عبدالباسط کوچک دادند.
او پس از مدت ۵ سال به تقلید حرف از استاد مرحوم منشاوى پرداخت زیرا به عقیده او بدون تقلید نمى توان از چهار چوب تلاوت آگاهى پیدا کرد. در یکى از مساجد شهر مراغه اولین جلسه عشق به قرآن به صورت جدى در جانش زده شد و بدین سان آموزش قرآن را براى نخستین بار در کلاسهاى انجمن اسلامى مکتب قرآن زیر نظر استاد اصغر محمد نژاد فرا گرفت. خاطره اى شنیدنى از تلاوت او در ۶ - ۵ خالى از لطف نیست: او مى گوید ۶ - ۵ سالم بود که در یک محفلى از من خواستند که قرآن بخوانم و منکه دو سه آیه اول سوره ناس را بواسطه والدینم یاد گرفته بودم با یک صداى بلند و جیغ مانندى شروع به خواندن کردم. پس از این خواندن مورد تشویق حضار قرار گرفتم که از خجالت از مسجد فرار کردم.
حاج رحیم خاکى در سال ۱۳۶۱ در سن ده سالگى نخستین تلاوت رسمى خود را شامل تلاوت سوره هاى ضحى و انشراح به سبک مرحوم عبدالباسط و در مراسم رژه نیروهاى مسلح مراغه اجرا نمود. او تحصیلات ابتدایى تا اخذ دیپلم را در فاصله سالهاى ۱۳۵۸ - ۱۳۷۰ در شهرستان مراغه به پایان رساند. پس از آن با پذیرفته شدن در رشته زبان و ادبیات فارسى تحصیلات خود را در مقطع کارشناسى در دانشگاه علامه طباطبائى به پایان رساند و در حال حاضر نیز در مقطع کارشناسى ارشد در رشته زبان و ادبیات فارسى دانشگاه تهران در حال تحصیل است.
رحیم خاکى در سال ۱۳۵۶ در سن ۵ سالگى آموزش روخوانى و روانخوانى قرآن را در شهر مراغه آغاز نمود که این دوره تا سال ۱۳۶۰ ادامه یافت. او از سال ۱۳۶۰ دوره آموزش تجوید مقدماتى را آغاز نمود و پس از فراگیرى دوره تجوید مقدماتى قرآن، از سال ۱۳۶۷ تا سال ۱۳۶۹ دوره تجوید عالى و از سال ۱۳۶۷ تا ۱۳۷۰ دوره آموزش صوت و لحن مقدماتى قرآن کریم را به پایان رساند او پس از آن در سال ۱۳۷۱ - ۱۳۷۰ در حضور استاد حنیفى دوره عالى آموزش صوت و لحن را در دانشگاه تهران تکمیل نمود.
رحیم خاکى از اساتید انجمن اسلاى مکتب قرآن شهر مراغه از جمله شهید حمید پرکار، شهید نادر قادرى شهید الله یارى بعنوان اولین اساتید خویش یاد مى کند از جمله اساتید و دیگر معلمان او شهید دوستان و شهید عادل نسبت هستند که در مسیر تربیت قرآنى او بسیار تلاش کردند همچنین او از استاد حنیفى در دانشگاه تهران و استاد خدام حسینى در مسجد ابوذر تهران نکات بسیارى را در زمینه صوت و لحن و مسائل قرآنى فرا گرفته است.
آقاى رحیم خاکى در سال ۱۳۷۴ با یکى از اقوام ازدواج نمود همسر ایشان نیز خانه دار است و نسبت به فراگیرى علوم قرآنى و پرورش قرانى فرزندشان بسیار مشتاق است. آقاى خاکى بسیار از موفقیتهاى خود را مرهون زحمات همسرش مى داند.
رحیم خاکى چند سال در مسجد کوى دانشگاه تهران به تدریس اشتغال داشته است همچنین در مسجد امام صادق محله صادقیه نیز جلسات قرآن را برگزار نموده است. او به خوشنویسى، نقاشى و موسیقى سنتى و موسیقى هاى اصیل مصر علاقه دارد و در زمینه اى ورزشى به فوتبال، ورزشهاى رزمى و تنیس روى میز علاقه مند است. او از اساتید؛ محمد رفعت، عبدالفتاح شعشاعى، مصطفى اسماعیل، کامل یوسف و محمد صدیق منشاوى بعنوان ۵ قارى برتر کشور مصر از آغاز تا کنون نام مى برد.
او تا کنون به کشورهاى زیادى از جمله اطریش، کوروواسى، بوسنى و هرزوگوین، ترکیه، سوریه، عراق، ترکمنستان، امارات و غنا سفر نموده که با استقبال گرم مردم این کشورها مواجه شده است.
آقاى خاکى در سال ۱۳۷۰ رتبه نخست دانش آموزى را در آذربایجان شرقى و در سال ۱۳۷۳ رتبه نخست دانشجویان کشور را در شهر مقدس مشهد کسب نمود در سال ۱۳۷۶ پس از کسب عنوان نخست در مسابقات کشورى در کرمانشاه به مسابقات بین المللى ایران راه یافته و در این مسابقات رتبه دوم قرائت را از آن خود ساخت.
رحیم خاکى از اساتید؛ شحات محمد انور، ابوالعینین شعیشع و عبدالعزیز حسان بعنوان قارى بزرگ مصر که هم اکنون در قید حیاتند یاد مى کند. او علاقه ویژه اى به ابتهال و مو شحات مصرى دارد بخصوص اجراهاى محمد عمران، کامل یوسف بطحینى، طه الفشمى و محمد نقش بندى و محمد طوخى.
او در گروه تواشیح شهر مراغه، گروه تواشیح دانشگاه تهران عضویت داشته و از سال ۱۳۷۲ هم عضو گروه تواشیح پر افتخار " قدر " است و در برخى اجرا ا نقش تکخوان را داشته است.
آقاى رحیم خاکى در سال ۱۳۷۰ همکارى خود را بصورت افتخارى با جهاد دانشگاهى تهران آغاز نمود و پس از آن نیز چند سال در سمت مسئول قرآن با آن نهاد همکارى داشته است. او اکنون بعنوان کارشناس مسئول در دبیرخانه دائمى فعالیتهاى قرآنى دانشگاهها وابسته به جهاد دانشگاهى مشغول به فعالیت است او بسیارى از موفقیتهاى خود را مرهون همکرى و حمایتهاى مسئولان این نهاد شریف مى داند.
توصیه او به جوانان این است که در یادگیرى حوصله داشته و در پیشرفت عجله نکند و قدم به قدم از حفظ قرآن شروع کند و تجوید و صوت و لحن را از اساتید گرانقدر فرا بگیرند و براى خودشان سبکى نو ابداع نمایند.